Ryż indyjski pulao 209pieprzu szczypta płatków chili szczypta kuminu 1 płaska łyżeczka suszonych warzyw (mieszanki -marchew-seler-pietruszka w korzeniu -por) 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli (surowej, nie smażonej) szczypta suszonych buraków czerwonych (ja dałam w tym przepisie płaską łyżeczkę, stąd intensywny kolor) szczypta ziaren kolendry 1 duża łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli Warzywa suszone i kolendrę wrzucić do moździerza
Kuchnia Prezydentowej
Botwinka 165obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa to odlewamy
Kuchenne Wariacje
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 211razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek
Kuchenne Wariacje
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 266osolonej wodzie i gdy mamy ugotowany to odcedzamy i formujemy kostki ryżu które panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l). Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu. Na koniec robimy sos porowy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę
Kuchenne Wariacje
Perliczka z kaparami 199dokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku. Podałam z sałatką z pieczonych buraków. zastawa
królestwo garów
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 242Składniki: przecier z przecieru zagęszczonego i przeciery z: pomidorów (64%), marchwi (9%), selera, cebuli (6,7%), pietruszki (3,5%), papryki (3%) i czosnku (0,2%), zagęszczony sok z buraków czerwonych (0,3%), sól, przyprawy 24 kcal/100 ml Fortuna Karotka marchew, jabłko Sok, ok. 4,8 zł/1l Składniki: soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi
Powiedz dietom nie
Jagodzianki 149niemal w każdym sklepie spożywczym, nie mówiąc już o cukierniach. Daleko im jednak do takich zrobionych w domu ze świeżymi owocami, a nie jakąś pulpą przypominającą smakiem bardziej buraki niż jagody. Warto więc wybrać się do lasu i uzbierać samemu, w końcu do takich jagodzianek nie trzeba ich aż tak wiele”. Czytaj więcej
Wiem co jem
Makaron z serem w wersji fusion 191Każdy rodzaj posiada inny kolor opakowania co znacznie ułatwi kupującym znalezienie go na sklepowej półce. Do swojej potrawy wykorzystałam makaron spaghetti. Połączyłam go z sosem orzechowym, wiejskim twarogiem, pieczonymi burakami i natką pietruszki. Wyszło z tego bardzo smaczne i sycące danie. Doskonałe na obiad lub kolację. Czy wpisuje się ono w pojęcie kuchni fusion pozostawiam ocenie jury konkursowego i czytelników
Wiem co jem
Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym 166okno też zupełnie coś innego. Dlatego wiem, że Mazowsze to nie tylko piasek i sosny, ale to także żółto kwitnące pola rzepaku, grójeckie sady jabłkowe, łany pszenicy i zagony buraków cukrowych. Dawniej w buraczanych bruzdach kwitły też maki. Dziś niestety maku już nie można uprawiać, ale nadal jest on nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie święta bez strucli
Wiem co jem
Krem z buraków z gruszką i chrzanem 181Piękna kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Barszcz czerwony z makaronem - Wygrzebane z archiwum 167cytrynowy. Oddzielnie ugotowałam makaron, bo nie lubię rozmoczonego w zupie. No i nie trzymałam się ściśle proporcji składników. Zupę gotowałam etapami, tzn. jednego dnia ugotowałam wywar, a drugiego dodałam buraki. Mąż powiedział, że już nigdy więcej nie chce barszczu z ziemniakami :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
.972. kwaśśśśnie & (mini) fotorelacja z warsztatów kuchni wegańskiej 157rzeczy - przygotowaliśmy 5 dań , były to: kotlety z kaszy jaglanej (z marchewką, sezamem i słonecznikiem), pasta z groszku, smoothie bananowo-pomarańczowo-szpinakowe, muffiny bananowe z czekoladą, carpaccio z buraka. Wszystkie potrawy bardzo mi smakowały, najciekawsze dla mnie było carpaccio :) Musze jeszcze powiedzieć jedno - a mianowicie, że zabrałam ze sobą Mamę, której również warsztaty bardzo się podobały a jedzenie smakowało
breakfast of dreams
Pikantna zupa krem z brukwi 184zeszłym tygodniu wspominałem o fajnym obiedzie, który na mnie czekał jak z pracy wróciłem. Carpaccio z buraków ( przepis tutaj ), pikantna zupa krem z brukwi i spaghetti aglio olio. Jakiś czas temu pisałem też, że postanowiliśmy z Madzia wykorzystać do maksimum wszelkie znane i nieznane nam do tej pory polskie warzywa. I Madzia wyszykuje na bazarach rzeczy typu topinambur, czarna rzepa
Marder&Marder Manufacture
Red Velvet Cake 225pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko, a cukier był zupełnie niedostępnym rarytasem. Do słodzenia używano więc soku z buraków. Który oprócz tego, że był słodki, to przy okazji jeszcze barwił na czerwono. Chociaż prawdopodobnie nie jest to wersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki o tym cieście już
Marder&Marder Manufacture