buraki - 8865 przepisów (strona:401/591)

Żelazo 243

nawet 25 mg. W dzisiejszych czasach dość trudno odżywiać się idealnie, dlatego pozwoliłam sobie przygotować zestawienie produktów, które najlepiej przyczyniają się do zwiększenia poziomu żelaza. Zapomnijcie o szpinaku i burakach Są lepsze źródła. Nie mam zamiaru wszczynać wojny między mięsożercami i wegetarianami. Niewątpliwie czerwone mięso i podroby są bardzo wartościowym źródłem żelaza. Równie dobrze jednak możemy bazować na roślinach

CoolinarniePL
Sałatka z buraczków czerwonych na liściach sałaty 178

smaczna na świeżo, aczkolwiek na drugi dzień była wprost wyśmienita. Polecam nawet na większe imprezy okazjonalne, tym bardziej, że możemy ją spokojnie przygotować nawet dzień wcześniej:) Składniki: 1/2 kg buraków czerwonych 1/2 słoika ogórków kiszonych  1 mały słoik pieczarek marynowanych lub 1/2 dużego  1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego Sos: 1 jogurt naturalny

Bea(u)ty kitchen
Kożuch ze śledzia 172

zrobię powtórkę i znowu pojawi się u mnie na stole:) Polecam. Składniki: kilka płatów marynowanego śledzia; 2 średnie cebule; 3 ziemniaki (ugotowane w mundurkach i obrane); 2 średnie czerwone buraki (ugotowane i obrane); 3 jajka (ugotowane na twardo); kilka łyżek kremowego majonezu; sól i pieprz do smaku; Wykonanie: Płaty śledzia pokroić w tzw. dużą kostkę, natomiast cebulkę pokroić

In my kitchen
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 203

połączeniu z jednym z niżej podanych składników maślanka, kwaśne mleko, jogurt, laban ocet lub soku z cytryny cream of tartar (kwaśny winian potasu) melasa (z granatów, z karobu, z buraków, itd.) Przygotowanie - wybieramy jeden z wariantów - każdy z nich odpowiada 1 łyżeczce proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru (w razie potrzeby zmniejszyć ilość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem kosmosy ryżowej (Quinoa). 152

pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki. Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom. Ziarna komosy

ClauditteMissCooking
Nowalijki - szkodzą czy nie? 157

azotynów. Azotyny szczególnie zagrażają niemowlętom,   małym dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy

Powiedz dietom nie
Różowe jajka 184

pysznych potraw ostatnio? Pewnie tak. U mnie jak zawsze zostało sporo jedzenia. Będziemy jeszcze kilka dni jedli świąteczne pozostałości. Dzisiaj bardzo prosty przepis. jajka ugotowane na twardo koncentrat z buraków dodatkowo : majonez rzeżucha U mnie były jajka kurze i przepiórcze. Ugotowane jajka obrać, włożyć do słoika, zalać koncentratem

Polska Zupa
Ciasto czekoladowe z burakami 213

cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 cukier waniliowy,3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, niepełna szklanka mąki, 2 starte, średniej wielkości buraki (ok. 250 g), 150 - 200 g czekolady na polewę Przygotowanie: Cukier i cukier waniliowy utrzeć z jajkami na gładką masą.(Ja ubijałam mikserem). Dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu

kulinarnajamka.blogspot.com
Zielone ciasto szpinakowe, bez jajek, z polewą czekoladową 176

Zielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie wersja z jajkiem, bo przecież trzeba wypróbować

CookYourself
Zupa chrzanowa na Wielkanoc 168

Wielkanocne śniadanie? Moja Babcia i Mama robiła żurek, albo biały barszcz, chociaż nie zawsze. Moja Teściowa przygotowuje zawsze barszcz, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu... czerwony... Gotowany tylko na kiszonych burakach (zakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak ostatnio występuje u nas jedynie jako

Pełny talerz
Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców 179

różany Masa różana: 100 g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez noc) 3 łyżki konfitury różanej (polecam płatki róż w cukrze) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka soku z buraka Dodatkowo:  prażone płatki migdałów, plaster suszonego ananasa. Namoczone przez noc orzechy zmiksuj blenderem na gładką pastę , później dodaj olej kokosowy, różaną konfiturę i sok z buraka. Miksuj wszystko jeszcze

Food Square
Lukier różowy do dekoracji ciast, ciasteczek. 149

Składniki : 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z buraków ćwikłowych 2 łyżki nalewki lub wódki wiśniowej Sposób wykonania :  Cukier puder wsyp do rondelka lub miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj wszystko razem. Gotowym lukrem dekoruj ciasta, ciasteczka i pozostaw do zastygnięcia polewy. Gdyby lukier był zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej alkoholu lub soku z buraczków

Przepisy i porady kulinarne
Jajka faszerowane kaszą jaglaną 152

farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe

Pink Envelope
Roladki z kurczaka z białą kiełbasą 236

posmarować w środku chrzanem. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano. Podawać z puree ziemniaczanym i ćwikłą z chrzanem lub sałatką z buraków

Czerwień i błękit
Marynowane jajka z pastą z tuńczyka 223

Jajka, o ciekawym smaku i przepięknym kolorze - który zawdzięczamy koncentratowi z buraka- nadziane delikatną w smaku i prostą pastą z tuńczyka, chociaż tradycyjnie podane- tylko z majonezem- też smakują wybornie :) Tak piękne jajka na pewno będą ozdobą Waszego świątecznego stołu, tylko pamiętajcie, że należy je przygotować dzień wcześniej, inaczej burak nie zabarwi tak pięknie środka, a im dłużej jajka przetrzymywane

Kraina Miodem Płynąca