bułki - 33426 przepisów (strona:458/2229)

kulki mięsne z mozarellą 155

użyłam pokrojonej zwykłej, bo małych kuleczek nie mogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego. Składniki: 400 g mięsa mielonego jajko 2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania 125 g sera mozarella ( 1 duża kulka) ząbek czosnku sól pieprz oliwki do dekoracji tłuszcz do głębokiego smażenia Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułka tartą, startym czosnkiem(...)centymetrowe kostki. Dłońmi moczonymi w zimnej wodzie (dzięki temu mięso nie będzie się kleić) nabierać po trochę mięsa, spłaszczać, na mięso ułożyć kawałek sera i uformować kulkę. Panierować w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym, nabijać na wykałaczki i dekorować oliwkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki ze smażoną cebulką 134

Bardzo lubię pieczywo z wyraźnym smakiem czosnku i cebuli. Te bułki najlepiej smakują z sałatą,  majonezem i salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych bułek.  Składniki : 550 g mąki 300 ml mleka (może być pół na pół z wodą) 1 jajko 30 g drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju(...)koniec wyrabiania dodać podsmażoną cebulę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 6 dużych lub 10 mniejszych bułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Wystudzić na kratce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pieczeń z drobiem i cebulką 182

kolejnym poście pokaże Wam też do czego wykorzystałam taką pieczeń.  *keksówka 21 cm Składniki: kilogram mięsa mielonego z łopatki duża pierś z kurczaka 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 duża cebula lub dwie mniejsze 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz sól (około łyżeczki lub więcej jak ktoś lubi bardziej słone) słodka i ostra papryka tłuczona kolendra 2 łyżki oleju(...)Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone umieścić w misce. Wbić jajka, dodać bułkę, rozdrobniony czosnek,, cebulkę przyprawy i sól. Wszystko razem wyrobić. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć mniejszą połowę mięsa. Na środku ułożyć pierś pokrojoną w kawałki i przykryć resztą masy mięsnej. Wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mintaj w sezamie 150

dodatkiem sezamu. Dzięki niemu panierka będzie bardziej chrupiąca a całość nabierze wyraźniejszego smaku.  Składniki: 4 filety z mintaja 1 jajko 3 łyżki mąki 2 łyżki mleka 3 łyżki bułki tartej  2 łyżki sezamu sól pieprz olej do smażenia Rozmrożoną rybę osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z jajkiem i mlekiem tworząc gęste ciasto. Bułkę(...)tartą wymieszać z sezamem. Rybę panierować najpierw w cieście a następnie w bułce z sezamem. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort orzechowy z chałwą 223

jada się codziennie.  p.s. recepturę na biszkopt orzechowy podawałam już kiedyś w przepisie na tort orzechowy (tutaj) *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 8 jajek 3 łyżki bułki tartej 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki(...)nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać bułką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki z indyka 187

przepis. Składniki na 6 roladek 500 g piersi z indyka 6 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej zależy od ilości kotletów) 6 plasterków żółtego sera 1 jajko sól  pieprz bułka do panierowania masło klarowane do smażenia Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i rozbić delikatnie, aby nie podziurawić kotletów. Każdy kotlet oprószyć solą(...)pieprzem, na wierzch ułożyć plasterek sera i kawałek suszonego pomidora. Zwinąć w roladkę , spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w bułce tartej,  roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony na rumiany kolor. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach C około 10 minut. Roladki z indyka

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone z marchewką, porem, natką pietruszki oraz kaszą jaglaną 262

Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję) Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z masłem, ok. 15-20 minut. Ja kaszy nie płuczę przed gotowaniem(...)solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej  Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM HOLENDERSKIM. THERMOMIX TM5 226

mięsa wołowego (polędwica) 4 ugotowane jajka 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 surowe jajka 2 szalotki (przekroić na pół) PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 180 *C  Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę(...)czosnek, rozdrobnić 4 sek./obr.5 - zgarnąć na dno naczynia Dodać olej i dusić 3 min./varoma./obr.2 Dodać bułkę, mięso, surowe jaja, sól, pieprz, musztardę dijon i ostrą wędzoną paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr.1 Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy o dł ok 30 cm, następnie ułożyć na masie ugotowane jajka i przykryć dokładnie

