chilli - 4013 przepisów (strona:101/268)

Motywująca żurawina 163

stąd jakość. ok. 0,5 kg żurawiny wielkoowocowej ( tak wyglądała nasza w tym roku) ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka całych ziarenek gorczycy 1 łyżka mielonej gorczycy 1/2 papryczki chilli (może być suszona, bez pestek) 3 łyżki octu winnego 3 czubate łyżki cukru żelującego Żurawinę myjemy i przebieramy zostawiając dojrzałe, zdrowe owoce. Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy(...)średnim ogniu i podgrzewamy do momentu aż niektóre zaczną pękać. Dodajemy gorczycę, papryczkę chilli (my dodajemy pokrojoną w grube paski, tak, żeby można ją było potem znaleźć), ocet i cukier żelujący. Doprowadzamy do wrzenia. Wygotowane słoiki wypełniamy gorącą żurawiną i zamykamy. Polecam średnie słoiki, tak żeby można było zużyć cały słoik do obiadu. Zawekowana żurawina wytrzyma spokojnie kilka miesięcy

les mirabelles
Makaron z warzywami po wietnamsku, Bratysława 189

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora, cebulę, czosnek, pieczarki(...)Papryki przekrój na pół i usuń nasiona. Czerwone papryki pokrój w cienkie paski a papryczkę chilli w drobne kawałeczki. Odcedź kukurydzę, pędy bambusa. Podziel brokuł na różyczki, odetnij również łodygę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pora, cebulę i czosnek, ciągle mieszając. Po paru minutach dodaj pieczarki. Podsmaż chwilę i przełóż do makaronu. Następnie dolej 2 łyżki oleju

Qlinarnie i Qlinarnie
Meksykańska uczta - chili con carne 170

makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków cherry 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz Sól Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Pieprz cayenne Oliwa z oliwek Pieczarki, czerwoną i zieloną paprykę i cebulę kroimy(...)kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Czosnek oraz papryczkę chilli przeciskamy przez praskę. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dusimy razem z warzywami do zmniejszenia objętości. Następnie dodajemy mięso mielone i czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej

VioletoweKucharzenie
Zupa ziemniaczana z parówkami 581

ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 5 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli Przygotowanie: 1. Warzywa myjemy, marchewki, pietruszkę, selera, por , a następnie obieramy. 2. Do 2 litrów wody dodajemy wyżej wymienioną włoszczyznę . Dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angiel skiego. Gotujemy(...)już wy smaży, całość dodajemy do zupy.  7. Parówki kroimy w p lasterki, dodajemy do wywaru. 7. Do prawiam y do smaku solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką i chilli. 8. Gotujemy jeszcze na małym ogniu ok 15min

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa ostro-kwaśna 365

biała cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki wody 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki wina ryżowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 czerwona papryczka chilli posiekana drobno bez pestek 100g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski 1 jajko Sposób przygotowania Mąkę kukurydzianą, wodę, sos sojowy, wino ryżowe(...)pieprz i chilli wsypać/wlać do słoiczka, zamknąć i potrząsając dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć 3 minutę cebulę aż zmięknie. Dodać bulion, pieczarki i kurczaka i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać przygotowaną wcześniej mieszankę ze słoiczka i mieszać aż zupa delikatnie się zagęści. Na koniec wymieszać jajko w miseczce widelcem, aż żółto dokładnie połączy

W kuchni wieczorem
Kotlety mielone 206

strony  ChilliBite Składniki: 700g mięsa mielonego (no pół kilo też do reszty składników pasuje) cebula bułka jajko łyżeczka soli łyżeczka pieprzu do smaku ząbek czosnku szczypta ostrego chilli bułka tarta do panierowania i do dodania gdy mięso jest za miękkie olej do smażenia Bułkę namocz w zimnej wodzie na ok 15 minut, a następnie dokładnie odciśnij. Cebulę pokrój(...)drobniutką kostkę i przesmaż na złoto na 3 łyżkach oleju. Mięso wymieszaj z odciśnięta bułką, przesmażoną cebulą (razem z olejem), jajkami, solą, pieprzem i chilli. Ważne by mięso było dobrze wyrobione. Możesz to robić ręcznie lub w robocie używając np. funkcji mieszania ciasta kilka minut. Dłońmi uformuj spore, ale dość płaskie kotlety, a następnie każdego obtocz dokładnie w bułce tartej

W kuchni bez szafek
Kasza jaglana po meksykańsku 210

fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli   sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli

Szefowa kuchni
Guacamole 154

Istnieje niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej przekąski zwanej guacamole. W podstawowej wersji awokado rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę, kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów kukurydzianych. Ja przedstawiam dziś podstawowy przepis, który można dostosować do swojego gustu dodając(...)dodać również jej startą skórkę co doda dodatkowego cytrusowego aromatu. Całość gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz chilli lub pieprzem cayenne

