chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:128/153)

Ogórki małosolne / Salzgurken 237

słone ogórki lubi 1,5 - 2 kg ładnych, niewielkich ogórków kawałek  (ok. 10 cm) korzenia chrzanu ok. 2 l wody, przefiltrowanej (!) 3-4 łyżki soli 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1-2 duże główka czosnku koper (wiązka - łodygi i pęczek) kilka liści dębu, czarnej lub czerwonej porzeczki, winogron (opcjonalnie) 1. Ogórki dobrze jest mieć z pewnego źródła, czyli tzw. niepryskane(...)wręcz błyskawicznie.  Moim zdaniem najlepsze są po 4-ch dniach, jeszcze nie ukiszone, ale już musujące. Z wyraźnym akcentem czosnku i kopru, pikantne od chrzanu... Uwielbiam je do chleba z pasztetem

Kuchnia Prezydentowej
Słodki chleb z owocami tropikalnymi wg.książki kucharskiej Kenwood 229

Nazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta...już nie ma. Uwaga! Szybko znika ! Składniki u mnie -100 g masla -115 g drobnego cukru -200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany. -3 jaja -200 g zwykłej(...)ciasto wg.mnie z bakaliami i kropka.Jeśli dodamy do niego słodkie smarowanko po wierzchu to już rarytas.  Ma wyczuwalną nutkę banana, jest sycący i zbity, chrupia w nim ziarna a owoce tropikalne się rozpływają w ustach. Nie ma opcji aby nie wyszedł. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Prosiak z galarety. 184

     Święta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo

Rozpustne gotowanie
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 185

powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu, ale innych powaliła na kolana); całe worki z ziarnami wanilii (wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy(...)przy wejściu. Wszystko wykonane jest z cukru, detale są niezwykle dokładne, a postaci wydają się niemal żywe. Mistrzostwo. Kolejnym celem była fabryka Schulstadu - zdarzało Wam się kiedyś jeść ich chleb? Mi, muszę przyznać, raczej rzadko - wolę taki z mniejszych piekarni, nie nastawionych na hurtową ilość. Bo, moi drodzy, ilości są tutaj wręcz przerażające. Mąki używa się w setkach kilogramów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser żółty Monterey Jack - Dry Jack 158

Dzisiaj mamy dla was żółty ser Monterey Jack . To amerykański ser, produkowany w stanie Kalifornia, w mieście Monterey (od którego wziął swoją nazwę). Tutaj, na wstępie

Marder&Marder Manufacture
Dietetyczny pasztet z kurczaka 185

Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia

Codziennik Kuchenny
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 168

wyścigi. Zupełnie jak przed laty, gdy z dziećmi z sąsiedztwa zjeżdżaliśmy z najwyższej górki na stalowych miednicach i wielkich plastikowych workach.  A potem Mama przyjaciół częstowała nas domowym chlebem z masłem i cukrem.  I właśnie wtedy zobaczyłam na niebie UFO. Tak mi się wtedy zdawało.  Dopiero po latach dałam się przekonać, że był to sputnik(...)smakował! KOKOSOWY PUDDING Z QUINOA Z MUSEM Z PERSYMONY  1/2 filiżanki quinoa 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy 1/5 filiżanki cukru ok. 500 ml mleka kokosowego szczypta soli Ziarna quinoa  przesypać na sitko i opłukać w zimnej wodzie. Do średniego rondla wlać mleko kokosowe, cukier oraz ziarenka wanilii. Trzymać na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dosypać quinoa

KUCHARNIA
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 126

nocy nie mogłam spać. Minęła północ a ja wolałam skubać orzechy włoskie niż jeszcze się kłaść. W międzyczasie cały czas doglądając moją żytnią mieszankę, która miała stać się chlebem i która rosła i rosła.. i urosnąć nie mogła. Już spisałam ją na straty ale postanowiłam dać jej czas do rana. Potem minęła 1:00 a ja jeszcze czytałam, przepisy(...)podstawówce, najlepiej gotuje mi się po północy.  Składniki (keksówka o długości 20 cm): 4 duże, dojrzałe banany  2 jaja  150 gram mąki orkiszowej z pełnego ziarna  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 50 gram czekolady deserowej  Dodatki: duszone na maśle jabłka z goździkami i syropem klonowym  karmelizowane winogrona i figi

