buraczki tarte - 642 przepisów (strona:13/43)

TARTA Z BURAKAMI I FETĄ 285

czasie rozwałkowujemy ciasto i układamy na formie do tarty , delikatnie dociskając nakłuwając spód widelcem ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 190-200 stopni (góra-dół) około 20-25  minut. Po upieczeniu wystawiamy do lekkiego przestudzenia.      DODATKI NA TARTĘ 3 średniej wielkości buraczki duży pęczek szczypioru 1/2 opakowania sera feta (ok. 125g

WYSPA SZCZĘSLIWA
W paprykowej kruszonce 317

przyprawy Sumak - sok z połowy cytryny Kruszonka:  - 1 papryczka chili - 1 papryczka pepperoncini - 1 papryczka jalapeno - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków  -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon  Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać(...)stopni. W tym czasie przygotować kruszonkę. Papryczki i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, dodać bułkę tartą, oliwę i pieprz.  Filety obłożyć kruszonką i włożyć do piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 200stopniach.  Buraczki gotować w łupinkach. Gdy ugotują się ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę

Sajkofanka smaku
Tarta z botwinką i serem feta 114

Składniki: Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g sera feta pęczek botwinki (buraczki, łodygi, liście) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 20 g tartego parmezanu 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na spód zagniatamy ręcznie lub w robocie. Gdy będzie jednolite(...)smażymy pokrojony w plasterki czosnek, szalotkę i młode buraczki tak aby zmiękły, około 5 minut. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone łodygi i liście botwinki, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Jajka mieszamy ze śmietaną, parmezanem, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszaninę przelewamy na dno tarty, na niej układamy botwinkę i ser feta pokrojony w kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA BOTWINKOWA Z JAJKIEM i CHORIZO 142

Ugotowana na pikantnej kiełbasce chorizo, młodych buraczkach i sporej ilości listków i łodyżek botwinki. Z tartą, młodą  marchewką, pietruszką i selerem. Po ugotowaniu zabielana kwaśną śmietaną, posypana solidną dawką koperku i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym intensywniejszy kolor i smak zupy. Można podawać jako chłodnik. SKŁADNIKI

cool and minty
Pęczotto buraczane 136

szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan kilka orzechów pekan lub włoskich Przygotowanie: 1) Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Pęczotto buraczane 156

szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan kilka orzechów pekan lub włoskich Przygotowanie: 1) Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
czosnkowe schabowe na pyszny obiad... 153

mielony 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5 sztuk, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 3 sztuki, bułka tarta 1,5 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki - w opisie, pestki dyni łuskane - ile potrzeba wymieszać marynatę z oleju, papryki, kucharka, pieprzu, natki pietruszki, czosnku wyciśniętego w prasce porcje schabowe(...)najlepiej na całą noc jajka rozmieszać widelcem, na gorącym smalcu smazyć kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone to pod przykryciem na patelni na mniejszym ogniu dusić z 5 minut 1/2 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubszych oczkach razem z małym jabłkiem, dodać pokrojoną małą cebulę, do smaku cukier, sól, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Buraczane kaszotto 155

czoła wtargane na trzecie piętro, gdzie znajduje się moja siedziba. Tym razem, przekopując zapasy odnalazłam babcine buraczki. Chwila zastanowienia, pomysł, trochę improwizacji i tak oto lądują one w garnku z kaszą gryczaną i dodatkiem ricotty. Kolor  i smak zaskakują każdego, kogo częstuję tą potrawą... Gwarantuje, że zaskoczą i ciebie. Składniki (na dwie porcje) : - tarte buraki (ok. 400g(...)jaglana) - ricotta (4 łyżki- ok.100g) - czerwona cebula (połówka) - ząbek czosnku - sól morska, pieprz - rozmaryn - sok z cytryny (1 łyżka) Wykonanie: Kaszę zalać wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Dodać buraczki, posiekaną cebulkę i czosnek, podlać wodą i dusić pod przykryciem kolejne 10 min (do czasu, aż kasza będzie miękka). Dodać sól, pieprz, rozmaryn, sok z cytryny. Zdjąć z ognia

Gawron w rosole
Barszczyk z botwinki 204

marchew, pietruszkę, selera oraz liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę myjemy, liście i łodyżki tniemy w niewielkie paseczki, natomiast buraczki obieramy i kroimy w talarki (ewentualnie trzemy na tarce). Gotujemy całość ok. 10 minut. Dodajemy ocet ok. pół łyżki lub sok z cytryny. W osobnym naczyniu hartujemy śmietanę ze szczyptą soli

Dobra karma
Kotleciki z brokuła i zielonego groszku 164

Kotleciki z brokuła i zielonego groszku to ciekawy pomysł na wegeteriański obiad. Wyjątkowe smaczne i bardzo proste do przygotowania. Z sałatką z czerwonych buraczków, dipem jogurtowym i pieczonymi batatami stanowią zdrowy, kompletny bezmięsny obiadek. Pięknie się formują i nie rozpadają podczas pieczenia. Niecodzienne, bardzo zielone, po prostu pycha! Składniki na 4 porcje: 250 g różyczek brokuła 300 g mrożonego(...)płatkami owsianymi, doprawić solą, pieprzem, musztardą. Odstawić na 10 minut w międzyczasie przygotować dip jogurtowy (patrz składniki wyżej) i sałatkę z buraczków, z tego  przepisu. Wstawić bataty do piekarnika uformować 12 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia podawać z sałatką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
mielone z indyka na szybki obiad... 194

słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 1 główka, ziemniaki ugotowane 1 kg , natka pietruszki 2 łyżki, buraczki konserwowe 1 słoik/300ml mielone z indyka dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, wodą gazowaną, kucharkiem, papryką formować mielone kotlety i smażyć je na rumiano na gorącym oleju usmażone kotlety przełożyć na talerz(...)usmażyć na złocisto cebulę z czosnkiem ugotowane ziemniaki utłuc z posiekaną natką pietruszki buraczki konserwowe utrzeć na grubszych oczkach tarki i wymieszać je z cukrem, pieprzem, połową cebuli posiekanej szybki, smaczny, syty obiad................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Buraczki marynowane z czosnkiem 175

obiadu. Idealne są te najmniejsze, ale jeśli mamy duże to możemy je pokroić i też będą super. Nie wyobrażam sobie zimy bez buraczków w piwnicy, czy to marynowanych w całości jak te, czy tartych z papryką (przepis tu: KLIK ). Spróbujcie! Zalewa: 3/4 szklanki octu 3 szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soli buraczki ćwikłowe kilka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
schabowy w pomidorowej marynacie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 158

kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki konserwowe 1 słoik 300ml, natka pietruszki - ile potrzeba wszystkie składniki marynaty dobrze rozmieszać widelcem kotlety schabowe bez kości rozbić tłuczkiem(...)dobrze je w marynacie namoczyć - schować do lodówki na 2 godziny schabowe z marynaty obtaczać w tartej bułce wymieszanej z mąką i smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z obu stron ziemniaki młode ugotować w osolonej wodzie, buraczki konserwowe zetrzeć na grubszych oczka tarki i wmieszać z pokrojoną cebulką, cukrem, solą, pieprzem schabowe w tej marynacie mają

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa o smaku lasagne 174

kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść(...)puszka białej fasoli – 1 łyżka oliwy – 1 świeże chilli – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki sera ricotta – 3 łyżki tartego parmezanu – 1 łyżka drobno posiekanej bazylii – 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli

nietylkopasta.pl
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 179

Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku, buraczki zasmażane - w opisie mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego(...)wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI: na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania