chałwa - 1272 przepisów (strona:66/85)

Tahini jasne - domowe masło sezamowe 169

składnik hummusu oraz doskonały dodatek do różnego rodzaju past.  Fantastyczne do podjadania z pieczonymi, gotowanymi lub grillowanymi warzywami. Można je również dodawać do deserów lub przygotować z niego chałwę. Ja przygotowuję moje tahini w dwóch wersjach, w zależności od tego, do czego będzie one przeznaczone - np. do warzyw preferuję tahini gęste, zaś do hummusu wersję bardziej płynną. Nigdy

Szybko Szybkowar
3 POWODY, DLA KTÓRYCH POKOCHAŁAM GRECJĘ + ELOUNDA W MOIM OBIEKTYWIE 186

turystka! JEDZENIE Dla mnie, jako blogerki kulinarnej, był to taki raj na ziemi! Mnóstwo smaków, zapachów i kolorów gościło na moich talerzach! Musaka, Souvlaki, Tiropitakia, Tzatziki, Kleftiko, Kolokithokeftedes, Pastitsio, Chałwy , Baklavy i przeróżne inne smakołyki, których nie sposób tu wymienić. Wszystko niesamowicie pachniało, smakowało i z wielką przyjemnością sięgałam po dokładki! WIDOKI Przepiękne widoki, których nie sposób opisać słowami

Ostra na Słodko
Trufle w wersji fit 217

energetyczną, a ze względu na dużą zawartośc potasu zalecane są po treningu. Spróbuj także: Owsiane fit ciasteczka płatki owsiane żurawina orzechy Dieteyczne przekąski orzechy gorzka czekolada Zdrowa i domowa chałwa sezam

Fit&Fast Kitchen
Domowe tahini 183

zrobić solidną porcję. Bez problemu pastę tahini można przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Z prażeniem nasion sezamu nie mam najlepszych doświaczeń, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniał chałwą, że pominęłam etap prażenia. Jeśli jednak chcesz podprażyć nasiona sezamu, to bardzo krótko i bardzo ostrożnie. Moje ledwo złote dały bardzo gorzki smak tahini. Składniki: 400 g łuskanych nasion sezamu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
88 przekąsek i napojów dla kibica 320

brokułami, oliwkami i mozzarellą Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta

Moja smaczna kuchnia
Sernik z chałwą i bakaliami 132

bakaliami, jednak nie przepadam, kiedy są zamoczone w masie serowej. Lubię chrupkie orzeszki 🙂 Dlatego dziś proponuję Wam taki właśnie sernik z bakaliami na wierzchu.  ... Artykuł Sernik z chałwą i bakaliami pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Granola Tahini 162

dumą oświadczam, iż w czeluściach Internetu to pierwszy taki przepis na Granolę totalnie sezamową z dużą ilością pasty tahini. Przez myśl przeszło mi nawet by dodać do niej chałwę, ale doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego niż taka prawdziwie chrupiąca granola. I tak oto jest, totalnie orzechowa, sezamowa z pestkami dyni i słonecznikiem niesamowita mieszanka, która pozwoli

Mango Papaja
Chałwowe lody z kaszy jaglanej. 148

zamrażarki kilka-kilkanaście minut przed zjedzeniem, żeby trochę odmarzły. Lody możesz polać np. roztopioną czekoladą lub musem owocowym.  Lody są bardzo sycące i mocno chałwowe - nielubiącym chałwy nie przypadną do gustu.  Ilość miodu można stopniować wg swoich upodobań.   Lody przed zamrożeniem muszą być zblendowane jak najdokładniej, na gładką masę

Powiedz dietom nie
Jaglane kulki rafaello 181

jest jeszcze ciepła; na stanowisku formowania kulek zróbcie miejsce na miskę z wodą do płukania rąk lub formujcie praliny obok zlewu. ----- Podobne: Ciasto rafaello bez pieczenia Nerkownik żurawinowo-cytrynowy Chałwa z żurawiną

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 180

Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas - expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze - przygotowywana w domu chałwa , ciasto daktylowe czy ciasteczka ma'amoul weszły na stałe do naszego menu. Część przepisów, które dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne - przechodzące z pokolenia na pokolenie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik chałwowy z espresso i musem truskawkowym 260

SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego (zmielonego) 4 jajka 300 g chałwy 1/2 szklanki espresso 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej aromat waniliowy 10 g proszku do pieczenia 10 g cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać. W Thermomixie TM 5 nastawiłam czas 1 minuta i 10 obrotów. Miałam pewność, że powstania

ClauditteMissCooking
KULINARNE PODRÓŻE - GRECJA 212

koniecznie musicie odwiedzić tawernę Owoce morza pisane po polsku :-) jest to przeurocze miejsce polsko - greckiego małżeństwa, a gospodynią  jest sympatyczna Pani Małgorzata :-))) a i  skosztujcie baklawy i chałwy  - bez tego nie można opuszczać Grecji

pieprzny smaczek
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 159

foodach takich jak Mcdonald’s oferta została dostosowana do mieszkańców i znaleźć tam można wiele dań wegetariańskich. Z kolei kuchnia zachodnia nazywana bombajską słynie z doskonale przyrządzanej kaczki oraz chałwy. Kuchnia indyjska to przede wszystkim wspaniałe smaki i aromaty, co jest zasługą stosowania wielu oryginalnych przypraw. Kurkuma, szafran, kardamon, kminek i papryka chili – oto dodatki wyjątkowo popularne, z którymi można

Codogara
HUMMUS 217

diecie wegetariańskiej i wegańskiej,  jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i   i   baba ghanous. Można  również wykorzystać ją  do chałwy, lodów lub  sezamek. W Azji sezam uważany jest za symbol nieśmiertelności. Jest bogaty w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Bogate źródło wapnia i białka

potrawyregionalne
Lody śmietankowe z dwóch składników– bez maszyny, bez jajek, bez gotowania 397

zwiększyć ilość śmietany i ewentualnie dodać odrobinę alkoholu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym.   Dodawanie do masy rzeczy ciężkich i treściwych, takich jak czekolada, orzechy, chałwa czy ciasteczka może finalnie doprowadzić do tego, że lody zrobią się bardzo ciężkie i maślane – regulujemy to, zmniejszając ilość śmietany na rzecz mleka albo używając śmietany o niższej zawartości tłuszczu

Karo in the Kitchen