chleb bez - 1500 przepisów (strona:6/100)

Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 215

placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej nawet czerstwe. Dzisiejsze tosty to pomysł z akcji Wypiekanie na śniadanie i chociaż żadnego

Smaczna Pyza
Chleb francuski 161

minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Tym razem na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy formy z chlebem (bez folii oczywiście) i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy (OSTROŻNIE! Będzie bardzo gorący i dość miękki) , szybko skrapiamy wodą

Marder&Marder Manufacture
Schab na parze w suszonych pomidorach i czosnku 169

dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom. Suszone płatki czosnku, wędzona papryka, suszone pomidory, bazylia - mięso przeniknięte takimi smakami jest fantastyczne. Zachęcam do wypróbowania. Idealna wędlina do chleba - bez chemii, bez pompowanej wody, bez barwników, a za to pełna smaku i aromatu. Składniki: 1 kg schabu - najlepiej wąski kawałek pozbawiony tzw. warkocza (mi akurat nie udało się

Trzeci talerz
Wędzona sałatka ziemniaczano - serowa typu "na-winie" 127

Przygotowanie: Ugotowane warzywa kroimy wg uznania. Lekko solimy   (warzywa były gotowane bez soli) i pieprzymy. Dodajemy chrzan i majonez. Drugie śniadanie do pracy lub kolacja bez chleba gotowe. Sałatka była naprawdę smaczna. A czy wam podpasuje to już sprawdźcie i oceńcie sami

Kuchnia po mojemu
Toskańska sałatka z chleba i pomidorów 166

Uwielbiam Toskanię! Kolor Sieny, słoneczniki, winnice i złote, malownicze wzgórza. No i jedzenie - wino, sery, pomidory, oliwa... i ten ich chleb bez soli. Przyzwyczaiłam się do niego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam

Kulinarne Inspiracje
Wołowina z brukselką i kluseczkami 104

wolnym ogniu do miękkości mięsa. Brukselkę ugotować osobno w osolonej wodzie, pokroić w ćwiartki. Kiedy wołowina będzie miękka można zagęścić 2 - 3 łyżkami mąki lub dodać kromkę chleba bez skórki ( w razie potrzeby więcej ) , dodać brukselkę ( w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem ) zamieszać. Podawać z kluseczkami śląskimi.................. Smacznego

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowy z nutką imbirową 161

Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli i kminku, potłuc dolewając troszkę mleka............. Smacznego

Gaździnka warzy
Grzanki ze szpinakiem, czosnkiem i jajkiem 181

Standardowo na śniadania w przeciętnym polskim domu jada się kanapki. Tak już się przyjęło w naszej kulturze, że bez chleba ani rusz. Ale nawet zwyczajny chleb można podawać w niebanalny sposób, kolorowo, sycąco i smacznie. Zapraszam Was zatem na grzankę ze szpinakiem. Można ją podać nie tylko na śniadanie, na kolację również

Codzienna kuchnia niecodzienna
Omlet z makaronu 154

sałatkę, szynkę, ja dałam jeszcze marynowanych grzybków. Zwiń w rulonik i zwiąż paseczkami marchewki.Jak chcesz przygotuj na plasterku Goudy ładną dekorację, dodaj oliwek.Pokrój omlet w kawałki.Podawaj bez chleba. Jest już makaron.Wyśmienite! Pyszne! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno żytni z otrębami 283

wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.Przepis z bloga Pieczarka mySia

Ala piecze i gotuje
Detox z ziarnami, gruszką i syropem klonowym. 194

Wiosenny detox!, chleb bez mąki pszennej za to z różnorodnością nasion, pychota :). Po nasiona i bakalie wybierzcie się do Owocowego Raju. Składniki: 20 dag mąki kukurydzianej 7 dag otrębów żytnich z zarodkami 2 łyżki nasion chia 2 łyżki ostropestu plamistego 5 dag pestek dyni 10 dag siemienia lnianego 2 łyżki błonnika 10 dag gruszki kandyzowanej 1 łyżeczka soli

Apetyczna babeczka
Co to jest: PANKO? 158

Panko (パン粉) to japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Płatki suszonego chleba (bez skórki) nadają smażonej potrawie lekkości, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem tak szybko, jak nasza panierka.  Cieszy mnie, że panko jest coraz łatwiej dostępne w Europie. Ostatnio oglądałam kilka brytyjskich programów kulinarnych, gdzie każdy kucharz (np. G. Ramsay) używał panko do przyrządzania swoich dań.  Muszę powiedzieć

Przepisy Aleksandry
Bochen chleba na zakwasie. 128

znów pojawiał się kolejny i kolejny  ...  Początkowo wyrastanie ciasta wspomagałam poza zakwasem również odrobiną drożdży , ale nie to było moim celem  ,,, chciałam miec naturalny chleb , bez dodatkowych ulepszaczy ... No i chyba już Go mam  Ten z dzisiejszego przepisu piekłam już po raz kolejny i za każdym razem się uśmiecham wyjmując bochen z piekarnika :) Przepis pochodzi

