buraki - 8865 przepisów (strona:398/591)

Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem 164

groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych  tutaj ,  gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka dni, dodając do różnych dań

Wegańska kuchnia orientalna
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 135

Sałata z burakami, selerem naciowym  i pestkami dyni Składniki: - mix sałat                                                       - 1 łyżeczka oliwy   (u mnie masłowa, roszponka, frisbee)    - 1 łyżeczka soku z cytryny

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 165

Sałatka z buraków,   selera naciowego i marchewki + czerwony ryż Składniki: - 100g ryżu czerwonego                - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki                  - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego          - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą 147

Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą Składniki: -  mix sałat; u mnie: lodowa,                          - ½ łyżeczki mięty    masłowa, szpinak, rukola

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado 111

Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej                           - ½ łyżeczki garam masali - 100g fasolki adzuki

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami 157

Kasza jaglana z adzuki +  roszponka z burakami i oliwkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                     - sól himalajska - 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki

Wegańska kuchnia orientalna
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 186

Cukinia w tym roku bardzo obrodziła, więc szykuję ją na wszelakie sposoby. Uwielbiam tarty moje serce skradła kiedyś tarta z burakami klik , ale za nią jest kolorowa tarta warzywna połączenie cukinii, marchwi, czerwonej papryki z nutą tymianku, czosnku, gałki muszkatołowej oraz  parmezanu. Pyszna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI :  ciasto kruche (24 cm blaszka

Basia w kuchni
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 100

Korzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok 16 pulpecików potrzebujemy: – 500 g batatów

Szybko Tanio Smacznie
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 142

wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata:   Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy  imbir,  wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso

Moniki Smakołyki
Sałatka z gryczanej kaszy i buraków 172

kaszy gryczanej to już nie pierwsza na blogu. Gryczana kasza to prawdziwy rarytas zwłaszcza w takim wykonaniu.Danie vegetariańskie na lato, lekkie i zdrowe. Sałatka z gryczanej kaszy i buraków Składniki: na 2 porcje 150 g gryczanej kaszy, u mnie prażona 6 buraczków średniej wielkości 3 łyżki łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka

codojedzenia
Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami 149

łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób dressing i schowaj do lodówki. Kiedy warzywa będą ugotowane pokrój w ćwiartki ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki cieniutkie. Do ciepłych warzyw dodaj

AZgotuj!
Detoks 2 97

Detoks 2. Zamiast sałaty i natki pietruszki filiżanka kiełków lucerny i mielone siemię lniane. 2 marchewki  burak filiżanka kiełków lucerny sok z połówki cytryny burak 2 łodygi selera naciowego łyżeczka mielonego siemienia lnianego Podana ilość składników na jedną szklankę świeżego soku. A ja idę myć sokowirówkę

AZgotuj!
Razowe wege babeczki 183

ktoś lubi warzywa to je polubi, jeśli nie. To do wersji marchewkowej można dodać łososia a do groszkowej boczek. 2 średnie marchewki 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni burak Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, wiec wstawiamy go pierwszego, po 30 minutach marchewkę i na koniec groszek, bo jego tylko kilka minut. Ugotowane warzywa blendujemy

AZgotuj!
Zupa botwinkowa z awokado 172

czosnku olej jaja na twardo awokado sól, pieprz, ziele angielskie, lisć laurowy zioła: koperek i szczypiorek Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony. Buraki odetnij od naci, obierz i przekrój na cztery cząści. Marchewkę porój w talarki. Do wrzacej wody dodaj przyprawy, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Gotuj ok 15 minut. Po tym czasie

AZgotuj!
Obiad na leniwca 167

postaci purée. Wystarczy 20 minut i nasz obiad na leniwca gotowy. Bez ruszania głową i wydziwiania :) Kotleciki sojowe z ziemniaczanym purée i podsmażonym buraczkiem składniki: 8 kotlecików sojowych 1 burak sól

wegetalerze