chilli - 4013 przepisów (strona:127/268)

Kurczak biryani II chicken biryani 230

smaków. Raz spróbowana- pozostawia niedosyt do końca...mozna jeść, jeść I uwielbiać. Zapraszam :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1,5 łyżeczki suchego czosnku 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka chilli ok 2 łyżeczek soli 500 ml jogurtu greckiego 120 gr masła 2 cebule 1 papryka-czerwona kolendra lub natka pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 1,5 szkl ryżu basmati(...)Wykonanie: Kroimy piersi z kurczaka w kostkę. Do jogurtu dodajemy garam masala, czosnek, chilli , 1 łyżeczkę soli. Mieszamy wszystko I dodajemy kurczaka. Przykrywamy kurczaka jogurtem. Odkładamy pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny. W garnku rozpuszczamy masło I dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy ryż w drugim garnku. Gdy cebula jest podsmażona dodajemy kurczka z jogurtem I gotujemy

Smaki Edyty
Enchilada sos 224

Zapraszam dzisiaj na sos enchilada. Sos pochodzi z kuchni meksykańskiej I bedzie potrzebny mi do dzisiejszego obiadu :) Sos jest wykonany na bazie papryki chilli. Jest rewelacyjnie ostry I nadaje się nie tylko jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej ale także jako dip :) Ja użyłam sos do zapiekanki makaronowej . Zaczynamy  Składniki: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 2 łyżki chilli

Smaki Edyty
Enchilada makaronowa- zapiekanka meksykańska 266

resztą sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min . Obiad gotowy :) Prawda że było prosto? * Dla lubiących bardzo ostre potrawy :) przy smażeniu dodajemy dodatkowo 1/2 łyżeczki chilli oraz posiekaną małą papryczkę chilli. Pamiętajcie o użyciu rękawic, przy krojeniu papryczki. :) Obiad gotowy :) Polecam I życze smacznego

Smaki Edyty
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 181

cała Polska  się zjechała : Kościan, Poznań, Sosnowiec, Białystok, Warszawa... W każdym razie byli: Ms.&Mrs. Sandman , Pyza , Ola z bloga 2 Smaki , blogerka z Najsmaczniejsze.pl , Madame Edith , Chilli Bite , Kuchenne Czary Mary , Kulinarna Pasja Hani-Kasi , Pomarańcza i Imbir , Biedronka w kuchn i, Królestwo Garów ... itd., w sumie piętnaście osób. Miło znów spotkać znajomych, jak i poznać nowe(...)bloger dostał patelnię, piękną i nieprzywierającą, zieloną patelnię. **** Do pociągu zostało jeszcze sporo czasu. Pałętanie się po Złotych Tarasach nie wydało się Karmel-itce aż tak atrakcyjne. Blogerka z Chilli Bite, którą pozanała na BlogForum Gdańsk 2012 zaproponowała wyjście a otwrcie nowej knajpy w pobliżu, dołączyła do nich jeszcze Hania-Kasia. Jak się okazało, Agata z Kuchenne Czary Mary jest

W kuchni Karmel-itki
Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 220

cukinia - 1 cebula - pół puszki kukurydzy - 250 gram ryżu arborio (szklanka) - pół litra bulionu - kieliszek białego wina - łyżeczka masła - 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego - sól, pieprz - papryka słodka, chilli, przyprawa do mięs, imbir - oliwa z oliwek do smażenia - szczypta cukru Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie(...)dodatkiem soli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez ok 15 min. W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie

Zgrabne Gotowanie
Peshawar - jagnięcina curry 210

imbiru 2 łyżeczki czosnku sproszkowanego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kurkumy , 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniacznej 1/2 łyżeczki chilli 150 ml wody Wykonanie: Na oleju podsmażamy kardamon, dodajemy mięso pokrojone w kostki. Smażymy na ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę czosnek I imbir. Smażymy dalsze(...)czasie dodajemy koncentrat pomidorowy , kolendrę, kurkumę I kminek. Wlewamy jogurt I dodajemy chilli, zmniejszamy gaz, przykrywamy I dusimy około 45-50 min. Od czau do czasu mieszając. Rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną I dodajemy do jagnięciny. W razie czego doprawiamy solą. Trzymamy na gazie jeszcze ok 5 min I obiad gotowy. :) Jagnięcinę podałam z naan chlebem I ryżem. Smacznego