Pyry na Gaz
wątróbka kurczaka z porami na ostro... 164

mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 2 łyżki, pory 4 większe, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć na gorącym oleju z masłem zrumienić obsypaną mąką wątróbkę i przełożyć na talerz do tłuszczyku po wątróbce wsypać(...)drobno pokrojone opłukane pory dodać przyprawę w płynie, sól, rozkruszyć suszoną papryczkę chilli razem z pestkami, wszystko mieszając podsmażać z 5 minut wątróbkę ciut posolić i podać na porach i np. z bułką lub z czym lubisz.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chili 151

potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie), chilli i dusimy na małym ogniu kilka chwil dotąd aż wszystko ładnie się połączy i zmięknie. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotową potrawę podajemy z ryżem lub najsmaczniej(...)najwygodniej moim zdaniem - z pieczywem. Tak przygotowane chilli nadaje się do przechowywania w lodówce, odgrzewania i podawania na zimno co jest jego dodatkową zaletą. Jeśli ktoś się boi o koszty to można oczywiście wyrzucić przecier czy pomidory i zastąpić je większą ilością koncentratu co jest nieco mniej smaczne ale przynajmniej tanie. Koszt całości: 19 zł (ale używając tańszego mięsa, wyrzucając

Tanie przepisy studenckie
Mule w pomidorach 199

nadadzą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych muli cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz papryczka chilli - opcjonalnie 2 łyżki oliwy Cebulkę i czosnek drobno pokroić, natkę posiekać.  W głębokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i jeszcze chwile podsmażyć. Wlać wino(...)minucie pomidory z puszki. Wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli.  Zwiększyć ogień, dodać mule i połowę natki. Przykryć garnek i gotować kolejne 5-6 minut, aż wszystkie małże się otworzą. W międzyczasie delikatnie przemieszać. Podawać od razu posypane resztą natki, najlepiej z chrupiącą bagietką

wyzwania kuchenne
Sałatka makaronowa z pikantnym kurczakiem 1055

Składniki: 200 g makaronu ( u mnie mini kolanka ) 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku 1 ogórek szklarniowy 4 ogórki konserwowe 1,5 stronka papryki (czerwone lub 1 czerwona i pół żółtej) 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypioru sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować w dużej ilości wody. Odcedzić, przelać(...)zimną wodą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić chilli i przyprawą do kurczaka. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Kukurydzę odcedzić. Przełożyć do dużej miski. 4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę. 5. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki, a szklarniowego pokroić na mniejsze części. 6. Szczypior pokroić i dodać do warzyw

A Ty Smakuj Mnie
Zupa z dyni, batatów i marchewki z dodatkiem tahiny i chilli (bez glutenu, bez laktozy) 149

potrzebujemy: - 1/2 dyni (u mnie butternut) - 1/2 batata - 2 marchewki - 2 łyżki tahiny - sól, pieprz - odrobina chilli - jogurt roslinny Dynię obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z batatem i marchewkami (ja miałam już obrane w lodówce, więc poszło ekspresem). Warzywa wrzucić do garnka i zalć wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 20 minut. Zmiksować, doprawić(...)smaku - dodać tahinę, sól, pieprz i posiekane chilli. (Można razjeszcze wszystko zblendować) Podawać z kleksem jogurtu roślinnego, posypane czarnym sezamem

Szybko Tanio Smacznie
MEKSYK część II 157

zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską".  Tu zjesz smaczne zupy, świetnie doprawione na bazie pomidorów z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa, sałaty... Duszoną wołowinę mają rewelacyjną(...)zawsze trafiała się podeszwa, a robiłam kilka podejść, ale jeżeli lubicie wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć należy o sosie mole na bazie gorzkiej czekolady z chilli, mniej lub bardziej czekoladowy lub migdałowy(SMACZNY) do piersi z kurczaka. Warte grzechu. A co do picia? Oczywiście tequila !! Im starsza tym lepsza !!! Mezcal i Reposado. Są i smakowe. Migdałowe

Pasje Jolki
Leczo z cukinią 167

papryki. Jak można się oprzeć? ;) Składniki (na spory garnek): kilka średniej wielkości cukinii kilka papryk (użyłem czerwonych, ale możesz dodać różnokolorowe) 1 papryka chilli 500 g dobrej kiełbasy kilka dojrzałych pomidorów koncentrat pomidorowy 3 ząbki czosnku masło klarowane 2 dorodne cebule kostka rosołowa Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kiełbasę, smażymy chwilę razem, po czym(...)dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli (rozgniecione, ale w całości; na koniec należy je wyjąć, bo skórka i tak będzie twarda) i posiekany czosnek. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy ok. 15 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy pomidory (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki) i kostkę rosołową. Gdy pomidory się rozpadną i połączą z potrawą, dodajemy

W SMAK