chleb bez - 1500 przepisów (strona:18/100)

KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 208

słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie.  Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami :)) Składniki: 1,5kg karkówki przyprawa do karkówkimajeranekostra papryka2 cebulesuszone grzyby150g pieczarekolej Zalewa: 3 łyżki magi, 3 łyżek octu winnego

Walijskie Pichcenie
Pasta twarogowa z suszonych pomidorów 347

Rzadko jem kanapki, ale jak już to robię to nigdy nie używam masła. Staram się też unikać gotowych past/twarożków do chleba. Pastę z suszonych pomidorów można bez problemu kupić w zwykłym sklepie. To na pewno szybkie i wygodne rozwiązanie. Ale spójrzcie tylko jak długa jest lista składników takiej pasty. Cukier, sól, modyfikowana skrobia kukurydziana, guma, substancje konserwujące... Moja

Zgrabne Gotowanie
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 233

   Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego. Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak

Smaczne Zdrowe
Kanapka na ciepło 124

Pomysł na dobrego tosta. Awokado, wędlina i mamy pyszną ciepłą kanapkę. Składniki : * ulubiony chleb * awokado * szynka * ser żółty * ketchup * przyprawa do pizzy      Przygotowanie : Chleb smarujemy awokado. Plasterek szynki przypiekamy bez tłuszczu.Posypujemy przyprawą. Układamy cienkie plasterki sera żółtego. Ja lubię z ketchupem. Fajna kombinacja na ciepło

Magiczne Życie Marty
Jeżyki z macy 109

Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą

Tradycyjna Kuchnia
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 140

mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi

Weekendy w domu i ogrodzie
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 166

awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa  czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki w proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć coś dla siebie.My kupujemy(...)chleb mieszany na zakwasie, bagietki, ciabatty, bułki wieloziarniste. W większości sklepów, wbrew pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie  ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Murzynek bez użycia miksera 185

Czasem zdarza się, że piekę ciasto ,chleb lub bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam

Moje domowe kucharzenie
Pikantny chleb dyniowy 171

powstanie wtedy błyszcząca skórka . Można dodatkowo posypać ziarnami sezamu - tak jak u mnie .  Piekarnik nagrzać do 220C, spryskać intensywnie wodą i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 15-20 min aż do zarumienionej na brązowo skórki. Jeśli chleb od góry zbyt

Grunt to przepis!
Chrupiąca kanapka z łososiem, awokado i jajkiem w koszulce 153

Składniki: 3 kromki chleba razowego (u mnie z tego przepisu, bez dodatków) 3-4 plastry wędzonego łososia 1/2 dojrzałego awokado- kroimy w kostkę 3 jaja 1 łyżka octu sok z 1/4 cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano świeża kolendra W największym garnku jaki posiadamy gotujemy wodę, po zagotowaniu dodajemy łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki(...)jedną stronę tworząc wir, w sam środek tego wiru wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty. Tak samo postępujemy z kolejnymi jajami. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i grillujemy kromki chleba po 3-4 minuty z każdej strony. Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdej kromce chleba układamy po plasterku łososia, pokrojone awokado i ugotowane w koszulce jajko

Mango Papaja
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 139

powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję

Ze smakiem i z pasją
Chleb. Domowy 167

szybki w wykonaniu. Zrobiłam z połowy porcji - chlebki nie są duże, ale czterech raczej byśmy nie zjedli. Dodatek mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się kruszy, ale smakuje wybornie. Bez żadnych fiu-bździu, taki zwykły, prosty, neutralny w smaku. Za tym właśnie tęskniłam.Domowy chleb pszennySkładniki:(na 2 nieduże bochenki)15 g świeżych drożdży500

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 209

Bułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni

głodny alergik
Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, rucolą, kiełkami i ogórkiem konserwowym 212

gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej strony. Każdą kromkę smaruję keczupem, na jednej kromce układam rucolę, grillowaną pierś kurczaka, pokrojonego ogórka i kiełki lucerny i przykrywam

Mango Papaja
Kaszubski chleb na podmłodzie 171

przyłączyłam się z chlebem, który gości w październikowym wydaniu Piekarni.  Chleb na podmłodzie, czyli zaczynie czy też poolish.  Brzmi pięknie, prawda?  Mój chleb trochę dziwnie pękł, ale w smaku bez zastrzeżeń.  Mąż nawet poprosił o upieczenie kolejnego takiego bochenka.     Składniki: podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 g świeżych(...)Następnie uformować bochenek, przełożyć do kosza i odstawić do wyrastania na około godzinę.  Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą.  Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.  Chleb przełożyć ma blachę lub kamień i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 220 stopni.  Po 5 minut wyjąc naczynie z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.  Pieć chleb przez około

Sto kolorów kuchni