Malinowa Kawiarenka
Jajecznica na parze - idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla + Konkurs 173

oferty sieci chlebów Chrupiące z Pieca nowej receptury bez konserwantów, razem z Lidl Polska przygotowałem dla Was Konkurs:  Poszukujemy inspiracji – z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów Lidl ?  Odpowiedzi proszę udzielać w komentarzach pod postem. Czekam na dużo inspiracji i twóczych pomysłów.  Regulamin Konkursu :   Organizatorem Konkursu jest blog "Parowar(...)godz. 23:59 Sponsorem nagród jest Lidl Polska.  Konkurs polega na wpisaniu w komentarzu pod tym postem autorskiej odpowiedzi na pytanie: Z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów . Każdy uczestnik może przesłać 1 odpowiedź. Proszę podpisać się imieniem i dopisać swojego maila. Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie fanpage na FB sponsora konkursu Lidl

Parowar Faceta
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 264

kiedy piekę chleby na zakwasie, rzadko zdarza mi się piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne, a tego brakuje mi w drożdżowych. Chleb Marcina okazał się miłą niespodzianką.  Muszę przyznać, że przypominał mi i wyglądem i smakiem chleby sprzedawane w dawnych czasach(...)kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!uwaga:  ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba (World Bread Day 2014). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział. To świetna inicjatywa, pokazująca innym, że pieczenie chleba nie jest takie trudne i ze każdy

Stare Gary
Chleb na zakwasie 183

dodatku drożdży. Cleb o złotej i chrupiącej skórce. Właściwie trzy chleby...Taki chleb to wspomnienie z dzieciństwa. Podczas kiedy robię ten wpis dla Was, zajadam się tym chlebem posmarowanym tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika.  Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Ja użyłam haka(...)wyrosnąć niemal do brzegów formy. Jeśli chleb nie chce rosnąć, należy mu w tym pomóc. Po upłynięciu 2 godzin, jeśli zobaczymy, że nie chce rosnąć, należy go włożyć do piekarnika na 50 stopni i zostawić do wyrośnięcia. Należy oczywiście wyłączyć piekarnik po osiągnięciu 50 stopni. W ten sposób na pewno chleb zacznie rosnąć bez problemów. Sposób przydatny szczególnie zimą

Z Kuchni Do Kuchni
Słoneczny chleb kukurydziany 149

Chleb z mąki kukurydzianej jest wspaniałą alternatywą dla osób na diecie bez glutenowej i bez pszenicznej. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna i nie tak droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę.Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki(...)odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. U mnie wersja bez kminku. /źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Pyszny chleb jaglany 196

To jak do tej pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja

Mienta blog
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym 189

Chleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu.  Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn  75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa(...)trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym. Piec w 240 stopniach 15 minut a następnie w 200 stopniach 25 minut. Ostatnie 10 minut chleb piec bez foremki. Wyjąć z piekarnika, oderwać papier i studzić na metalowej kratce najlepiej całą noc. Przepis z bloga Zapach chleba

Ala piecze i gotuje
Szybki chleb orkiszowy na drożdżach 264

Na co dzień jestem grzeczna. Jem bez glutenu, unikam laktozy, odżywiam się zdrowo i racjonalnie. Ale czasem… czasem muszę coś z tabeli rzeczy zakazanych

Gotuj z Blue Raven
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 211

chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej).  Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który już jest na blogu)  pszenno(...)lepiej się trzyma.Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas nie pęka bokiem), zmniejszamy temperaturę do 220*C i pieczemy na termoobiegu ok.30 minut. Natępnie zmniejszamy temperaturę

Smaczne Zdrowe
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 178

zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 litry warzywnego bulionu1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórkiok. 15 suszonych grzybów3 cebule1 jajkosól, pieprzolej do smażenia Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez około 30 minut. Następnie kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy(...)gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka

Bon Appetit Małgorzaty
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 183

obdarowywałam lub byłam  obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę(...)nagrzanego do 45-50 stopni i wyłączonego!). Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu razem z blachą do pieczenia umieszczoną do góry dnem na pierwszym dolnym poziomie. Na górnej półce postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, co 10 minut obniżać temperaturę o 10 stopni.  Po 35 minutach wyjąć

SzczyptaSmaQ
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 203

żytni z prażoną mąką. Pyszny! Trudno się dziwić -  wszystkie chleby upieczone według przepisów z  bloga Danusi (  Leśny Zakątek  ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka(...)Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!! Chleb do marcowej Piekarni wybrała  Jola z bloga Smak mojego domu. Przepis pochodzi z bloga Danusi  Leśny Zakątek , u Joli można

Stare Gary
Chlebek bananowy (bezglutenowy i bez cukru) 203

Pyszny i słodki chlebek bananowy, idealny na śniadanie. Chlebek jest bardzo prosty w przyrządzeniu, nie zawiera cukru i jest bezglutenowy. Świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym

Mienta blog