bułki - 33426 przepisów (strona:459/2229)

Kruche na kefirze ze śliwkami ( duża blacha) 564

kefiru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: - 7 łyżek masła / margaryny - 7 łyżek cukru - 14 łyżek mąki dodatkowo: - 1,5 kg śliwki węgierki ( u mnie odmiany dąbrowicka ) - 5 łyżek bułki tartej - 1 łyżka kakao Śliwki drylujemy i przekrawamy na ćwiartki (jeżeli mały małe śliwki to wystarczy podzielić je na połowę). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagniatamy ze sobą(...)dodajemy pozostały kefir. Wyrabiamy, rozwałkowujemy i wylepiamy nim blachę.. Powierzchnię oprószamy kakao (pomocne tu będzie drobne siteczko)*. Następnie wykładamy śliwki układając je pionowo ciasno przy sobie. Posypujemy je bułką tartą. **. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 170 'C przez 50-55 minut. * posypka z kakao powoduje, że ciasto nie namięka sokiem z owoców ** bułka

kawawszklance
Filety z kurczaka po hawajsku 263

Filety z kurczaka po hawajsku Kurczak po hawajsku... no cóż, nazwa dość egzotyczna a kryje w sobie naszego pospolitego kotleta z piersi kurczaka panierowanego w jajku i bułce tartej, ale tu pospolitość dania się kończy. Na tak usmażonego kotleta nakładamy plaster ananasa i wszystko przykrywamy plastrem sera. Zapiekamy fileta w piekarniku i ze zwykłego kotleta powstaje nam przesmaczne danie. Filet(...)dzięki ananasowi staje się bardziej wilgotny i kruchy. Polecam serdecznie.  Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka 8 plastrów ananasa 8 plastrów sera 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól pieprz slodka papryka curry olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi umyć, osuszyć, podzielić. Ja oddzielam polędwiczki i smażę oddzielnie dla córki (córka nie przepada za ananasem). Każdą pierś przeciąć wzdłuż

na moim stole...
Grzanki z gruszką, camembertem i miodem 185

wcale nie muszą być takie cienkie. Ja tylko chciałam się popisać, co ja i moja nowa mandolina potrafimy :) Grzanki z gruszką, camembertem i miodem Składniki (dla 2 osób): 2 bułki paluchy 2 łyżki miękkiego masła 1 gruszka 1 ser camembert (mój miał wagę 120 g) garstka orzechów, np. włoskich, laskowych lub mieszanki 2 łyżki miodu Przygotowanie: Bułki przekrój wzdłuż(...)spokojnie możecie zrobić to ostrym nożem. Usuń z gruszki pestki i ogonek. Ja zostawiłam do zdjęć, ale przed zjedzeniem je usunęłam :) Pokrój camemberta na plasterki i rozłóż na podpieczonej bułce. Na serze rozłóż plasterki gruszki. Grzanki ułóż na blasze i wstaw do piekarnika (nadal ustawionego na górną grzałkę). Piecz aż ser się rozpuści (ok. 3-5 minut).  Orzechy grubo

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiące Kotlety Mielone z Wołowiny 165

Mielone. Takie Kotlety można podawać na obiad ale również do kanapek.  Chrupiące Kotlety Mielone z Wołowiny Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżkę ketchupu pikantnego. Dwie łyżki bułki tartej Jajko Pół cebuli czerwonej podsmażonej. 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego  1 łyżeczkę wegety olej do smażenia Bułka Tarta do Panierki  Sposób Przygotowania:  Mięso(...)mięsa dodajemy bułkę tartą                                                               Następnie dodajemy Jajko

Gotowanie Patki
Pieczeń z mięsa mielonego z zielonym groszkiem 241

Nieco odmieniona wersja pieczeni z mięsa mielonego. Można podawać na ciepło lub na zimno. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatki) 2 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 bułka moczona w  wodzie 1 - 2 łyżki suchej kaszy manny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 puszka zielonego groszku sól, pieprz Sposób wykonania(...)mięsa dodajemy jajka, odciśniętą bułkę, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek. Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładanie wymieszać. 2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie wymieszać. 3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h. 4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego , a na zimno

Kuchnia domowa Ani
Kotlet schabowy "Cygan" 195

udekorowany keczupem. Jednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam!  Składniki: 2 kotlety schabowe 1 jajko bułka tarta olej do smażenia kotletów 150g niedużych pieczarek masło do smażenia pieczarek żółty ser keczup sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, wrzucić(...)patelnie i smażyć aż lekko zmiękną.  Kotlety rozklepać, posolić i popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż panierka będzie ładnie rumiana. Przełożyć na żaroodporny talerz (naczynie), nałożyć na nie pieczarki, posypać żółtym serem i chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast polane keczupem z ziemniakami

