buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:7/94)

Sałatka z buraczków z fettą 177

Bardzo ciekawe wydanie buraczków w wersji sałatkowej. Doskonały smak uzyskujemy dzięki marynowaniu plastrów ugotowanych buraczków. Bardzo smaczne danie np. jako dodatek do grilla. SKŁADNIKI 2 kg. czerwonych buraczków 1 szklanka  oliwy z oliwek 4- 5 łyżek octu balsamicznego 8-10 ząbków czosnku ser fetta oryginalny grecki 1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki pieprzu sałata roszponka

W kuchennym oknie Ewy
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 285

oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 103

kostkę 2 garści liści mangold czerwony (buraczki liściowe) 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Wykonanie Buraczki obieramy, kroimy w kostkę (około 1 – 1,5 cm). Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy buraczki i marynujemy minimum 30 minut. Im dłużej tym lepiej. Przed układaniem sałatki buraczki odsączamy, marynaty nie wylewamy. Układamy warstwy(...)jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka marynowanego 4 łyżki komosy ryżowej, polewamy połową marynaty z buraczków garść roszponki żółta papryka szalotka ser kozi skrapiamy oliwą i sokiem z limony garść liści  – mangold czerwony Smacznego

Tajemnice Smaku
Buraczki zasmażane 117

Buraczki czerwone zasmażane z jabłkiem i cebulą, to sprawdzony i pyszny dodatek do obiadu. Po buraczki na ciepło sięgamy praktycznie przez cały rok. Są idealnym dopełnieniem min. kotletów mielonych oraz pieczonej kaczki. Ale świetnie uzupełniają też smak innych mięs pieczonych lub smażonych. Poza tym są proste w przygotowaniu i bez wątpienia bardzo zdrowe. Na Naszym

Kuchnia Na Wypasie
Pęczotto buraczane 157

Dodatkowo im intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające(...)Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 małe buraczki czerwone 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 – 2 (375 ml – 500 ml) szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku

Fitsweet.me
Pęczotto buraczane 173

Dodatkowo im intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające(...)Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 małe buraczki czerwone 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 – 2 (375 ml – 500 ml) szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku

Fitsweet.me
Barszcz czerwony z warzywami. 153

jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler (lub pół dużego selera) 4 ziemniaki 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach(...)czasie dokładamy do wywaru obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, seler i dalej gotujemy. Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i dolewamy mąkę rozpuszczoną w śmietanie, doprawiamy przyprawą do zup. Wyłączamy grzanie, dolewamy ocet, posypujemy koperkiem

Rozpustne gotowanie
Chipsy z warzyw korzeniowych 116

Zabrakło jedynie topinamburu, myślimy jednak, że się nie obrazi, w końcu to polski wieczór. Składniki na chipsy z warzyw korzeniowych 3 duże marchewki 2 duże pietruszki 3 podłużne buraczki czerwone 1 / 2 korzenia selera 1 l oleju sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszki, buraczki i seler obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Używając mandoliny

niecodziennikpary
Filet z kurczaka pod warzywną pierzynką 1142

Mój kolejny eksperyment w kuchni, kurczaczek jest niesamowicie smaczny. Jeszcze bardziej smakuje w połączeniu z frytkami i surówką z czerwonych buraczków. Składniki: Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt. Pieczarki 3 szt. Cebula biała ½ szt. Papryka czerwona świeża ¼  szt. Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ser żółty starty 2-3 łyżki Bułka tarta do panierki

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki z cukini i buraczków 125

Placuszki z cukini zdecydowanie ożywają w towarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad albo kolację :) 1 średnia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych

Trzeci talerz
Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 174

Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze

Maminek kulinarny
SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I CZERWONYM BURACZKIEM 225

pracy.☺️☺️☺️☺️☺️ Składniki:  250 g ugotowanej kaszy bulgur ( 1 torebka)  1 serek camembert 2 dojrzałe  nektarynki lub brzoskwinie  garść świeżej rukoli  1 duży upieczony buraczek czerwony sól,  pieprz łyżeczka miodu, sok z połówki cytryny, 2 łyżki oleju lnianego  Sposób przyrządzenia: 1. Ser, buraczek  i obrane owoce pokroić w kostkę, dodać do kaszy, wymieszać

pieprzny smaczek
Barszcz z botwiny na żurku 70

buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście wraz z gałązkami pokroić w paski, buraczki pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić w kostkę. Krok 2. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wywaru mięsnego. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i ewentualnie listek laurowy. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę buraczki oraz(...)botwiny z ziemniakami osobno Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis, jak zrobić Barszcz czerwony z botwiny    Podsumowując, barszcz czerwony z botwiny to klasyczna zupa, która cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w okresie wiosennym. Jest to smaczna i pożywna zupa przygotowana na bazie czerwonych buraczków i botwinki, które nadają

Moja Książka Kucharska
Roladki schabowe z buraczkiem i chrzanem 264

startym buraczkiem i chrzanem. Ciekawie się prezentują bo jak to przy buraczkach wszystko zabarwione i są naprawdę pyszne. składniki: 6 plastrów schabu 2 średnie ugotowane lub upieczone czerwone buraczki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Buraczki zetrzeć na tarce na puree

Monia miesza i gotuje
Ukraińska sałatka 159

swą zawdzięcza zawartości , czyli między innymi gotowanym buraczkom W okresie zimowym to świetne , a często nie doceniane warzywo. Buraczki są tanie i bardzo zdrowe . Dzięki swojemu delikatnemu lekko słodkiemu smakowi , doskonale nadają się do sałatki jarzynowej . Nieco odkurzony przepis na warzywną sałatkę w wersji ukraińskiej Czyli jak barszcz ukraiński z buraczkami.. chyba trochę zakręciłam , cóż , gotuję(...)jestem pisarką Składniki : 2 gotowane lub pieczone w łupince , czerwone buraczki średniej wielkości 3 gotowane ziemniaki , także w łupinkach , średniej wielkości 2 ogórki kiszone , średnie 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 1 łyżka suszonego , otartego majeranku 1 płaska łyżka chrzanu śmietankowego 2 łyżki gęstego majonezu sól , pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży