ważne, że do świąt coraz bliżej! Powoli myślami zahaczam o wigilię, prezenty i już zastanawiam się, co mogłabym upichcić i co sprezentować najbliższym. :) Nie doceniamy naszych wspaniałych, polskich, czerwonych buraków, tak bardzo jak powinniśmy. Mają one niesamowite właściwości prozdrowotne, z których powinniśmy czerpać w jak największym stopniu. Dzięki obecności antocyjanów mają silne działanie antyrakowe, zapobiegając mutacji zdrowych komórek i przywracając(...)leczniczych właściwości, ale mam nadzieje, że są na tyle przekonujące, by zachęcić Was do częstszego ich spożywania. P r zepis na 8-10 porcji. Składniki: - 400-500g buraków - 50g orzeszków piniowych (lub migdałów) SYMBIO - 40g parmezanu z nerkowców lub zwykłego - 2-3 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku - dowolna ilość makaronu Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy
Be Fit Be StrongMUFFINKI BANANOWE i MUFFINKI KOKOSOWO-SZPINAKOWE , z małą kombinacją co do składników. Wyszło to kombinowanie jednak całkiem smacznie, więc mogę Wam polecić do spróbowania. Piekłam wczoraj buraki, a potem dynię i chciałam przy okazji wrzucić jakieś szybkie ciasto do pieca, najlepiej muffinki bo najprostsze i dobrze się je. Wykorzystałam jednego upieczonego buraka i 40 minut później wyciągałam(...)średni, byle dojrzały), No dobra, to są muffinki z Talbota (kto oglądał "True Blood", ten wie, o co chodzi ;)) - 1 duży, upieczony, obrany ze skórki i zmiksowany burak, - 2 łyżki oleju kokosowego (lub 1/3 szklanki innego), - pół szklanki mleka sojowego (akurat takie miałam otwarte w lodówce ale oczywiście może być inne) lub nawet samej wody
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych. Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku , nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :) Składniki(...)filet z piersi kurczaka 6 plastrów boczku parzonego 1 ziemniak truflowy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 burak kilka orzechów ziemnych kilka suszonych daktyli Przypraw : pieprz ziołowy papryka wędzona kmin rzymski kardamon Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą
Parowar FacetaPyszny kwas buraczany, który możemy wykorzystać na wiele sposobów, albo po prostu pić dla samego zdrowia. A z buraczków wyczarować pyszną surówkę. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól niejodowana Wykonanie: Buraki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Zagotować 1 litr wody, wystudzić i dodać 1 łyżkę soli. Tak przygotowane(...)buraki włożyć do wyparzonego słoika ( kamionkowego naczynia) dodać czosnek pokrojony w duże kawałki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą tak by całkowicie przykryć buraczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tych kilku dniach kwas przecedzamy do butelek (słoików) i wstawiamy do lodówki
magiczna kuchnia Kasijuż kiedyś wspominałam, uwielbiam samodzielnie robione, domowe pasty na kanapki. Dzisiaj przepis na kolejną z nich, tym razem z buraczkami. Klasyczny hummus jest rewelacyjny, lecz z dodatkiem marchewki, dyni, buraków nabiera zupełnie innego wymiaru smaku. Świetnie sprawdza się nie tylko jako zimna przekąska, ale również jako smarowidło na kanapki i jako dodatek do potraw. Składniki: - 200g suchej ciecierzycy(...)ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz!) w 180 stopniach
Be Fit Be StrongSałatka z makaronu w kształcie kokardek, które od pieczonego buraczka zrobiły się różowe. Charakteru dodaje wędzony, biały twaróg, którego aromat dominuje w sałatce i podkręca smak buraka. 150g makaronu kokardek 1 pieczony burak ćwikłowy 125g twarogu wędzonego 40g orzechów włoskich DRESSING: 3 łyżki oliwy czosnkowej 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz kolorowy Makaron ugotować al’dente(...)sałatki. Całość skropić dressingiem. W tym celu wszystkie składniki dressingu należy umieścić w małej miseczce i rozetrzeć. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Makarony , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: buraki , dress , orzechy włoskie , twaróg wędzony
https:KKuchniaMniamPyszny i piękny w swej barwie humus z burakiem. Zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Lekko słodki, bardziej korzenny. Idealny! Kto nie jadł ten niech koniecznie biegnie do sklepu po garść cieciorki i małego buraka, by móc się cieszyć tym pysznym smakiem. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę
Mango PapajaJeśli zaglądacie na FB (tutaj), to widzieliście wczorajszą zapowiedź posta. Piękne zdjęcie z buraczkami Tonda di Chioggia, burakiem liściastym i zwykłą, nieprażoną kaszą gryczaną. Wszystko to razem wygląda (i brzmi) egzotycznie, a jednocześnie nadzwyczaj swojsko. Buraki Chioggia zastępujemy zwykłymi, burak liściasty botwiną, a kaszę… kaszy zastępować nie musimy niczym
Gotuj z Blue RavenZupa buraczkowa jest sycąca, pożywna, bardzo smaczna i dostarcza wielu witamin. Buraki można gotować, piec, jeść na surowo, każdy sposób jest dobry dla zdrowia. Składniki: 5 średnich buraków z tarkowanych 4 średnie ziemniaki 1 duża marchewka kawałek selera 1 korzeń pietruszki nać pietruszki kostka rosołowa ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy z tarkowane buraki, ziemniaki, seler, pokrojone w średnią kostkę
Smaczne Potrawyskładniki: ok. 250 g świeżego buraka ok. 750 g soczystych jabłek wykonanie: Buraka obieramy. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Mieszamy i podajemy od razu
Domowy Smak JedzeniaDziś mam dla Was propozycję przepysznej sałatki idealnej na kolację. Dla jeden osoby będzie nam potrzebne: 1 ugotowany burak 4 plasterki miękkiego koziego sera Garść liści młodej sałaty (może być rukola, młode liście buraka lub cokolwiek innego) Kilka orzechów włoskich Sól I pieprz Oliwa z oliwek Buraka kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na talerzu. Na wierzchu układamy
Smaki Przyprawy i Koloryszkl. octu 3 łyżki soli 15 ziaren pieprzu 15 liści laurowych 6 goździków 6 cebul (pokrojone w piórka) 6 ząbków czosnku (pokrojone w plasterki) 6 szkl. wody 6 kg buraków Buraki ugotować w "mundurkach" około 1 godzinę- odstawić do wystygnięcia, zdjąć skórkę i zetrzeć buraki na dużych oczkach.Składniki zalewy zagotować i zalać zalewą .Wymieszać i zostawić
Moje domowe kucharzeniesobą kawałków układanki i wsadzenie ich do jednego worka (niemalże w sensie dosłownym - forma podania to w końcu sakiewka z papieru ryżowego). Makaron z fasoli mung zabarwiłem sokiem z buraka i zestawiłem z chrupiącymi fasolką i kalarepą. Warzywa zostały usmażone metodą stir-fry i doprawione pastą sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia(...)sosu. Przy nagryzieniu składniki łączą się i przenikają, tworząc prawdziwą eksplozję smaku. * SKŁADNIKI na około 16 sakiewek Makaron buraczany: 200 g makaronu z fasoli mung 300 ml soku z buraka sól do smaku Chrupiące warzywa: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 kalarepa 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka sezamu szczypta płatków chili
Food Squarejuż wracam z nowymi pomysłami :) Dziś podudzie z ziemniakami i buraczkami, w sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 2 podudzia z kurczaka 2 ziemniaki 1 burak 1,5 łyżki sosu sojowego świeże listki rozmarynu świeże listki rukwi wodnej świeże listki estragonu Przyprawy : pieprz biały kardamon pieprz czarny imbir papryka wędzona(...)sosem sojowym i obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy pieprzem białym, imbirem, papryką wędzoną i układamy na nim, umyte i osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok. Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Na wyższym
Parowar FacetaPodczas wizyty w Jarocinie u mojej serdecznej przyjaciółki zostałam obdarowana bukietem buraków liściowych (czyli boćwiną). Przywiozłam delikwentów do domu, przebrałam, wyczyściłam, usunęłam dwie szczypawki i odłożyłam do lodówki. Na następny dzień zabrałam się za przyrządzanie tego cudu natury. Postanowiłam przyrządzić z nich tartę na ciście francuskim. Szybki i prosty przepis, okazał się również wyborny w smaku. Polecam wszystkim szczęśliwym(...)posiadaczom buraków liściowych. Potrawa wolna od glutenu. * Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu
Kolizje Smaków