Codzienne Gotowanie
Jajko w koszulce na bułeczce 173

obydwu elementów - pomidorki. Jednym słowem idealne śniadanie do łóżka ;) Śniadanie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo efektowne. Wasze "połówki" będą zachwycone;) Polecam! Składniki : 2 małe bułki 4 jajka 8 plastrów bekonu kilka pomidorów (u mnie koktajlowe, ale mogą być każde inne) masło ocet Przygotowanie : Bułki przekroić na pół i opiec (w tosterze, na grilu lub patelni(...)zgarniać łyżką, aby się nie rozlało tylko ściełó się wokół żółtka. Gotować około 1,5-2 minut, żółtko powinno byc płynne.  Na talerzu ułożyć bekon, pomidorki, opieczoną połówkę bułki, położyć na niej płatek masła, a na nie ugotowane jajko w koszulce. Natychmiast podawać! Smacznego

Codzienne Gotowanie
PIĄTKOWA KLASYKA. SMAŻONA RYBA Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ 327

Bardzo lubię klasycznie smażone filety rybne.  Klasycznie - znaczy dla mnie panierowane w jajku i bułce tartej, a wcześniej posypane solą, pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością majeranku.   Zazwyczaj kupuję do smażenia dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych(...)serwować go jak najczęściej. Składniki: 700 g ryby (u mnie mrożony filet z miruny) majeranek sól pieprz cytrynowy 1 cebula olej Do panierowania : 2-3 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie:  Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję solą, pieprzem i majerankiem. Układam w naczyniu przekładając każdy kawałek plasterkami cebuli. Przykrywam talerzykiem i wstawiam

Walijskie Pichcenie
Kaczka faszerowana 161

kaczka, 1 cebula (około 160 g), 100 g wędzonego boczku, 230 g mięsa z kaczki, 160 g wątróbki drobiowej, 2-3 ząbki czosnku, 60 g suchej bułki, 50 ml brandy, 2 jajka, tłuszcz (najlepiej z kaczki), sól cukier Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy(...)natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Boczek pokroić w plasterki a następnie w paski. Mięso kaczki pokroić niezbyt drobno. Połowę wątróbki pokroić. Bułkę namoczyć w brandy. Na tłuszczu podsmażyć boczek, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru. Smażyć 3-4 minuty. Dodać mięso z kaczki. Smażyć kolejne 4 minuty i dodać pokrojoną wątróbkę. Smażyć

królestwo garów
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze 190

Składniki: 600 gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki) 3 żółtka 6 łyżek mąki 8 - 10 śliwek (zależnie od wielkości) do polania: 2 łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części(...)garnku i wrzucamy pufki do gotującej się wody. Delikatnie mieszamy. Gdy pufki wypłyną gotujemy jeszcze ok 12 minut. W tym czasie roztapiamy masło na patelni i dodajemy do niego bułkę tartą. Smażymy tak kilka minut aż zbrązowieje. Po 12 minutach wyciągamy delikatnie pufki łyżką cedzakową gdyż są bardzo miękkie. Polewamy masłem z bułką i posypujemy cukrem. Pufki (knedle serowe

Pyza i Surówka
Kotlety z jajek z natką pietruszki . 181

Składniki : 9 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka  pęczek  natki  pietruszki  4, 5  łyżek bułki tartej do kotletów  1/2 szklanki startego sera żółtego 1 cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów jako dodatek  Zasmażana kapusta firmy Orzech(...)siekamy.  Wszystkie składnik przekładamy do miski , dodajemy starty ser  roztrzepane jajka i mieszamy . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Jeszcze raz mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju lub maśle jak wolicie .  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z kapustą i pieczarkami 182

lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem(...)małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą. 5. Farsz zawijamy w naleśniki. Przygotowujemy panierkę - jajko roztrzepujemy, wysypujemy bułkę na talerz. 6. Krokiety panierujemy w jajku, później w bułce i smażymy na rozgrzanej patelni na złoto z dwóch stron. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Pasztet z cukinii 172

dobrze smakuje sam. Myślę, że często będzie gościł w naszym domu. Zapraszam!!!   Składniki: 3 szkl. startej cukinii, 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 3 marchewki, 1,5 szkl. bułki tartej, 200 g żółtego sera, 3 ząbki czosnku, 0,5 selera ( większego), 3 cebule, 0,5 szkl. oleju, 3 łyżki ziół prowansalskich, sól, pieprz   Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy(...)seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Po odciśnięciu powinno jej być 3 szklanki. Przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, ser, marchew, seler, bułkę tartą, olej i żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Z solą uważamy, bo cukinia była już solona. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy. Delikatnie mieszamy. Gotowy pasztet

Passion of Cooking
Zupa koperkowa z klopsikami. 141

śmietany sól, pieprz 15 dag makaronu ( u mnie świderki) 2 pęczki koperku 2 łyżki masła Klopsiki; mała cebula 50 dag mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego) 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz suszony tymianek 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy mleko lub woda do namoczenia bułki mąka do obtoczenia pulpecików W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy masło(...)smażymy chwile. Dodajemy listek i ziele i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, wcześniej podsmażoną cebulką na maśle a także namoczoną bułką w wodzie lub mleku ( wcześniej odciśniętą) solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy w mące i  obsmażamy chwile na patelni ( na maśle i oliwie) a następnie

Radość kipiąca uśmiechem.