Mango Papaja
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 173

przygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny(...)pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń lubczyku • odrobina oleju do podsmażenia wątróbek Sposób przygotowywania: 1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy wołowinę i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu kolorowego i sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 45 min., po tym czasie dokładamy mięso z indyka (gotuje się szybciej niż wołowina). 2. Gdy mięsa zaczynają być miękkie

W mojej kuchni
Wegańska zupa chrzanowa 188

ząbki czosnku                    - 4 ziarna ziela angielskiego                    - 3 liście laurowe(...)gotowanego wcześniej bulionu. Wrzucamy je do zupy, a całość blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. 7. Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Można również w analogiczny sposób upiec grzanki w piekarniku). Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Pieczony boczek z fenkułem 143

nieziemsko! Do przygotowania boczku potrzeba nam: około 1,5kg surowego (mięsnego) boczku ze skórą 1 butelka pół słodkiego lub pół wytrawnego białego wina 250-500 ml wody anyż w ziarnach lub gwiazdkach (kotanyi) kminek  (kotanyi) owoce jałowca (kotanyi) około 8-10 liści laurowych (kotanyi) sól gruboziarnista  1 duży fenkuł (koper włoski) lub dwa mniejsze  2 łyżki śmietanki(...)piekarniku. Po wyjęciu z pieca boczek wyglądać będzie cudownie brązowa chrupiąca skóra kryjąca rozpływające się w ustach aromatyczne mięso. Pozostałość sosu z brytfanki pozbawiamy tłuszczu przy pomocy paru kromek chleba, które zadziałają na niego jak gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu, a resztę przelewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, odrobinę pieprzu, podgrzewamy i odcedzamy. Powstały sos jest idealnym

Kuba Gotuje
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 155

powietrza czerpie się spokój, odprężenie, wolność. Jest się swoim własnym gościem, a takie właśnie powinno być lato.  W rozkosznym odurzeniu, kiedy już ostatnia gruszka została przepołowiona, ostatnia skórka chleba zgarnęła ostatnie okruchy gorgonzoli, ostatnia kropla wina spadła do kieliszka, można przeżuwać w myśli, jeżeli ma się skłonności do tego, swoje uczestnictwo w wielkim zbiorowym błogostanie.  Bo zapada się(...)MASCARPONE POACHED PEACHES WITH RASPBERRIES AND MASCARPONE 2 szklanki wody 1 1/4szklani cukru 3/4 szklanki białego wytrawnego szczypta soli laska cynamonu  laska wanilii skórki z limonki 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 6 brzoskwiń ok. 3 szklanek malin opakowanie mascarpone sok z limonki cukier waniliowy Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Do dużego płaskiego rondla włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem

KUCHARNIA
Sery z francuskich Alp 209

piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny z lokalnymi białymi winami: Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling oraz Madiran,Beaujolais(...)szwajcarskiej granicy niekupienie go byłoby wielkim błędem. TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH SERÓW JAKI W ŻYCIU JADŁAM. To tradycyjny, farmerski, niepasteryzowany półmiękki ser. Jest kruchy, ma niewiele oczek wielkości ziarna grochu, pokrywa go czerwona, chropowata skórka z tzw. dziobami, czyli drobnymi spękaniami. Naturalna, czerwonobrązowa skórka jest twarda, sucha i pokryta jest całym mnóstwem maleńkich otworów. Ten ser żółty

gutfut
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 1 192

Wieczorem będziemy degustować.  Miejsce jest magiczne i zdecydowanie warte odwiedzenia - jeśli będziecie w Kopenhadze, polecam Wam ogromnie. A tutaj jeszcze owoce kakaowca, z których na miejscu pozyskiwane są ziarna, a z nich wytwarzana jest czekolada. Czyż nie są zachwycające...? Następnie spacerem udaliśmy się... Do rzeźnika! Mnie osobiście ten moment interesował nieco mniej, choć muszę przyznać, że rzeźnik z wielkim(...)poszłyśmy wcześnie spać, żeby przygotować się na kolejny dzień. Tu bowiem zaczynała się prawdziwa zabawa - podzieleni na grupy, ruszyliśmy zwiedzać to, co nas najbardziej interesuje. Była więc największa fabryka chleba, jaką w życiu widziałam i hurtownia, w której każdy, kto interesuje się pieczeniem mógłby zamieszkać (ja bym mogła, w pokoju, w którym trzymają wanilię...).  Ale o tym opowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania