składniki jakie najbardziej lubię o tej porze roku. Solidną porcję takiej sałatki zjadłam na kolację, jest bardzo syta, kolorowa i lekko pikantna za sprawą oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi. Tym przepisem otwieram sezon na kolorowe i lekkie menu na wiosnę! Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Składniki(...)natki z pietruszki, posiekanej 4 rzodkiewki dressing (tak naprawdę proporcje składników zależą od Was, dostosujcie smak do własnych preferencji) 1/2 łyżeczki musztardy jerozolimskiej 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, liśćmi laurowymi i czerwonym pieprzem 1/3 łyżeczki miodu lipowego 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli morskiej, ziołowej Przygotowanie: Na talerzu rozkładamy rukolę, układamy ćwiartki rzodkiewek i jajka, pokrojoną w kostkę
Moja smaczna kuchniapopularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę, na to poukładać pokrojone śledzie(...)oraz śliwki. Następnie doprawić wszystko cynamonem, goździkami i papryką chilli. Całość zalać oliwą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać śledzie rzeżuchą, która podobno poprawia blask oczu
Kulinarna rozmowadżemie z pomidorów byłam bardzo zdziwiona, że takowy istnieje, jednak odkrycie go jest naprawdę wielką rzeczą! Składniki: 1 kg pomidorów 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 0,5 łyżeczki chilli w proszku pieprz do smaku Pomidory umyć i pokroić. Nie trzeba zdejmować z nich skórki, bo w trakcie podgrzewania sama zejdzie. Pokrojone pomidory wrzucić do garnka i zalać wodą(...)całość się podgrzeje dosypać cukier, chilli i pieprz i całość gotować a powstanie gęsta papka i odparuje cała woda. Ostudzić i przełożyć do słoików. Dżem jest przecudowny - mocno pomidorowy, ale też słodko-ostry. Do czego używać dżemu pomidorowego? Między innymi do mięs, do serów, wędlin. DO czego jeszcze? Próbujcie sami :) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!makaron, bo robi się go w 15 minut! Składniki: (na 2 osoby) 2 garście makaronu (użyłam pełnoziarnistego) oliwa z oliwek (ok. 50-60 ml) 1 mała papryczka chilli 2 duże ząbki czosnku i tu się kończą podobieństwa do aglio olio bazylia garść słonecznika Opcjonalnie: suszone pomidory lub świeże pomidorki cherry Makaron gotujemy(...)dente w mocno osolonej wodzie. Na suchej patelni prażymy słonecznik, po uprażeniu przesypujemy do miseczki - użyjemy go ciut później. Kroimy w drobną kostkę papryczkę chilli i ząbki czosnku i podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą - trzeba bardzo uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo inaczej będzie gorzki i niedobry.* Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię, dodajemy słonecznik i wszystko
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów i kaparów: 4 suszone pomidory w zalewie 3 kapary świeża papryczka chilli - ilość wedle uznania ;) sól i pieprz do smaku Sos: pomidory z kaparami (ja kupuję takie: link ) umieścić w misie blendera, dodać posiekaną w drobną kostkę papryczkę chilli, doprawić solą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!makaronu z mąki durum, ale każdy inny też będzie pasował 2-3 łyżki oliwy z oliwek 100 - 200 g prosciutto 100 - 200 g szparagów 2 duże ząbki czosnku odrobina chilli pokrojonego w drobną kostkę 1 łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku 1 łyżeczka drobno pokrojonej bazylii 3 łyżki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente. W czasie(...)być obrane - najprościej zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy około 3 minuty, do czasu, aż szparagi zmiękną i się przyrumienią, wtedy dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, chilli i całość mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Na patelnię wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Psypujemy szczypiorkiem i bazylią, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!przygotowaniu. Zasmakowali w nich wszyscy domownicy. Robię je dość często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chilli (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 2 jaja kropla oliwy lub oleju do smażenia Składniki sosu: 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty(...)brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie. Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy. Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli. Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej do naleśników), wlać odrobinę oliwy
