Dziś przepis na ciasto trochę inne niż dotychczas ;) Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę w ustach z każdym kęsem . Smacznego! SKŁADNIKI(...)Ciasto 330 g m ą ki pszennej 200 g oleju 100 g grubo startych buraków 100 g grubo startej marchewki 100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 250 g śmietany 30% 100 g masła 1 łyżka gorzkiego kakao 1 laska
La grande e la piccola cuocakażdą wigilię. Tak więc dziś dzielę się z Wami przepisem na mój pyszny, esencjonalny, aromatyczny barszcz na zakwasie buraczanym z suszonymi grzybami. Składniki: 1,5 kg buraków 500 ml zakwasu z buraków 15 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe cukier(...)sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić do namoczenia na 2 godziny. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy całe warzywa, namoczone grzyby razem z woda oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i całość zalewamy 2-2,5 L wody. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie
magiczna kuchnia Kasiciasto jest genialne, mięsiste, wilgotne, mega czekoladowe, a co najważniejsze zachowuje swoją świeżość przez parę dni, idealne na każdą okazję i nie bójcie się nie czuć w nim smaku buraków :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( tortownica 21-23cm): 175g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50g ciemnego kakao 200g drobnego cukru 250g ugotowanych buraków, zblędowanych na puree 3 duże jajka 200g oleju rzepakowego 100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej Dodatkowo na polewę: 50g gorzkiej czekolady 70% 50ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka golden syrupu
Słodkie zapomnienieśledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie takowych akurat pod ręką(...)chrzanu lub soku z cytryny. Inspiracją do przygotowania tej sałatki były warsztaty z Seko . Smacznych Świąt ! Sałatka śledziowa z buraczkami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 duże ugotowane buraki 2 filety marynowanych śledzi 1 mała szalotka 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Buraki
Kulinarne przygody GatityŚwiąteczne. Pierwsza już dziś :) To mus buraczany z bardzo aromatyczną pomarańczą i orzechami włoskimi oraz pinii, delikatnie podsmażany na równie aromatycznym oleju Rydzowym od SEMCO . Składniki: 1 duży burak ok 300g 1 ząbek czosnku sok z 1 pomarańczy garść orzeszków pinii garść orzechów włoskich 3 łyżki oleju Rydzowego od SEMCO sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem
Niezły Młynekprzepisów na Święta Bożego Narodzenia. Myślę, że to ciekawa alternatywa dla klasycznego barszczu… Może się skusicie w tym roku na coś innego, nowego? Pyszna zupa – krem z buraków, z dodatkiem zielonej dymki lub świeżej bazylii, wygląda oszałamiająco ze względu na swój cudny, malinowy kolor. Zaskoczy wszystkich Twoich gości! Składniki: 1,5 litra bulionu (jeśli chcesz, aby Twój krem(...)był naprawdę gęsty) 5-6 średnich buraków czerwonych 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2,5 łyżeczki majeranku 1 łyżka stołowa soku z cytryny śmietana 18% do zup i sosów sól, pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, wrzuć następnie do bulionu. Dodaj wszystkie przyprawy, a gdy bulion
Garniec Magalieskładniki: ok. 6 buraków czerwonych 3-4 ząbki czosnku woda osolona solą, do smaku (u mnie na 1 litr wody 1 łyżka soli) wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w talarki, układamy w dużym słoiku lub naczyniu kamionkowym. Następnie dodajmy obrany czosnek. Całość zalewamy osoloną wodą i najlepiej obciążmy warzywa aby nie były na powierzchni. Wierzch naczynia możemy przykryć gazą. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniacudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo(...)bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy
PatiGotujemoim domu zapanowała ostatnio zdecydowanie moda na zupy krem. Doszłam do wniosku, że teraz pora na buraka. Zupa jest smaczna i sycąca. Koniecznie polecam podawać ją z jogurtem naturalnym, a im więcej go dodacie, tym smaczniejsza będzie zupa. SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 czerwona cebula 2-3 gałązki natki selera 3 liście(...)laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz 1 duży jogurt naturalny opcjonalnie 1 mały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Buraki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewki ostrugać i pokroić w plasterki. Korzeń selera i pietruszki obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka, zalać około
