ostrość potrawy można regulować ilością sosu chili dodanego do marynaty, ale to danie musi mieć delikatnego "kopa". Polecam! Składniki : 500g młodej marchewki 2 łyżki miodu 1 łyżeczka ostrego sosu chilli - sriracha (opcjonalnie więcej, w zależności od smaku, ale uważajcie ten sos jest na prawdę ostry!) 1 łyżka oliwy sól, pieprz sezam (opcjonalnie) Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni. Marchewki
Codzienne Gotowanieśrednie marchewki 3 ząbki czosnku cebula łyżka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy papryka słodka, kurkuma, kumin - po 1/2 łyżeczki szczypta chilli sól, pieprz Soczewicę przepłukać na sicie, wsypać do garnka. Zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać liść i ziele. Gotować, aż z soczewicy zrobi się papka. Marchewki i cebulę pokroić
wyzwania kuchennepodsmażamy na oliwie z oliwek. Boczek kroimy w małą kostkę i dodajemy do smażącego się kurczaka. Pomidory kroimy w najmniejszą kostkę. Do boczku i kurczaka dodajemy sos sweet chilli, wegetę, pieprz oraz zioła prowansalskie. Na sam koniec dodajemy pomidory, i smażymy przez około 2 minuty. Sos z mięsem mieszamy z ugotowanym ryżem. Smacznego
Klasyka Gotowaniapowiedział, że burger musi być koniecznie z wołowiny? Miłośnikom lżejszych dań proponuję poeksperymentować z kotletami rybnymi. Odpowiednie dodatki, jak surówka colesław i sos chilli, zdziałają tu cuda. Do podania od razu lub do zapakowania do pracy
Milion Smakówsłonecznika 2 pory 1 marchew 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki chilli sól, pieprz olej lub masło klarowane do smażenia wykonanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por myjemy i kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i również kroimy
Przysmaki Karolkijako kolacja dla rodziny czy znajomych , zapraszam do wypróbowania przepisu . 1,5 kg szynki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka chilli 1 puszka piwa ciemnego 2 łyżki warzywka Na wstępnie nasze mięso myjemy i osuszamy , następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy nasze wszystkie przyprawy powyżej wymienione , oraz
Mój Smaksklepach lub cukierniach. Składniki masy: 1 opakowanie sera typu feta (około 270 g.) 250 g twarożku śmietankowego 3-4 łyżki śmietany (gdyby masa wyszła zbyt gęsta) 2 świeże papryczki chilli mały pęczek szczypiorku 5 większych ząbków czosnku Oba sery rozetrzeć razem na gładko. Gdyby wyszła zbyt gęsta masa, wtedy dodać śmietanę. Z papryczek usunąć pestki (chyba, ze ktoś lubi naprawdę
Codzienna kuchnia niecodziennaKoltety nie powinny się zbytnio rozpadać. Formując je należy dokładnie ścisnąć. Kurczak w sosie pomidorowym, 3 porcje: 500 g fileta z piersi kurczaka 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli przyprawy: majeranek, sól Filet kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, ok. 1/4 szklanki. Papryczkę siekamy. Koncentrat i papryczkę dodajemy do kurczaka. Dusimy
Kucharzycadodatkiem kukurydzy, ostrej papryki, szynki i szczypiorku. Prosto i pysznie! Składniki: 150 g tortellini, np. z grzybami 150 g wędliny, np. szynki 1 puszka kukurydzy z dodatkiem chilli* 2 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek z dymki *do sałatki możecie dodać zwykłą kukurydzę z puszki + odrobinę bardzo drobno pokrojonej ostrej papryki Tortellini ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić
Ugotowaćdziurką Lubish Langosh – słowacki langosz Wheel Meal – kuchnia meksykańska Arabeska – kuchnia bliskowschodnia Beef'n'roll – burgery (dwukrotny Vice Mistrz Mistrzostw Burgerowych (2014 oraz 2016)) POT SPOT Food Truck - curry, chilli, gulasze i zupy Słodka FaBryczka – węgierskie ciastka kominkowe KILL GRILL – burgery (dwukrotny zwycięzca Mistrzostw Burgerowych Food trucków w 2014 oraz 2016 roku) Pan Kasztan – pieczone kasztany Qba Foodtruck - makarony
Codzienna kuchnia niecodziennachłodnika ( to ode mnie - tak jak dodanie do zupy świeżych liści mięty lub melisy - bardzo polecam). Zupę możemy wzbogacić poprzez dodanie do niej trawy cytrynowej lub kawałka ostrej papryczki chilli - naprawdę ;) Bawcie się smakami, bo nawet najdziwniejsze połączenie może okazać się idealne. Myślę, że za chwilę, kiedy zrobi się ciepło i słonecznie, chętnie sięgniemy po taką odświeżającą zupę ;) Moi Drodzy
Moja Książka Kucharskaróżowe są już wstępnie podgotowane i bardzo łatwo je przesuszyć. Możecie użyć dowolnego makaronu – my najbardziej lubimy tagliatelle (wstążki). Często używamy smakowego np. z dodatkiem niedźwiedziego czosnku, chilli czy z dodatkiem atramentu z kałamarnicy (na zdj.). Takie smakowe makarony często można spotkać w dyskontach. Porcja dla 2 głodnych osób. Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem: 300 g makaronu
Poezja smakuNastępnie znów dusimy ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem pleśniowym (z niebieską pleśnią), jako dodatek świetnie pasuje kasza gryczana ugotowana z odrobiną chilli. Smacznego
Kuchnia w bieguSól i pieprz Pesto: Suszone pomidory – 100 g Orzechy nerkowca – 30 g 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu 10 świeżych liści bazylii 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku Sól Przygotowanie Orzechy nerkowca podsmażamy na patelni, parmezan trzemy na tarce, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na pesto miksujemy za pomocą robota kuchennego
ale Pysznie