ClauditteMissCooking
Jaskółcze gniazdeczka 131

mielonego mięsa sól pieprz pół cebuli 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej słodka papryka 6 małych jajek Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą, wybić jajko i dobrze wymieszać masę mięsną. Podzielić na 6 równych części. Każdą wilgotnymi rękami rozpłaszczyć. Jajka otoczyć w słodkiej papryce i zawinąć(...)masę mięsną. Panierować w bułce tartej. Smażyć w średnio głębokim tłuszczu . Podawać z ziemniakami lub pure i sałatką

Gotowanie jest łatwe
Pulpety w sosie pomidorowym z lubczykiem i kapusta gotowana w mleku z bułką tartą 174

łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru pół główki młodej kapusty 1 szkl mleka bułka tarta do panierowania i do smażenia tłuszcz Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować(...)bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką  i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do  sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Kapustę pokroić na 3 części, spiąć szpikulcem by się nam nie rozpadła . Zagotować wodę

Gotowanie jest łatwe
Pulpeciki duszone w warzywach i kluseczki gnocchi 145

mięsa mielonego pół łyżeczki kolendry SKWORCU 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do Burito SKWORCU 2 łyżki bułki tartej sól 1 por 1 marchewka 1 szkl rosołu sól pieprz 2 łyżki oleju kluseczki gnocchi lub kopytka Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami (kolendrę utłuc w moździerzu), dodać bułkę tartą. Formować kulki wielkości brzoskwinki i otoczyć w bułce tartej. Pora posiekać

Gotowanie jest łatwe
Amur z patelni 137

ryba Amur ok 1600 g (przed patroszeniem) sól pieprz pieprz pomarańczowy suszona trawa cytrynowa sok z cytryny oliwa mąka bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Rybę oczyścić, usunąć łuskę, wypatroszyć, umyć. Pokroić w dzwonka, Posypać przyprawami, skropić sokiem z cytryny i oliwą, Odstawić na 2-3 godziny. Jajka rozmącić, mąkę i bułkę tartą wsypać na talerze. Panierować w mące(...)jajku i bułce tartej , smażyć na średnim ogniu na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
Kotlet schabowy z parmezanem alla Milanese 342

Milanese. W chrupkiej panierce z jajka i parmezanu. Miami, mniam, mniam.. Na 4 kotlety - 500 g schabu wieprzowego lub cielęciny - 2 jajka - duża szczypta soli - około 1/2 szklanki bułki tartej - około szklanki parmezanu - pól szklanki masła klarowanego lub oleju Mięso umyj, osusz i podziel na kotlety. Stłucz tłuczkiem do mięsa, oprósz solą z obu stron. Obtocz w bułce tartej(...)zanurz w rozkłóconych jajkach i połóż na parmezanie, dociśnij, przewróć na drugą stronę i posyp ponownie bułką tartą, dociśnij. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.  Smaczny obiad, więc SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Knedle ziemniaczano serowe z owocami 157

zmielony) 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę(...)wody (minimum pół), jak zawrze wsypać łyżkę soli. Wkładać knedle na wrzątek aby pokryły dno. Po wypłynięciu przykręcić gaz i gotować kluchy 6-7 minut. Na suchej patelni uprażyć bułkę, dodać cukier a po chwili masło. Gotowe knedle polać bułeczką. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Placek z jabłkami (duża blacha) 194

pieczenia - szczypta soli kruszonka: - 4 łyżki masła / margaryny - 4 łyżki cukru - 8 łyżek mąki dodatkowo: - 1,5 kg jabłek ( u mnie tegoroczne Close) - 3 łyżki kakao - 3 łyżki bułki tartej Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Zagnieść ze sobą składniki kruszonki.  Sypkie składniki ciasta wysypać na stolnicę, przesiekać z tłuszczem. Dodać jajka, żółtka, śmietanę(...)zagnieść ciasto. Wyłożyć nim blachę. Przez siteczko posypać równą warstwą kakao. Na kakao wyłożyć ściśle jabłka, posypać bułką tartą. Na jabłka z bułką wysypać kruszonkę. Wsunąć do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić  na 180'C. Piec 45 - 50 minut. ( kruszonka przybierze złotawy kolor).  A, że ostatnio w sieci szaleją polscy zjadacze jabłek, moje ciasto doskonale wpisuje się w kampanię

kawawszklance