bułki - 33426 przepisów (strona:348/2229)

Kotlety ziemniaczane 108

ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 mała cebulka drobno posiekana 2 łyżeczki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą dodatkowo maślanego aromatu). Do przygotowania kotletów potrzebować(...)Wyrabiam, na koniec dodaję drobno posiekaną cebulkę oraz koperek. Wyrabiam gładkie ciasto. Do głębokiego talerza wbijam jajko, roztrzepuję widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję ok. ½ szklanki bułki tartej. Z ciasta formuję porcję wielkości kotleta mielonego, spłaszczam i nadaję mu kształt nieco podłużnego placka. Obtaczam w jajku i w bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju

Zasmakuj Kuchni
Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym 173

danie i nadała mu lekkości. 2 kabaczki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku skórka z cytryny - trochę pieprz i sól do smaku olej do smażenia 2 jaja bułka tarta ( u mnie bezglutenowa) Dip: opakowanie jogurtu 200 ml 1 ząbek czosnku sok z połówki cytryny sól i pieprz do smaku sałata masłowa Kabaczki umyj i potnij w jednakowe krążki(...)Wytnij gniazda nasienne ze środka. Pocięte krążki rozłóż na desce i posyp przyprawami, skórką z cytryny, solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem z dwóch stron. Wsyp bułkę tartą do talerzyka, w drugim talerzyku roztrzep jaja. Rozgrzej olej. Krążki kabaczka zanurz najpierw w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym oleju. Smaż na rumiano w obu stron. Odsącz usmażone krążki

AZgotuj!
Mielone w wafelku 176

Papryka ostra ·        Cebula ·        ½ papryki czerwonej ·        2 łyżki bułki tartej+ do panierki ·        Olej do smażenia ·        1 duży kwadratowy wafel tortowy Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy(...)jedno jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, następnie drobno pokrojoną paprykę i wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. 2.    Wafel kroimy na 16 równych części. 3.    Na 8 części nakładamy masę mięsną i przykrywamy pozostałymi waflami. 4.    Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy

Kulinarna Chwila
Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. 173

się jakąś wielką popularnością, postanowiłam je wykorzystać w inny sposób. Trafiło na cukinię :) Składniki ( nie podam dokładnych proporcji, ilość produktów zależna od ilości głodnych osób ) - cukinia - jajko - chipsy paprykowe - bułka tarta - czosnek mielony - sól - olej Wykonanie Cukinię pokroiłam na plastry o grubości około 1,5 cm. W miseczce rozbełtałam jajko z czosnkiem i solą. Do drugiej miseczki wsypałam bułkę tartą(...)pokruszone chipsy paprykowe ( mniej więcej w równej ilości ) wymieszałam. Plasterki cukinii maczałam kolejno najpierw w jajku, później w panierce z chipsów z bułką tartą. Smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Smacznego :)  Takie piękności rosną u mnie w ogrodzie :) Uwielbiam :) Ps. Jeśli w swoich ogrodach, czy na działkach macie sporo cukinii i brak wam pomysłów

Kuchnia z widokiem na ogród
Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe – hit! 123

Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe to przepis zero waste na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości. Najlepsze wychodzą z bułki, ale chleb jasny czy z ziarnami, pieczywo tostowe czy drożdżowe też się sprawdzą aby przygotować tosty . Bardzo proste do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne. Dodałam do nich pudru jabłkowego z liofilizowanego jabłka i cynamonu, dzięki czemu nabrały niezwykłego smaku i aromatu(...)tłuszczem do smażenia: olej rzepakowy lub kokosowy albo inny do smażenia o delikatnym smaku, może być też masło. PRZEPIS NA TOSTY FRANCUSKIE JABŁKOWO CYNAMONOWE Składniki na tosty francuskie: 1 bułka wrocławska 2 jajka duże 100g jogurtu 100ml mleka 2-3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki pudru jabłkowego olej Jak zrobić tosty francuskie: Najpierw w głębokim talerzu rozbijamy

Dorota Smakuje
Fasolka szparagowa zapiekana z curry, bułką tartą i mozzarellą 126

Dzień dobry :-) Jeśli jesteście fanami fasolki szparagowej, to polecam Wam taką zapiekaną z przyprawą curry, bułką tartą i mozzarellą. Jest naprawdę pyszna. U mnie dwa kolory, ale jak macie tylko żółtą, albo tylko zieloną to spokojnie możecie zrobić jeden rodzaj. Można taką fasolkę potraktować jako dodatek do obiadu. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około(...)fasolki szparagowej natka pietruszki starta mozzarella bułka tatra (ilość wedle uznania) 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki masła 1. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i jeszcze gorącą przekładamy do naczynia żaroodpornego.  2. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy z fasolką. 3. Bułkę tartą mieszamy z curry, dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy, żeby połączyła

kruche babeczki
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM 128

łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) 1/2 słoika prażonych jabłek (do nadzienia) Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy bułki rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około

