buraki - 9365 przepisów (strona:66/625)

Pakczoj z burakami, serem gorgonzola i kaszą jaglaną 252

gorgonzoli 100 g kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego estragonu garść pestek dyni 1 łyżka sezamu 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przepis: Buraki szorujecie pod bieżącą wodę i gotujecie w całości w lekko posolonej wodzie, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzacie, studzicie, obieracie i kroicie w kostkę. Czosnek obieracie, siekacie i podsmażacie(...)kilku minutach zdejmujecie z ognia i przekładacie do pokrojonych buraków. Dodajecie pokrojoną gorgonzolę i mieszacie. Pestki dyni i sezam prażycie krótko na suchej patelni i dodajecie do buraków z pakczojem. Przyprawiacie pieprzem, ewentualnie odrobiną miodu i już. Kaszę płuczecie pod bieżącą wodą, przelewacie wrzątkiem i gotujecie w lekko posolonej wodzie, aż napęcznieje. Producenci piszą na opakowaniach, że czas

GRUBY WAŁEK
Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek 244

jabłko burak, seler naciowy, jabłko w sezonie na cytrusy, dodaję jeszcze sok z pomarańczy. Taki sok można dać dziecku do szkoły, samej zabrać do pracy lub przygotować sobie wieczorem i wypić rano. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/10\/sok.jpg","recipeIngredient":["5 marchewek\r","1 seler\r","2 jab\u0142ka\r","2 buraki"],"name(...)mniejsze kawa\u0142ki i wrzucamy do sokowir\u00f3wki.\r","Sok przechowujemy w lod\u00f3wce do 2 dni."]} Drukuj Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek Składniki 5 marchewek 1 seler 2 jabłka 2 buraki Sposób przygotowania Warzywa obieramy. Całość kroimy o ile trzeba w mniejsze kawałki i wrzucamy do sokowirówki. Sok przechowujemy w lodówce

Mieszam w Garnku
Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą 236

Przepyszne danie w wersji bezmięsnej. Na prawdę warto przygotować tą zapiekankę, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki niej pokochacie buraki. SKŁADNIKI 900 g buraków (3 duże) 400 g czarnej rzodkwi (4 średniej wielkości) 2 duże czerwone papryki olej rzepakowy 200 g kaszy jęczmiennej 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów(...)wysuszonych gałązek tymianku skruszyć na wierzch zapiekanki liście (gałązki wyrzucić). Zapiekankę nakładać na talerze i posypać natką pietruszki. Uwagi: Jeżeli nie posiadacie czarnej rzodkwi, to możecie zastąpić ją burakami lub ziemniakami.   #krakus, #smacznieiszybko

Passions hobbies life
Zdrowa zapiekanka z pieczonymi warzywami 238

aromatycznymi ziołami daje nieziemski efekt. Wasze kubki smakowe zwariują z zachwytu. W dodatku zapiekanka nie zawiera ani odrobiny sera. A więc zapraszam na prawdziwą ucztę kulinarną! SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 duża marchewka 1 zielona papryka 400 g dyni (waga bez skóry, białego miąższu i pestek) olej rzepakowy 400 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 cebula(...)solą i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spodzie wyłożyć mięso z kaszą, następnie warstwę upieczonych buraków, marchewki i papryki, na to upieczoną dynię i ponownie warstwę buraków, marchewki i papryki. Na wierzchu zapiekanki ułożyć kilka gałązek tymianku, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika (nadal nagrzanego do temperatury 180 ° C). Zapiekankę piec 10 minut, zdjąć pokrywę

Passions hobbies life
Zasmażane buraczki na ciepło 369

zajmie około 1,5 godziny, ale zapewniam, że nie napracujecie się przy tym. 2 buraki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 2 łyżeczki miodu 1 cytryna sól Nieobrane buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę (jeśli mamy naprawdę duże buraki, możemy wydłużyć ten czas do 1,5 godziny(...)Następnie wyjmujemy buraki z piekarnika, rozwijamy folię i odkładamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy przestaną parzyć w ręce możemy obrać skórkę. Powinna sama odchodzić. Buraki trzemy najmniejszych oczkach tarki. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wsypujemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy. Gdy mąka się zarumieni dodajemy starte buraczki, łyżkę oleju i zasmażamy. Na koniec doprawiamy 2 łyżeczkami miodu, sokiem

Dieta bez mleka
carpaccio z buraka 224

pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią rukolę, z tego samego powodu zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki sera typu feta(...)łyżki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny  szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki płynnego miodu wykonanie: Buraki myję, układam na blaszce i piekę przez godzinę w temperaturze 180 stopni (czas jest orientacyjny, zawsze sprawdzam widelcem, czy już są miękkie). Upieczone buraki pozostawiam do ostygnięcia, następnie obieram, kroję

babka w formie
Szybki chłodnik buraczany 248

(u mnie podłużne, o łącznej wadze 240 g); 1 średni ogórek wężowy; Pęczek rzodkiewek; Pęczek koperku; 1000 g kefiru; 1 łyżka octu spirytusowego 10 %; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki umyć, osuszyć, obrać, surowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przełożyć do miski/garnka. Ogórka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)grube wiórki). Dodać do startych buraków. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do startych buraków i ogórka. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do startych warzyw. Do miski/garnka ze startymi warzywami wlać kefir. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Chłodnik przykryć folią

