pysznym letnim daniem z makaronu. Sałatkę możemy podać na obiad, kolację i jako dodatek do mies Składniki 1/2 opakowania makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów,bazylii, suszonego szpinaku i suszonych buraków
Kulinarne pyszności MolkiKiedy zaczęłam czytać ich 2 tomowe “Jedz i pracuj” okazało się, że jeden zestaw już znam, bo dokładnie taki był na warsztatach. Pamiętam, że robiłam tam pyszne curry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane
Ugotowane pozamiatanepowinien być przeciwwagą dla pikantnych i aromatycznych kotletów). Smacznego! Uruchamiając piekarnik dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną
Even Better Foodczyli pierniczki bez miodu. Potrzeba jest matką wynalazków, bardzo zachciało mi się pierniczków, a domu nie ma ani grama miodu. W przepastnej szafce odkryłam dwa zapomniane słoiki syropu z buraków cukrowych, które kupiłam pewnie w ramach akcji: od dzisiaj odżywiam się zdrowo i zamieniam słodycze na suszone
dolcevitainmykitchenbarszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki
Pysznie & Piękniewiększość z nas poza kapustą i ogórkami zna niewiele kiszonek. A można kisić właściwie wszystko - owoce, przeróżne warzywa a nawet grzyby. Ja uwielbiam kiszonego kalafiora . Kiszę też pomidory, jabłka, buraki... Zakwas na żur czy barszcz to też kiszonka,tak samo jak zakwas chlebowy . Te wszystkie produkty robią się właściwie same a dokładnie "robią" je dobre bakterie kwasu
Smaczna Pyzaposmarować paluchy z wierzchu. Udekorować kminkiem. Piec 20 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu do zarumienienia. Paluchy z kapusty kwaszonej idealnie pasują do barszczu z czerwonych buraków lub jako samodzielna przekąska na drugie śniadanie
Pij soki wyciskanemiętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki są bogate w minerały i witaminy, które pouciekały w trakcie imprezy wraz z kolejnymi kieliszkami Poza tym, pomimo kwaśnego smaku, działają
Kate's Kitchendobry! KROKIETY Z MIĘSEM Zimno za oknem to trzeba się rozgrzać! A nic lepiej nie rozgrzewa jak kubek ciepłej zupy, albo lepiej, gorącego barszczyku czerwonego z krokietem! Ja uwielbiam buraki w każdej formie, a barszczyk czerwony to jedna z moich ulubionych zup, lubię jak jest dość pikantny i słodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo, a podczas
SMYKWKUCHNIkawałkami śliwek oraz cebuli i miksujemy na gładką masę, którą ponownie smarujemy żeberka. Można zapiec jeszcze przez krótką chwilę na funkcji grilla. Danie serwowałam z pieczonym topinamburem z ziołami, burakami oraz powstałym gęstym zmiksowanym sosem
Kate's KitchenJesień to czas warzyw korzeniowych. Marchew, pietruszka, seler, pasternak, buraki dają nieograniczone możliwości w wymyślaniu prostych, ale jakże smacznych potraw. Zwykłe surówki, kremowe zupy, pure, pieczone lub duszone warzywa... Warto też pomyśleć o nieco innym ich zastosowaniu. Sięgacie czasem po różne mieszanki warzyw typu vegeta? Mnie przeraża skład: wszechobecny glutamian monosodowy oraz inne zupełnie niepotrzebne dodatki, które mają wzmocnić
Obiad gotowyświęta, ale w karnawale, też będzie idealnie smakować :) Nie jest bardzo pracochłonna, a wyglądem i smakiem zaskoczy niejednego Waszego gościa. SKŁADNIKI: 300 g filetów śledziowych 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula 1 małe jabłko 3 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku(drobno posiekanego) 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu sól pieprz sok z cytryny
Kuchnia w opałach