Walijskie Pichcenie
Zapiekany filet z kurczaka - przepis Caroline 138

Caroline z Wielkiej Brytanii. Delikatnie go zmodyfikowaliśmy, ale efekt końcowy jest chyba równie smaczny. Nam taki obiadek bardzo odpowiada.     Składniki : - filet z kurczaka - ok. 7 dkg bułki tartej - 5 dkg żółtego sera - ząbek czosnku - 5 dkg masła - natka pietruszki - sól, pieprz - przyprawa harissa Fileta kroimy w paski i przyprawiamy przyprawą harissa i solą. Dna naczynek delikatnie smarujemy masłem(...)Układamy w nich paski kurczaka. Ścieramy ser. Do bułki tartej dodajemy pieprz, ser i pokrojoną natkę pietruszki.  Mieszamy. Do roztopionego masła dodajemy pokrojony drobno czosnek. Masło z czosnkiem przelewamy do bułki i mieszamy. Powstałą kruszonką zasypujemy filety  i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut. Smacznego! Dziękujemy Caroline za przepis

Maminek kulinarny
Kotlety z kapustą i ryżem a la gołąbki 199

jeśli gotujecie świeży starczy ugotować 80-100 g ryżu) 1 jajko sól i pieprz do smaku (około 1 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu) około 2-3 łyżki bułki tartej Na sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (2 x 390 g) około 700-750 ml bulionu 1-2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól(...)szatkujemy. Ja używam do tego Multi Szatkownica Junior Tupperware Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Zaczynamy wyrabiać składniki ręką w trakcie dosypując bułki tartej. Bułki dosypujemy tyle by masa była na tyle zwarta by z niej móc swobodnie lepić kotlety, czasem starczy 1 łyżka. Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy

Słodkie okruszki
Kotlety mielone z ciecierzycą – pyszne 123

ziołami Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi Mięso mielone a la pizza Zapiekanka meksykańska PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z CIECIERZYCĄ Składniki na kotlety : 500g mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka natki pietruszki olej kokosowy o kokosowym smaku – może to dziwne ale nadaje mięsu(...)super smak! panierka Jak zrobić kotlety mielone z ciecierzycą: Zaczynamy od przygotowania kajzerek. Bułki moczymy w mleku, a kiedy wchłoną płyn i staną się miękkie, miksujemy je razem z odsączoną ciecierzycą. Następnie do miski przekładamy mięso. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy malakserem. Potem do mięsa dodajemy zmiksowane bułki z mlekiem i ciecierzycą, całe jajko, startą

Dorota Smakuje
KOTLETY Z JAJEK I KALAFIORA 155

dodatkiem jakiejś smacznej surówki. Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora 6-7 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 cebula (pokrojona i podsmażona na oleju) natka lub koperek olej bułka tarta sól pieprz Wykonanie: Kalafiora dusimy widelcem na drobno, jajka ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy, dodajemy surowe jajka, podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, 1-2 łyżki bułki(...)tartej, posiekaną zieleninę. Masę wyrabiamy dokładnie. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy z bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Pokuczaj 127

Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami. Składniki:     750 g wieprzowiny   2 małe cebule   3 jajka   250g bułki wrocławskiej   4 łyżki smalcu   sól   pieprz  Przygotowanie: Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami. Doprawiłem solą i pieprzem. Obrałem bułkę ze skórki(...)miąższ pokroiłem w kostkę. Z masy mięsnej uformowałem kulki, które obtoczyłem w roztrzepanym jajku i bułce. Podsmażyłem je na smalcu, a następnie zapiekłem w piekarniku 5 minut w temperaturze 160 stopni

R'n'G Kitchen
Zdrowe pulpety z cieciorki i szpinaku 148

krajach arabskich pod nazwą mujadara., na którą przepis pochodzi z bloga cookieandkate.com   Składniki: Pulpety 400 g cieciorki 2 duże garści szpinaku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 1 duża łyżka musztardy francuskiej lub Dijon 1 mała cebula 1 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oleju Sól Pieprz Panierka ½ szklanki drobno pokruszonych płatków(...)kukurydzianych lub bułki tartej Mujadara 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki kuminu ½ szklanki ryżu jaśminowego lub basmati ½ szklanki soczewicy czerwonej 2 cebule 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mujadara Krok 1 Wsyp do garnka pół łyżeczki kuminu, dodaj liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Zalej 2 szklankami wody. Wstaw na kuchenkę doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp ryż i gotuj pod przykryciem

Niedzielny kucharz