 3 POWODY, DLA KTÓRYCH POKOCHAŁAM GRECJĘ + ELOUNDA W MOIM OBIEKTYWIE 209
3 POWODY, DLA KTÓRYCH POKOCHAŁAM GRECJĘ + ELOUNDA W MOIM OBIEKTYWIE 209turystka! JEDZENIE Dla mnie, jako blogerki kulinarnej, był to taki raj na ziemi! Mnóstwo smaków, zapachów i kolorów gościło na moich talerzach! Musaka, Souvlaki, Tiropitakia, Tzatziki, Kleftiko, Kolokithokeftedes, Pastitsio, Chałwy , Baklavy i przeróżne inne smakołyki, których nie sposób tu wymienić. Wszystko niesamowicie pachniało, smakowało i z wielką przyjemnością sięgałam po dokładki! WIDOKI Przepiękne widoki, których nie sposób opisać słowami
Ostra na Słodko Trufle w wersji fit 245
Trufle w wersji fit 245energetyczną, a ze względu na dużą zawartośc potasu zalecane są po treningu. Spróbuj także: Owsiane fit ciasteczka płatki owsiane żurawina orzechy Dieteyczne przekąski orzechy gorzka czekolada Zdrowa i domowa chałwa sezam
Fit&Fast Kitchen Domowe tahini 203
Domowe tahini 203zrobić solidną porcję. Bez problemu pastę tahini można przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Z prażeniem nasion sezamu nie mam najlepszych doświaczeń, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniał chałwą, że pominęłam etap prażenia. Jeśli jednak chcesz podprażyć nasiona sezamu, to bardzo krótko i bardzo ostrożnie. Moje ledwo złote dały bardzo gorzki smak tahini. Składniki: 400 g łuskanych nasion sezamu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! 88 przekąsek i napojów dla kibica 344
88 przekąsek i napojów dla kibica 344brokułami, oliwkami i mozzarellą Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta
Moja smaczna kuchnia Sernik z chałwą i bakaliami 153
Sernik z chałwą i bakaliami 153bakaliami, jednak nie przepadam, kiedy są zamoczone w masie serowej. Lubię chrupkie orzeszki 🙂 Dlatego dziś proponuję Wam taki właśnie sernik z bakaliami na wierzchu. ... Artykuł Sernik z chałwą i bakaliami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka Granola Tahini 203
Granola Tahini 203dumą oświadczam, iż w czeluściach Internetu to pierwszy taki przepis na Granolę totalnie sezamową z dużą ilością pasty tahini. Przez myśl przeszło mi nawet by dodać do niej chałwę, ale doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego niż taka prawdziwie chrupiąca granola. I tak oto jest, totalnie orzechowa, sezamowa z pestkami dyni i słonecznikiem niesamowita mieszanka, która pozwoli
Mango Papaja Chałwowe lody z kaszy jaglanej. 190
Chałwowe lody z kaszy jaglanej. 190zamrażarki kilka-kilkanaście minut przed zjedzeniem, żeby trochę odmarzły. Lody możesz polać np. roztopioną czekoladą lub musem owocowym. Lody są bardzo sycące i mocno chałwowe - nielubiącym chałwy nie przypadną do gustu. Ilość miodu można stopniować wg swoich upodobań. Lody przed zamrożeniem muszą być zblendowane jak najdokładniej, na gładką masę
Powiedz dietom nie Jaglane kulki rafaello 207
Jaglane kulki rafaello 207jest jeszcze ciepła; na stanowisku formowania kulek zróbcie miejsce na miskę z wodą do płukania rąk lub formujcie praliny obok zlewu. ----- Podobne: Ciasto rafaello bez pieczenia Nerkownik żurawinowo-cytrynowy Chałwa z żurawiną
Weekendy w domu i ogrodzie Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 207
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 207Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas - expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze - przygotowywana w domu chałwa , ciasto daktylowe czy ciasteczka ma'amoul weszły na stałe do naszego menu. Część przepisów, które dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne - przechodzące z pokolenia na pokolenie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Sernik chałwowy z espresso i musem truskawkowym 284
Sernik chałwowy z espresso i musem truskawkowym 284SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego (zmielonego) 4 jajka 300 g chałwy 1/2 szklanki espresso 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej aromat waniliowy 10 g proszku do pieczenia 10 g cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać. W Thermomixie TM 5 nastawiłam czas 1 minuta i 10 obrotów. Miałam pewność, że powstania
ClauditteMissCooking KULINARNE PODRÓŻE - GRECJA 237
KULINARNE PODRÓŻE - GRECJA 237koniecznie musicie odwiedzić tawernę Owoce morza pisane po polsku :-) jest to przeurocze miejsce polsko - greckiego małżeństwa, a gospodynią jest sympatyczna Pani Małgorzata :-))) a i skosztujcie baklawy i chałwy - bez tego nie można opuszczać Grecji
pieprzny smaczek Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 189
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 189foodach takich jak Mcdonald’s oferta została dostosowana do mieszkańców i znaleźć tam można wiele dań wegetariańskich. Z kolei kuchnia zachodnia nazywana bombajską słynie z doskonale przyrządzanej kaczki oraz chałwy. Kuchnia indyjska to przede wszystkim wspaniałe smaki i aromaty, co jest zasługą stosowania wielu oryginalnych przypraw. Kurkuma, szafran, kardamon, kminek i papryka chili – oto dodatki wyjątkowo popularne, z którymi można
Codogara HUMMUS 238
HUMMUS 238diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i i baba ghanous. Można również wykorzystać ją do chałwy, lodów lub sezamek. W Azji sezam uważany jest za symbol nieśmiertelności. Jest bogaty w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Bogate źródło wapnia i białka
potrawyregionalne Lody śmietankowe z dwóch składników– bez maszyny, bez jajek, bez gotowania 447
Lody śmietankowe z dwóch składników– bez maszyny, bez jajek, bez gotowania 447zwiększyć ilość śmietany i ewentualnie dodać odrobinę alkoholu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym. Dodawanie do masy rzeczy ciężkich i treściwych, takich jak czekolada, orzechy, chałwa czy ciasteczka może finalnie doprowadzić do tego, że lody zrobią się bardzo ciężkie i maślane – regulujemy to, zmniejszając ilość śmietany na rzecz mleka albo używając śmietany o niższej zawartości tłuszczu
Karo in the Kitchen Współpraca z firmą BAKRA. Karob, melasa i tahini – poznajcie ten smak. 245
Współpraca z firmą BAKRA. Karob, melasa i tahini – poznajcie ten smak. 245znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob – proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Poprawia trawienie. Doskonale się sprawdza w kuchni jako zdrowszy
Słodkie okruszki