chałwa - 1272 przepisów (strona:33/85)

Przekładaniec chałwowy 485

mnóstwo pochwał. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, na pewno nie pożałujecie, przygotowując go w swoim domu. CHAŁWOWY PRZEKŁADANIEC – PRZEPIS Składniki 1000 ml śmietanki kremówki 30% 200 g chałwy  500 g serka mascarpone 500 g masy krówkowej 1 płaska łyżka cukru purdu 2 śmietan-fixy 120 herbatników  1/2 szklanki prażonych migdałów Wykonanie Płatki migdałów prażymy na suchej(...)ubijając stopniowo dodajemy masę krówkową. Śmietan fix mieszamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypujemy do masy, mieszamy do połączenia składników.  Na sam koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę, całość mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy część masy, a na niej układamy

Alle Dobre!
Keto chałwa (Paleo, LowCarb) 73

ultra słodki orientalny deser to przysmak wielu z nas. Od teraz możecie się nim cieszyć także będąc na diecie ketogenicznej... :) Keto chałwa jest równie dobra jak ta tradycyjna, a właściwie jeszcze lepsza, bo praktycznie bez węglowodanów... :D Artykuł Keto chałwa (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie

Modern Cave Girl
Pyszny mazurek chałwowy. 63

masła – 2 łyżki erytrytolu – 1 żółtko Dodatki: – 200 g dżemu wiśniowego Masa chałwowa: – 250 g serka mascarpone – 100 g białej czekolady – 90 g chałwy o smaku waniliowym Nożem siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy erytrytol i żółtko. Kontynuujemy siekanie. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)kolejne 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy spód przez 20 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do garnka wkładamy serek mascarpone i pokruszoną na kawałki chałwę, mieszamy by masa uzyskała jednolitą konsystencję. Następnie dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszaj i trzymaj na małym ogniu do momentu aż składni się rozpuszczą. Ściągnij garnek z ognia. Ostudzony spód

Zdrowy Styl Joanny
CZEKOLADOWIEC CHAŁWOWO - BORÓWKOWY 71

Składniki: Ciasto chałwowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 180 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g chałwy waniliowej ok. 500 g borówki amerykańskiej Masa czekoladowa : 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: garść płatków czekoladowych(...)odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę -  lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać borówkę i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową 398

łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika   Poncz: sok wyciśnięty z połówki cytryny 100 ml wody   Masa chałwowa: 250 g serka mascarpone 300 g chałwy waniliowej 4 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150 g) 3 łyżeczki żelatyny pół szklanki gorącej wody   Bita śmietana: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru   Ponadto: około(...)całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy masę chałwową. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy mascarpone i pokruszoną chałwę. Składniki miksujemy przez chwilę do ich połączenia się, następnie cały czas miksując, dodajemy po jednym serku homogenizowanym, a na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę. Oba blaty biszkoptu

e-PrzepisyKulinarne
Brownie z dynią 63

jest idealną propozycją Składniki: 250 g musu dyniowego 2 ciemne czekolady 100 g masła 3 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 2 czubate łyżki mąki Chałwa Orzechy Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Jajka ubijam z cukrem i cukrem pudrem, dodaję mus dyniowy, sól i rozpuszczoną czekoladę z masłem i delikatnie(...)miksuję. Na koniec dodaję mąkę i mieszam łopatką. Chałwę kroję w kostkę i dodaję razem z orzechami do ciasta, delikatnie mieszam. Brownie wykładam na blaszkę (30 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzam i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15-18 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystygnięcia, kroję

Słodki sentyment
Śliwkowe ciasto z chałwą i kruszonką 81

Śliwkowe ciasto z chałwą i kruszonką to wspaniały deser na koniec lata. Teraz śliwki dojrzewają na drzewach i smakują najlepiej. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Śliwkowe ciasto z chałwą</span> i kruszonką pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Muffiny-pieguski kawowe z chałwą 105

pieczenia pół łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru płynne: szklanka mleka 1 jajo 1/3 szklanki oleju 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody ciepłej dodatki :  100 g chałwy ( kroimy na 12 małych kawałków) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej do posypania po wierzchu WYKONANIE Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. Mleko, jajo, olej i kawę rozpuszczoną(...)zbyt dokładnie). Formę do babeczek wykładamy papilotkami ( u mnie wykonane z papieru do pieczenia J ) Do każdej wlewamy po ok. 2 łyżki ciasta.    Na to kładziemy kawałki chałwy.     Zalewamy pozostałą ilością ciasta ( do ok 3/4 foremki) i posypujemy kawą Pieczemy  25 minut w temperaturze 190 stopni ( z termoobiegiem) lub w temp 200 stopni „góra- dół