Smaki Edyty
Sajgonki 221

pół dużej 2 marchewki kapusta pekińska makaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane pędy bambusa. Na rozgrzany olej wykładamy mielone i smażymy. Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru. Do usmażonego mięsa(...)patelnię, bo zacznie się przypalać). Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu, następnie układamy na talerzu, np. na pozostałych liściach kapusty pekińskiej i podajemy z sosem chilli. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Sos czekoladowy 159

szklanki (250ml) ciemnego mocnego kakao 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli (wydobędzie słodycz z sosu) według upodobań: kilkanaście kropli aromatu do ciasta np. waniliowego szczypta chilli Do garnka wsypujemy kakao, cukier i zalewamy wodą. Włączamy grzanie i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i kakao. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy grzanie i na niezbyt(...)dużym ogniu, gotujemy przez ok.10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, co chwilę mieszając. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy szczyptę soli i w moim przypadku szczyptę chilli, w tym momencie dodajemy również wybrany aromat i dokładnie mieszamy. Zosatawiamy do lekkiego wystygnięcia, po czym przelewamy do czystej butelki do sosów lub słoika czy innego naczynia z pokrywką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Pudełko rozmaitości
Stir-fry z kapustą i kurczakiem 237

proponuję Wam dziś pierś kurczaka, kapustę i cukinię. Ilość porcji: 1-2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pierś kurczaka – 200g kapusta – 100g cukinia – 70g chilli – ½ świeżej papryki imbir – mały kawałek szczypiorek – ½ pęczka limonka sok- 1 sztuka sos sojowy – 2 łyżki sos rybny – 1 łyżka cukier – ½ łyżeczki makaron sojowy – 100g

wiecejwarzyw.pl
Zupa fasolowa z harissą 154

Harissa to ostra przyprawa przygotowywana z papryczek chilli i czosnku. Czasami dodawana jest do niej również kolendra, kmin rzymski i oliwa. Już niewielka ilość tej przyprawy nadaje daniom ostrości. Harissę możemy kupić w formie pasty lub sosu. Uczulam Was przed kupowaniem w ciemno. Zawsze warto spojrzeć na skład, ponieważ w niektórych produktach jest masa zbędnych dodatków i soli. Przygotowanie zupy

wiecejwarzyw.pl
Karkówka grillowana w marynacie z majonezu 160

Składniki : (na 7 porcji) 1,5 kg karkówki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej  pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki chilli pieprz, sól do smaku Przygotowanie : Karkówkę kroimy w plastry, idealne to takie które ważą ok 20 dag sztuka. Rozbijamy je lekko tłuczkiem.  W większej misce z pozostałych składników przygotowujemy

Mechanik w kuchni
Dip majonezowo-miodowy 142

zdjęciu podany w towarzystwie indyjskich chlebków naan . Dip majonezowo-miodowy Składniki: 4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka płatków chilli sól Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż miód się rozpuści. Doprawiamy do smaku szczyptą soli. Podajemy jako dodatek do smażonych i grillowanych mięs, ryżu, czy drożdżowych chlebków pita lub naan . Będzie również

PatiGotuje
Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms 205

Dziś proponuję bardzo sycący i pyszny kapuśniak z mięsem i grzybami, który na pewno zaspokoi głód całej rodziny. Dzięki dodatkowi pomidorów, groszku i chilli nabiera charakteru, a i rozgrzeje w te chłodne dni. Jak to zupy mają w zwyczaju – jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam gorąco! Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, to tą zupę zrobi on praktycznie za Ciebie

karmelowy
Mieszanka przypraw cajun 138

łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki płatków chilli Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy do moździerza i ucieramy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mieszanka cajun świetnie wyostrza potrawy, m.in. jambolayę – przepis już wkrótce Smacznego! Artykuł Mieszanka przypraw cajun pochodzi

Lamarida.pl
Ketchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań 202

zimę :) Ketchup z cukinii 1,5 kg młodej cukinii ( czyli takie nie większe niż 25 cm wąskie sztuki ) 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 czerwona słodka papryka 1 łyżeczka chilli 15 dkg cukru 1/2 szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczkę pieprzu czarnego 500 ml sosu pomidorowego ( u mnie mój ulubiony z Lidla ) Ja całość przygotowałam w Speedcooku a Ty możesz

Kuchnia na wzgórzu