Passions hobbies lifeplanujemy upiec ciastka ( Przepis na ciastka znajdziesz tutaj ) a odkrywamy po drodze, że zrobiliśmy już coś smacznego . W taki właśnie sposób powstał przepis na śniadanie z burakiem. Podane proporcje są na około 3 porcje. Składniki: - 2 ugotowane/upieczone buraki (jeśli gotowane to koniecznie w skórce) - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 łyżka oleju kokosowego - 1/2 szklanki rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną(...)gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy. Czekamy aż się rozpuści. Blendujemy na tyle na ile pozwoli nam blender :) Najważniejsze by zblendować rodzynki. Zostawiamy do przestudzenia, kasza lekko stwardnie. Dodajemy buraki i jeszcze raz blendujemy. Smacznego
Szkrab Je Sammnie króluje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut gotowania Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 duża marchewka 1 batat 1 burak 1 por 1/2 szklanki kaszy bulgur (woreczek – 100g) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) Ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Pęczek natki pietruszki do obsypania(...)Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ½ łyżeczka kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki, 1/3 cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy Burak umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy około 30 minut. W brytfance lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Por tniemy na pół talarki, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy 2-3 minuty. Pod koniec smażenia
Kolizje Smakówcudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo(...)bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy
PatiGotujeCiekawa sprawa z takim makaronem. Eksperyment od A do Zet. Ugotowaną porcję postanowiłam zamarynować w soku z buraka, dla smaku i dla koloru. Po zamarynowaniu uznałam, że duszony szpinak, chips z szynki i kozi ser oraz laskowe orzechy zagrają tu idealnie. Nie pomyliłam się i wyszło doprawdy ciekawe, proste a zarazem smaczne danie. Składniki (na 2-3 porcje(...)gram Waszego ulubionego makaronu #Lubella, ja użyłam mini kokardek 500 ml soku z buraka sól, pieprz masło do smażenia garść szpinaku garść orzechów laskowych 4-5 plastrów szynki parmeńskiej 50 gram koziego sera skórka otarta z 1/2 cytryny Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron zamarynuj przez kilkanaście minut w soku
Mango Papajakońca, jaki efekt chce osiągnąć. Mimo tego, moja niezaplanowana sałatka wyszła całkiem smaczna. I choć nie przepadam za tofu, to w wersji pieczonej smakuje o wiele lepiej. Świeży starty burak nadał chrupkości i słodyczy, a komosa ryżowa wzbogaciła sałatkę w wartościowe węglowodany. Składniki (2 porcje): opakowanie jarmużu (120 g) średni burak 100 g komosy ryżowej kostka tofu naturalnego(...)pieczenia, polej tamari i piecz 25 minut w 190*C. Komosę ryżową ugotuj w stosunku 1 porcja komosy na 2 porcje wody. Do miski przełóż jarmuż, dodaj startego buraka oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Kolejno dodaj ostygniętą komosę i upieczone tofu. Całość polej olejem lnianym i skrop sokiem z cytryny
Zdrowie na języku :PDzisiaj zapraszam Was na idealną pizzę. Orkiszowy spód, pieczony burak, serek kozi. Komponuje się idealnie! Sami spróbujcie! Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej, np. TOTA 2 łyżki oliwy 1 szkl ciepłej wody szczypta soli 30 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki orkiszowej Dodatki: 1 upieczony burak 60 g serka koziego 50 g sera typu parmezan(...)cebulę i chwilę podsmażać, następnie dodać cukier i karmelizować ok 2 minuty, na koniec wlać łyżkę octu i mieszać na małym ogniu, tak długo aż nadmiar płynu odparuje. Całość: Buraka pokroić w cienkie plastry i ułożyć na pizzy, następnie wg uznania dodać ser kozi i starty parmezan, na koniec wrzucić karmelizowaną cebulkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni
Trufelkowo