chleb przepis - 2500 przepisów (strona:54/167)

Domowy kwas chlebowy do picia 158

dosładzany ani barwiony). Składa się wyłącznie z naturalnych, dostępnych składników. Więc czemu nie spróbować go przyrządzić samemu? Przedstawiam sprawdzony, łatwy przepis na jego przygotowanie. Składniki: 20 dag żytniego razowego chleba 1 dag drożdży 8 dag rodzynków 10-20 dag cukru Wykonanie: Chleb pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć do dzbanka i zalać 5 szklankami gorącej, przegotowanej wody

Tradycyjna Kuchnia
Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach 189

Kapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 183

ziemniaki 1 puszka pomidorów 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 4 kromki czerstwego  chleba tostowego 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę  i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć(...)sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut. Zupę podać z grzankami.i posypaną koperkiem. zupa krem z czerwonej

O kuchni z uczuciem
Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 205

Są ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z płatkami orkiszowymi i kminkiem 152

Słońce przez okno do mnie się uśmiechało, a w mojej kuchni pięknie pachniało, bo piekłam chleb z orkiszowymi otrębami z dodatkiem kminku ziarenkami. Ciasto pod wpływem ciepła Słońca rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowało wyśmienicie.   Składniki: foremka 30/15 cm 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej typ 650, 300 ml ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, ½ łyżeczka cukru(...)zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, który przekładamy do foremki podsypanej mąką.  Ciasto po długości nacinamy nożem, wierzch skrapiamy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Chleb pieczemy ok. 25 min w 200°C.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Nie tylko na śniadanie - wytrawne muffiny 191

Ostatnimi czasy zupełnie zaniedbałam wytrawne wypieki. Chleb piekę w szkole w ilościach zawrotnych (według mnie, do tej pory zajmującej się wypiekiem detalicznym; w porównaniu z niedużą nawet piekarnią to pikuś ); przynoszę ze sobą do domu znakomite bochenki, nie ma więc potrzeby męczenia domowego piekarnika. Gdy chleba zabraknie, raczymy się na śniadanie granolą lub naleśnikami, i uwierzcie - nikt nie narzeka. Szczególnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi 130

Dziś kolejny chleb na mace pszennej, kukurydzianej z dodatkiem płatków żytnich. Płatki żytnie zawierają dużo błonnika, więc są polecane w codziennej diecie. Chleb też może być podany na ładnej zastawie więc dziś prezentuję go na pięknym owalnym półmisku Julia Platin Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szybki pożywny lunch. 207

ząbki czosnku, ser żółty, 1/2 pomidora, 4 paseczki papryki, 1 łyżka kukurydzy, 3-4 plasterki jalapeno, hummus, 1 łyżka jogurtu naturalnego, odrobina szczypiorku, tosty lub jak w naszym przypadku, chleb Nan Zaczynamy od lekkiego blanszowania szpinaku, po czym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty

vegetanie
Puttanesca i Wojna Domowa 215

Trwa wojna... przeciwnicy jednego plują na zwolenników drugiego i odwrotnie. Nie ma recepty na to by było dobrze, po raz kolejny dochodzę do wniosku, że władza

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 194

Rano na czczo badania, w końcu... potem słodka bułka na śniadanie z kawą w duecie i książka, i muzyka w tle. W perspektywie odbiór paczki z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na… – Polpette al pesto, włoskie pulpeciki 262

przyrządza się je na mnóstwo sposobów, w tym z ryżem, skorupiakami czy skórką pomarańczy. Oto jeden z wybornych przepisów. 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 4 kromki podsuszonego chleba 60 ml mleka 3 jajka bułka tarta 2 peperoncini sól, pieprz, oliwa pesto – przepis tu: Przepis na pesto – smak dalekomorskich przygód W naczyniu mieszamy mięso, pokrojone kawałki wymoczonego(...)mleku chleba, jajka, peperoncini, trzy łyżeczki pesto i doprawiamy solą oraz pieprzem (pamiętajmy, że pesto jest słone a papryczki ostre). Z równomiernie rozmieszanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w sporej ilości oliwy, aż się dokładnie zrumienią. Po wyjęciu odkładamy na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Polewamy do smaku pesto. Smacznego

Bon Ton Italia
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 178

Kolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka orkiszowo-pszenna z okazji 10 tys. odsłaon mojego bloga 146

jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć naczynie, w którym wyrabiało się ciasto, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. U mnie było to 30 minut - w kuchni ciepło, bo piekł się chleb. Ciasto podzielić na połówki, a te na 3 równe części. Każdą część rolować na wałki równej długości. Powinny też w miarę tak samo wyglądać, by chałka wyszła proporcjonalnie. Wałki zaplatać bardzo(...)zbyt długo, bo się zaczytałam Myśliwskim ;) i chałki wyszły mi ciut za ciemne ;)   Chałki dodaję do kwietniowej listy zakręconych wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba

Weekendy w domu i ogrodzie
Akademia na Różanej 114

sprawdzić. My do picia zamówiliśmy lemoniady: truskawkowo- żurawinową     oraz pomarańczową z imbirem i kardamonem. Obie bardzo smaczne i ładnie podane. Jako czekadełko w Akademii podawany jest chleb pieczony na zamówienie, z żurawiną (bez żurawiny też był) oraz oliwa z Hiszpanii. Chleb i oliwa bardzo smaczne. Ponieważ zamawialiśmy jedno danie na dwoje otrzymywaliśmy dodatkowe talerze abyśmy nie musieli jeść

królestwo garów