cebula - 11518 przepisów (strona:188/768)

Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 318

czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory

Kolizje Smaków
Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym 191

Ilość porcji: 6   Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia   Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku  60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól, pieprz, majeranek Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa Schab rozcinamy ostrym nożem po spirali. Następnie rozbijamy go na płat grubości około 1 cm. Powinien wyjść podłużny prostokąt(...)Rozcinamy go na dwa mniej więcej równe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz małą ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu

Kolizje Smaków
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 180

przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny. Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną siekamy nożem. Cebule obieramy(...)kroimy na małe kawałki, smażymy na kapce oleju. Do garnka przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków.   Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu

Kolizje Smaków
Uszka z kapustą i grzybami 277

Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Można również wykorzystać(...)grzyby, które był moczone do barszczu. Odsączone grzyby kroimy na drobne kawałki. Kapustę siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. W garnuszku umieszczamy kapustę, grzyby oraz podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Dusimy całość na małym ogniu przez co najmniej godzinę uważając by dno się nie przypaliło. Próbujemy i ewentualnie

Kolizje Smaków
Sałatka śledziowa z jajkiem 464

już ją zrobicie i spróbujecie to nie sposób się od niej oderwać!:) Ilość porcji: Duża miska/ 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuli Składniki: 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas 4 jajka 4 ogórki kiszone 4 cebule Puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% Łyżeczka cukru Kilka kropli octu(...)Sól, pieprz Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy

Kolizje Smaków
Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami 201

przebywać z gośćmi podczas gdy potrwa „sama się robi”. Podajemy ją np. z barszczykiem. Idealna na czas karnawału :) Ilość porcji: 12 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300g pieczarek Cebula Łyżka masła Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę. Na złocistą cebulę wrzucamy pieczarki, nieco

Kolizje Smaków
Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 137

warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 300g sera ricotta 200g szpinaku liściastego Ok. 50g żółtego sera Kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Szczypta mąki Przyprawy: sól, pieprz Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty

Kolizje Smaków
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 332

całej rodziny. Ciepły i aromatyczny o intensywnym zapachu curry idealnie nadaje się zwłaszcza zimą :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 i 1/2 do 4 szklanek bulionu 1 puszka groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy(...)listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem. Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka. Podsmażamy chwilkę pilnując by składniki się nie przypaliły. Piersi z kurczaka

Kolizje Smaków
Gołąbki na parze z sosem pomidorowym 177

parze. Wychodzą pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 70 minut Składniki: Główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego ½ szklanki ryżu 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku Nieco masła Sól, pieprz Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu Główkę kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej wody na około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy(...)Ryż umieszczamy we wrzącej wodzie, gotując połowę czasu podanego na opakowaniu (jeśli podane jest 15 minut to gotujemy około 8). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podobnie robimy z czosnkiem. Smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy ryż, mięso, marchew oraz cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym

Kolizje Smaków
Spaghetti z warzywnym sosem 191

zawsze dorzucamy nieco chili lub ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw   :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka zielonego groszku 60g startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron(...)spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz  doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Selera naciowego kroimy w paski. Do zarumienionej cebuli dorzucamy seler

Kolizje Smaków
Curry z kurczakiem i batatami 258

batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½   limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej(...)jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.  Bataty obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, bataty i papryki kroimy w kosteczkę. Bataty najlepiej aby pokroić w około 1,5-2 cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy

Mania Gotowania
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 320

proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka(...)zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni aż nabierze złotego koloru i wrzucamy do garnka pod sam koniec gotowania. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach, pomarańczę obieramy ze skórki, najlepiej też każdą z cząstek obrać z białych błonek

PastelFood
Mini tarty z suszonymi pomidorami i łososiem 309

minut. Wystawiamy do przestygnięcia. Składniki na farsz: 300g serka naturalnego (np. Almette x 2) 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 mini papryczki chili 0,5 czerwonej papryki 0,5 cebuli sól do smaku łyżka oliwy 300g wędzonego łososia szczypiorek do dekoracji Suszone pomidory, paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pomidory dodajemy do serka, natomiast paprykę i cebulę podsmażamy

kuchnia do kwadratu
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 181

pilaw? Znany jako pilaf, pilav, pilafi czy też polov , pilaw to po prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim(...)przez 20 minut i odcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu w łupinkach) 2 cukinie, pokrojone w plastry 400 ml bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml oleju roślinnego 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 laska cynamonu 2 goździki 10 gwiazdek anyżu (zależy od preferencji

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 207

niej moje fasolki wyglądają jak mikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania -  plaki   odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki.  Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są  pilaki . Choć na przygotowanie  gigandes plaki  trzeba poświecić trochę czasu, jego  wykonanie(...)Jamie Oliver na 6-8 porcji Składniki: 500 g białej fasoli suchej (oryginalnie odmiana fasolia gigantes, można zastąpić fasolą typu Piękny Jaś, lub fasolą półksiężycowatą) oliwa 1 mała cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w plasterki 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka

Chilli Czosnek i Oliwa