Gospodyni Miejska
Dietetyczna zupa z botwinki 430

koperku. Doskonała na wiosenny i letni obiad. Podana z jajkiem smakuje doskonale. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, 1 garnek. Produkty 1 litr wody, młoda botwinka, 4 buraki, 1 ogórek, 1 cukinia, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek, 200 ml jogurtu, 2 ząbki czosnku, jajka sól, pieprz. Przygotowanie Do garnka wlej litr wody i ugotuj w niej umyte, obrane(...)pokrojone w kostkę buraki. Cukinie oraz botwinkę również umyj, obierz, pokrój w kostkę, dorzuć do buraków, gdy będą już ugotowane. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie umyj pozostałe warzywa. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekaj. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodaj do nich resztę pokrojonych produktów

Fit&Fast Kitchen
Zupa botwinkowa z ryżem i "Córeczka" 252

kolorowe buraki jadalne. Wysiałam je tuż przed Wielkanocą trochę z obawą, że tegoroczne mrozy mogą zniszczyć młode siewki. Okazuje się jednak, że nic takiego się nie stało. Buraki ładnie rosną i trzeba je przerwać, bo posiałam je zbyt gęsto. Wyrwane rośliny zainspirowały mnie do przygotowania smacznej i kolorowej zupy. Składniki : duża garść botwinki lub liści buraków jadalnych(...)mnie to buraki kolorowe, więc zupa nie ma różowego koloru) szklanka ryżu marchew mała pietruszka kawałek selera pętko kiełbasy jałowcowej 3 liście laurowe łyżka domowej przyprawy magi śmietana sól pieprz natka pietruszki Ryż wypłukać w kilku wodach. Ziarna ryżu zalać poczwórną ilością wody (1 litr) i włączyć pod nimi palnik, by zaczęły się gotować. Marchew, seler i pietruszkę obrać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 230

kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych.  Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą w sobie. Teściowa przekonała mnie, że na Wielkanoc nie ma jak barszcz z buraczanego zakwasu z pożywną wkładką... "Warzywo" Dominiki Wójciak sprawiło, że z pieczonych buraków(...)Przepis mnie zainspirował. Dokonałam kilku zmian przed i paru w trakcie przygotowywania. Efekt? co najmniej zadowalający i to nie tylko mnie! Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 4 średniej wielkości buraki (upieczone) 200 g sera twarogowego półtłustego 30 g sera dojrzewającego np. Bursztyn 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej mąka - w zależności od wielkości buraków 1/2 do 1 szkl., plus

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buraczki podawane na ciepło 251

dodatkiem chrzanu, jak i na ciepło z cebulką. Jest to oryginalny przepis mojej mamy, troszkę "odchudzony:, ponieważ cebulkę przesmażałam na oliwie a nie na smalcu. Składniki: ok. kg buraków (wybieram mniejsze) sól pieprz sok z cytryny lub ocet cukier oliwa z oliwek 1/2 cebuli PRZYGOTOWANIE: Ja buraki piekę,gdyż uważam,że są dużo smaczniejsze, niż gotowane. Przepis znajdziecie(...)TUTAJ https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/pieczone-buraki.html  .Następnie ścieramy na drobnej tarce. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy buraki. Chwilkę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny (ew. octem),Jeżeli buraki są mało słodkie, można troszkę dosłodzić. Podajemy na ciepło

Kopystką po garach
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 195

burakami. Pasuje na drugie śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kawy. Długo pozostaje świeże, nawet do kilku dni, nie tracąc nic na swojej wilgotności. Przygotowanie ciasta z burakami nie jest skomplikowane, do tego można rozłożyć je w czasie i dzień wcześniej upiec lub ugotować buraki, a po ostudzeniu zblendować z olejem. S Wszystkie składniki wystarczy krótko(...)wymieszać ze sobą, nie trzeba ubijać, ani ucierać. SKŁADNIKI CIASTO 300 g buraków / ugotowanych lub upieczonych i obranych 240 ml oleju 4 jajka 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g kakao 300 g cukru ziarenka wyłuskane z laski wanilii POLEWA 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka oleju np. kokosowego WYKONANIE CIASTO

cool and minty
Pieczona frittata z burakami (Frittata con barbabietole al forno) 185

formie pesto. Załączam Wam link  do tego pysznego dania. Tym razem chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na pieczon ą  frittat ę  z burakami, z dodatkiem koziego sera i tymianku. Bardzo pyszna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu.  Smacznego!  SKŁADNIKI 8 jaj 400 g ugotowanych buraków 100 g ricotty koziej(...)ciotola sbattete le uova con la ricotta. Aggiungete il pecorino grattugiato e il timo. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Ugotowane i obrane buraki kroimy na cienkie plasterki. **** Tagliate le barbabietole a fettine sottili. Mas ę  jajeczn ą  przelewamy do formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z buraków z jogurtem 340

różowa sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu i cytryny świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka miodu 3-4 szalotki sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach(...)wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki drobno siekamy. Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem greckim. Dodajemy miodu do smaku. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pozostawiamy do przegryzienia smaków na 30 minut. Serwujemy z daniami mięsnymi lub rybnymi

Pyry na Gaz
Zakwas na barszcz 320

Zakwas na barszcz – gotowy w 5 dni. Buraki Ziele angielskie Listki laurowe Kmin rzymski Czosnek Ocet winny Cukier Sól Sól rozpuszczamy w wodzie. Obrane i uyte buraki kroimy w grube plastry. Przekładamy je do glinianego naczynia lub dużego słoika. Między buraki układamy przyprawy. Ja na ok. 1 kg. buraków dodałem kilka listków laurowych(...)dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków. Dzięki temu zakwas powstanie nam szybciej. Pamiętajcie, że buraki muszą być przykryte wodą. Jeśli nie chcą się zanurzyć, wykorzystajmy czysty talerzyk, którym je przyciśniemy. Codziennie zamieszaj zaczyn, sprawdzając jego smak

MarcinChef

Proponowane wyszukiwania