pepper and fry until golden brown. Add the onion along with additional tablespoon of oil and cook until translucent, stirring from time to time. Add the peppers, courgettes and chilli, season with salt and pepper and cook, stirring from time to time, for about 10 minutes. Season with paprika, add the chopped tomatoes and cook for 5 minutes, stirring occasionally
karmelowypokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu chilli cayenne Składniki na puree z jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku
karmelowywieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego tymianku 1 mała młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu sweet chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól ziołowa do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy. Oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową wkładamy do podłużnego, szklanego naczynia i smarujemy marynatą, a następnie pozostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzecedzamy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy ziemniaki, a gdy ponownie się zagotuje, odcedzamy. 5.W woku rozgrzewamy olej na najwyższej mocy. Gdy zacznie parować, wrzucamy ziemniaki, kruszymy papryczkę chilli i przesmażamy około 5 minut, często potrząsając wokiem i mieszając. Dodajemy olej i smażymy jeszcze kilka sekund. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżą posiekaną kolendrą. Smacznego! :) Przepis bierze udział
Tajskie smakii/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs. No to do dzieła! Mus z dyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir
Tajskie smakidymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny
Tajskie smakihope You will engoy it :) Składniki na zupę Khao Soi Gai: 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki (można też dodać mięso z udka, ale to z piersi
Tajskie smakiimbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
Tajskie smakisłodko-kwaśny) Kurczaka ( 4 podudzia) luzujemy z kości i skóry, kroimy w paseczki, marynujemy w zagotowanej mieszance sosów i cukru- po 2 łyżki octu balsamicznego, sosu sojowego, sosu sweet chilli i 1 łyżeczce cukru. Mięso kurczaka krótko grillujemy na patelni grillowej wraz z marynatą, która podczas grillowania redukuje się i oblepia mięso z kurczaka, do tego podajemy ugotowany na sypko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAglio, olio e peperoncino to makaron z oliwą, czosnkiem i chilli. Jest to danie pochodzące z włoskiego regionu Abruzzo. Tradycyjnie sos podaje się ze spaghetti, ale według mnie linguine też dobrze pasuje :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze
Przepisy Aleksandrysoli. Jednocześnie jest to rybka przyjemna, bardzo przez nas lubiana, łatwa do przyrządzenia i smaczna. Dzisiaj zaproponuje jej wersje troszkę egzotyczną, bo z dodatkiem trawy cytrynowej i pasty z chilli. Wszystko robi się ekspresowo i smakuje wybornie. Polecam do zrobienia z każdą wyfiletowaną rybką. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikśrednie marchewki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 10 pomidorków koktajlowych (lub 3-4 zwykłe pomidory), 100g śmietanki 18%, 250ml bulionu, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta płatków chilli, soli i pieprzu, łyżeczka mąki ziemniaczanej, pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania Najpierw mięso kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie
Natka Pietruszkipapryki czerwonej 250 g ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka soli szczypta chilli mozzarella do pobrania Paprykę przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy na blachę do pieczenia. Dodajemy obrane ziemniaki, podzielone na mniejsze części, w zależności od wielkości całego ziemniaka – na połówki, ćwiartki lub dużą kostkę. Pieczemy lub grillujemy ok. 40 minut, Po upieczeniu papryki
Kucharzycaśmietanką podgrzewamy do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Musimy teraz chwilę odczekać aż czekolada się rozpuści, mieszamy i gotowe. Do czekolady możemy dodać szczyptę cynamonu, chilli lub kardamonu. Możemy też zostawić bez dodatków. Smacznego
kruche babeczkisuszonej 2 łyżeczki pasty curry 6 liści kafiru imbir ok 2 cm czosnek dwa ząbki 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 0,5 litra bulionu papryczki chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka curry (nie pasty) olej do smażenia ryż ilość wg uznania Etap I - Warzywa Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryki, cukinie kroimy w kostkę, marchewkę kroimy
Wylizany Rondel