buraki - 8865 przepisów (strona:448/591)

Botwinka 86

Maj to mój ulubiony miesiąc na gotowanie - nowalijki, szparagi, rabarbar, tryskawki i botwinka! Zestaw, którym się karmię od rana do wieczora. A zupę z botwinką mogę

Smaczny zeszyt
Papryczki padron – Pimientos de Padron fritos 86

masłem, zjadane w całości na ciepło prosto z patelni. To co namówiłam Was? Polecane przepisy: –– bruschetta z gruszką i kozim serem – carpaccio z cukinii – carpaccio z buraka – grzanki z fasolą – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – szakszuka – zapiekanki z pieczarkami PAPRYCZKI PADRON PRZYGOTOWANIE: 10 minut SKŁADNIKI: – świeże papryczki padron – oliwa z oliwek – sól

nietylkopasta.pl
Ślimaczki z pesto bazyliowym 105

powiedziane! Te zawijasy podbiły moje serce do tego stopnia, że cały dzień tylko o nich myślę. Puchate, bazyliowo-czosnkowe, rumiane, aromatyczne… WSPANIAŁE! 😍 Na blogu znajdziesz również ślimaczki z burakiem oraz ślimaczki z truskawkami i czekoladą, które również Ci polecam. Tymczasem popatrz na te wspaniałości poniżej… Prawda, że smakowite? 😊 Podwijaj rękawy i bierzemy się do roboty 😉 Artykuł Ślimaczki

Blendman
Krem z botwinki z karmelizowanymi listkami botwinki 96

Przepyszny krem z botwinki poleca się na obiad. Ta zupa to idealne rozwiązanie dla smakoszy botwinki, ale tym co za nią nie przepadają też zasmakuje, zapewniam

Moje Małe Czarowanie
Ależ to jest pyszne! – Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami 114

zapewniam że kiszenie to stary jak świat sposób przetwarzania żywności: warzyw, owoców, ziół by przetrwały dłużej, by można było zrobić z nich zapasy. Ja lubię kisić rzodkiewkę w kawałkiem buraka – nadaje on jej potem również fajny kolor. Taka rzodkiewka naprawdę super sprawdza się w sałatkach wnosząc do kompozycji kwaśną nutę. Prezentuje się również ciekawie. PRZEPIS SAŁATKA Z KISZONYMI RZODKIEWKAMI

Dorota Smakuje
Zupa pokrzywowo-warzywna i kilka słów o ogrodowym zielsku. 113

Nawet judaszowe srebrniki piękne kwitną na wiosnę i choć nie są jadalne zostawiam je do chwili przekwitnięcia. Potem na nasiona zostawiam tylko kilka sztuk. Rozetki boćwiny (buraka liściowego). Widać, że nie tylko my jesteśmy jej amatorami. Pietruszka samosiejka. :) Rozetki roszponki Rukola niezwykle intensywna w smaku, ta "sklepowa" nie dorasta mojej do pięt! To taka moja filozofia ogrodowa wynikająca z praktyczności

Gotuj Sam!
Jak długo gotować warzywa na parze 115

miękkie czy bardziej al dente. Gotowanie na parze – jak długo gotować warzywa – czas Brokuły (różyczki) świeże 15-20min, mrożone 10-15min, Bakłażan (plastry) – 10 min, Burak (kostka, plastry) – 25 min, Cukinia (plastry) 5-10 min, Dynia (kostka) – 8 min, Fasola szparagowa – świeża 20-30 min, mrożona 15-20 min, Kalafior (różyczki) świeże 15-20min, mrożone

Dorota Smakuje
Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki? 173

dodany do naszej wyciskarki), i tak dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika. A dla osób chcących zadbać o sylwetkę napisze tylko – pijcie świeżo wyciskane soki! Tyle cennych właściwości

Słodkie okruszki
Co z tą temperaturą pieczenia? 91

suchego ogrzewania lub prażenia produktów. Efektem nie pożądanym jest zapach spalenizny i czarny kolor. Różne rodzaje cukrów karmelizują w różnych temperaturach. Znana nam powszechnie sacharoza , czyli cukier biały z buraka cukrowego, karmelizuje w zakresie temperatur od 160 – 204*C , przy czym związki aromatyczne powstają tylko w środkowej części zakresu (180 – 188*C ). Na skutek karmelizacji ogrzewane produkty ciemnieją

SmartBake.pl
Pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokątny) / Delicious Nutella and Peach Birthday Cake (rectangle shape) 86

soki testowałam tylko pod kątem ich walorów smakowych. Moimi ulubieńcami okazały się soki różowe: malina, truskawka, jabłko i świeża mięta o wdzięcznej nazwie ,,Moja miłość", a także pomarańcza, burak, jabłko, imbir, cytryna (,,Moja rozkosz"). Zwłaszcza pierwszy sok przypadł mi do gustu - mięta wspaniale komponuje się z truskawkami, a sok jest bardzo orzeźwiający i smaczny. Dla mnie plusem są też widoczne

Lekcje w kuchni
Botwinka 80

Botwinka to sezonowa potrawa. Sezon na nowalijki w pełni. Czymże jest w takim razie taki sezon bez botwinki? Jest to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie

Pieprzyć z Fantazją
Wielkanocne zające bez foremki 89

zaczną się lekko rumienić. Jak przestygną, przygotowuję lukier (2 czubate łyżki pudru na 1 łyżkę ciepłej wody) i dekoruję ciasteczka. Jeśli nie macie barwników, możecie użyć kurkumy, soku z buraka, kakao… Smacznego Artykuł Wielkanocne zające bez foremki pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Bośnia i Hercegowina - Boczniak niby rybka z blitwą 152

Blitwa to nazwa liści, często używanych jako dodatek do ziemniaków, serwowanych do owoców morza w Chorwacji. Ziemniaki miesza się z oliwą, blitwą i czosnkiem. Blitwa to brak bliźniak buraka liściastego, czyli boćwinki. Możemy ją zastąpić botwinką (tak, to całkiem inne rośliny) lub nawet szpinakiem.  Na Bałkanach dość często do panierowania (i nie tylko) używa się mąki kukurydzianej. Generalnie

Roślinożerni urlopowicze
Batony energetyczne 124

ziaren słonecznika 3 łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła klarowanego lub oliwy 150 ml letniej wody Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać

moj przepis na