Pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Obiad. Prawdziwy, pachnący bigos i świeży pszenny chleb. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie potrzebuję niczego więcej. Bigos gotujemy przez 2-3 dni pod rząd, ale nie jest ani czaso- ani uwagochłonny. Im dłużej i wolniej odgrzewany, tym bardziej smaki się mieszają, a całość nabiera aromatu, koloru i głębi. U mnie w domu(...)miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki stołowe kminku (w całości, kminek niemielony) 8-10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 1 łyżka stołowa ziaren czarnego pieprzu 5-6 liści laurowych pieprz mielony do mięsa smalec do smażenia smalec do wysmarowania garnka
Karo in the Kitchen