Domowe ciasta
Placki orkiszowe z chałwą i borówkami 104

Placki orkiszowe z chałwą i borówkami – to pyszne i puszyste placuszki na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Takie placki orkiszowe z borówkami polane syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie. Są idealne na słodkie śniadan The post Placki orkiszowe z chałwą i borówkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
CIASTO Z CHAŁWĄ I HERBATNIKAMI 207

sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 litr mleka 3 żółtka 1 kostka miękkiego masła (200g) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300g chałwy waniliowej 5 łyżek cukru WYKONANIE Do garnuszka odlewamy 1,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy(...)mleko się zagotuje wlewamy masę i gotujemy budyń. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń. Na koniec dodajemy drobno pokruszoną chałwę. Blaszkę 30x25 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników . Smarujemy kremem chałwowym. Układamy  kolejną warstwę herbatników. Następnie smarujemy cienko konfiturą z czarnej porzeczki a potem kremem.  Dalej

Mała w garnku miesza
Ciasto chałwowe 81

Jeszcze jedno ciasto z chałwą, ale tym razem jeszcze z dodatkiem białej czekolady. Nie jest trudne do zrobienia, ale wymaga półokrągłej formy. Choć właściwie, jeśli ktoś użyje typowej „keksówki”, to też nic się nie stanie – ciasto będzie po prostu kanciaste zamiast zaokrąglonego ;-) Przechodząc do najważniejszego, czyli oceny, można to ująć krótko: trzy razy na „D”- dekoracyjne, deserowe i doskonałe. Oczywiście(...)jest to subiektywna ocena wielbicielki chałwy, ale myślę, że posmakuje wielu osobom :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą 386

wody 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem Chałwowy: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 150g masła w temperaturze pokojowej 220g chałwy Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Dodatkowo(...)wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Biszkopt posmarować połową konfitury. Krem Chałwowy: 8. Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą ( patrz FILM ), proszę za długo

Mała Cukierenka
MUFFINY CHAŁWOWE Z BUDYNIEM 144

oleju np. rzepakowego 1 łyżeczka pasty tahini (można pominąć) 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo: 2 budynie typu słodka chwila czekoladowy i waniliowy oraz około 40g pokrojonej chałwy Wykonanie: do   jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy i odstawiamy do drugiej miski dodajemy płynne składniki czyli mleko, olej,   tahini(...)opakowaniu wtedy budyń będzie gęstszy) do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po jednej łyżce ciasta (tyle żeby zakryć dno) ,następnie dajemy po łyżeczce budyniu czekoladowego i waniliowego, który posypujemy chałwą , całość przykrywamy ponownie ciastem tak aby nie przekraczało   ⅔ wysokości papilotki pieczemy około20-24 minut do suchego patyczka   w piekarniku nagrzanym do 180ºC

Słodkie zapomnienie
Krem chałwowy z orzeszkami w karmelu. I kilka słów o orzeszkach… 138

deserów i babeczek, a wersja z solą morską jest idealna jako panierka do mięs. Musicie spróbować Składniki: (na 2 porcje, ilość zwiększamy w zależności od potrzeb) 50 g chałwy waniliowej 100 ml śmietanki 30% (z lodówki) 125 g mascarpone mała garść orzeszków Beskidzkie w karmelu + do dekoracji 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: borówki, ciasteczko Przygotowanie: Do miski przekładamy chałwę, warto

Słodkie okruszki
Wielkanocne babeczki chałwowe 246

możecie upiec je w papilotkach i formie na muffiny (będzie ich wtedy mniej). Z podanych składników można przygotować 10-12 sztuk . Wielkanocne babeczki chałwowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g chałwy 65ml oleju 60g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia babeczek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)miski wbić jajka, dodać drobny cukier, miksować przez kilka minut - do masy jajecznej dodać pokruszoną chałwę, olej oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i ponownie krótko zmiksować - foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą - masę przełożyć do foremek do 2/3 ich wysokości - foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez około

Smakołyki Bereniki