Moja Delicjaczęsto mieszając. Uważać, aby nie przypalić, gdyż zbytnio przyrumieniona cebula i przypalony czosnek robią się bardzo gorzkie. Jeśli cebula z czosnkiem będzie nabierać ciemniejszego koloru, zmniejszyć ogień. Następnie dodać chilli, ziemniaki, marchewkę i smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. W tym czasie zagotować 1.4 litra wody. Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie(...)sporą kostkę. Delikatnie włożyć do zupy. Dodać kurkumę, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać domowy przecier pomidorowy, mieloną chilli w proszku. Wymieszać. Spróbować. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest kwaśna dodać 1/2 łyżeczki cukru. Gorącą zupę wyłożyć na talerze i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Można
Moja Delicjapietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę 2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta płatków chilli 150 g koncentratu pomidorowego 5- 5½ szklanki bulionu drobiowego mały kawałek skórki z parmezanu lub mały kawałeczek samego sera (opcjonalnie) 2 szklanki jarmużu, z usuniętymi twardymi łodyżkami, posiekanego, ¼ szklanki posiekanych liści(...)smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia, po czym wmieszaj pastę z pieczonego czosnku. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty. Po tym czasie wlej bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj, po czym dodaj parmezan i przykryj
karmelowyzwykle szybko, szybciej I tym sposobem powstała mocno aromatyczna, ostra pasta. SKŁADNIKI 1 awokado 2 jajka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli 1 łyżka majonezu plaster cytryny pieprz sól rukola (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Awokado wydrążyć, rozgnieść widelcem lub w moździerzu i natrzeć pestką (dzięki temu(...)ściemnieje, pestkę można zostawić w paście i tym sposobem oszukać awokado ), skropić cytryną. Papryki i cebulę drobno pokroić, dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać z łyżką majonezu. Świetnie smakuje podana na rukoli
zabawa smakiemposiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy garść orzechów nerkowca, posiekanych z grubsza 2 łyżki świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/3 szklanki wody 500 g passaty pomidorowej 1/2 szklanki śmietanki 30% garść posiekanej natki pietruszki szczypta soli szczypta cukru Składniki na kofty: puree(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 2 minuty. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, chilli, garam masala, kurkumę, orzechy, kmin rzymski. Smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Przekładamy do blendera, dodajemy passatę i wodę. Blendujemy na w miarę gładki sos. Przelewamy z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia
My Culinary ArtSkładniki (na 2 porcje) 250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy 250g soczewicy czerwonej 2 łyzki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Sos pomidorowy 4 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo świeży tymianek Sposób przygotowania Sos pomidorowy(...)czasie pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Ostygniętą soczewicę zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do niej cebulę, zmiażdżony czosnek, jajka, bułkę tartą, chilli, sól, pieprz i wymieszać. Uformować z masy pulpeciki i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by masa nie lepiła się do dłoni należy je obmyć pod zimną wodą). Nagrzać
pink envelopeDeser wspaniale się prezentuje i tak samo smakuje. SKŁADNIKI: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka chilli mielonego, kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: W okrągłych foremkach lub filiżankach zamrażam wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) dzielę na kostki i rozpuszczam każdą z osobna na kąpieli wodnej(...)powstały płatki tulipana. Czekam chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmuję czekoladowego tulipana. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję pozostałą rozpuszczoną na kąpieli wodnej czekoladę oraz chilli. Dokładnie miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów wypełniam kremem. Wierzch deseru oprószam odrobiną chili oraz kakaową posypką
Tradycyjna kuchnia Kasismaczny. Składniki: około 1,5 kg kurczaka 6 łyżek octu balsamicznego 1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki 0,5 łyżeczki papryki chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką(...)paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć i dopiec kurczaka aby miał złocistą i chrupiącą skórkę. Kurczaka podałam z ziemniakami i sałatą
Amatorka kuchenna