bułki - 33426 przepisów (strona:1068/2229)

Nadziewane pieczarki i runningmap.com 187

Można podawać jako przystawkę lub do obiadu. Składniki: 10 pieczarek z dużymi kapeluszami 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 2 łyżeczki serka Bieluch sól, pieprz do panierowania: 1 jajko i bułka tarta do smażenia: masło lub olej Odkrój trzonki pieczarek. Zblenduj je (lub drobno posiekaj) z czosnkiem i cebulą. Dodaj serek, sól, pieprz i wymieszaj. Nadziewaj farszem kapelusze pieczarek, obtaczaj(...)jajku i bułce tartej i smaż na złoto. Podawaj ciepłe. Sprawdź ile przebiegłeś Źródło/Source: www. polskabiega.sport.pl Jeśli też lubisz biegać, to polecam stronę http://www.runningmap.com/ (po angielsku). Sprawdzisz dokładnie, ile km przebiegłeś (przejechałeś rowerem czy spacerowałeś). Bardzo prosta w obsłudze (w razie problemów można się wspomóc filmem video). Znalezione tutaj . Check how many kilometers

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane 287

znany pieczony kurczaczek w mojej wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej natki pietruszki 2 cebule 1 jajko (żółtko + białko) 2 łyżki bułki tartej 5 pieczarek 200 marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do kurczaka Mizeria: 1 ogórek Sól, Cukier Śmietana 12% Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą(...)godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem.  Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę

VioletoweKucharzenie
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 231

pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej wieprzowiny 50 bułki tartej  8 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego(...)Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, odkrawamy pestki, zostawiając sam twardy miąższ. Drobno siekamy. 2. W misce bardzo dokładnie mieszamy mięso, szpinak, pomidory, bułkę tartą, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku. Przekładamy do keksówki, uklepujemy i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 90 minut.  3. W trakcie

My Culinary Art
27. Galantyna z kurczaka z sosem tatarskim 234

Galantyna: 4 piersi z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 szklanka mleka Sos tatarski: 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki korniszony 1 słoik grzybków z octu 1 szalotka 3-4 łyżki majonezu 1 opakowanie żelatyny z przyprawami Mięso zmielić, bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawami

Jadło i czytadło
45. Selerne placki 151

przed smażeniem, co w poprzedniej wersji nie zawsze mi się udawało.  Na 20 placków: 1 duży seler 1 duża cebula 3 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz, vegeta bułka tarta do panierki olej do smażenia Seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy w osolonej wodzie ok 8 minut. Wrzucamy na sito do odcedzenia i ostygnięcia. Następnie dodajemy rozbełtane(...)jajka, przyprawy i mąkę. Formujemy  placki, obtaczamy w bułce tartej i smażmy na złoty kolor

Jadło i czytadło
47. Seler nadziewany masą grzybową 139

Pyszne kotleciki z selera z grzybowym nadzieniem. Potrzebujemy: 1 duży seler, grzyby suszone, świerze lub mrożone, 1 jajko, 1 cebula, bułka tarta 2-3 łyżki, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia. Seler kroimy w plastry ok. 0,5 cm grubości. Obgotuwujemy je kilka minut w osolonej wodzie. Cebule szatkujemy i podsmażamy ją razem z rozdrobnionymi grzybami(...)dodając bułkę tartą i doprawiając do smaku. Jajko roztrzepujemy z łyżką wody. Na plaster selera, na środek nakładamy płasko grzybny farsz, boki selera smarujemy jajkiem i przyklejamy drugim plastrem. Całość smażymy na złoty kolor

Jadło i czytadło
53. Pasztet z soczewicy z czosnkiem 104

czerwonej soczewicy 1/2 szklanki oleju Kujawski ze Smakiem - czosnek z bazylią 1 duża cebula kilka ząbków czosnku 1 szklanka startego na wiórki selera 4 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Soczewicę rozgotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju wraz z selerem. Soczewicę odsączyć od nadmiaru wody dodać do niej podsmażoną cebulę z selerem wraz z olejem, rozmiażdżony czosnek(...)roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku. Masę wylać do podłużnej foremki i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Do pasztetu można dodać marchewkę pokrojoną w słupki

Jadło i czytadło
64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie 189

jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować(...)wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach. 4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mączką ziemniaczaną. 5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać je bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to pianę z białek. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby beza nie spiekła się

Jadło i czytadło
69. Zupa cebulowa na boczku z czosnkowymi grzankami 162

kostki lub prawdziwego ok. 200 g  boczku 0,5 szklanki śmietany 2 łyżeczki mąki do zaciągnięcia zupy sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 lekko czerstwe bułki Olej kujawski  o smaku czosnkowym Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć  na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i dalej smażyć do częściowego roztopienia boczku(...)gorącego bulionu dodać cebulę z boczkiem, gotować ok. 15 minut na małym ogniu, następnie zaciągnąć mąką i śmietaną. Bułkę pokroić w kostkę, wymieszać z olejem czosnkowym i smażyć a maśle do zarumienienia grzanek. Podawać z zupą

Jadło i czytadło
75. Ciasto orzechowe bez mąki 367

dowolny krem, ja preferuję kremówkę.  10 jaj 1 szklanka cukru 30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier ciągle ubijają. Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia

Jadło i czytadło
97. Szarlotka pod cytrynowymi bezikami 188

jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 kisiel cytrynowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier(...)blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach. 4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, kisielem i mąką ziemniaczaną. 5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać je bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to za pomocą szprycy wyciskać beziki. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby beziki

Jadło i czytadło
113. Szczupak faszerowany 164

szczupak ok. 1,5 kg włoszczyzna 2 cebule 3 jajka 2 małe czerstwe bułki 200 ml mleka do namoczenia 2 łyżki masła liść laurowy ok. 3 szt, sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawa do ryb dodatkowo: żelatyna spożywcza na 1 litr wody   Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę,myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna(...)wybrać ości i kręgosłup. Z włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, głowę oraz kręgosłup szczupaka. Mięso szczupaka zmielić w maszynce, dodać przyprawy, jajka, namoczona bułkę, cebulkę podsmażoną na oliwie. Czysty lniany ręcznik rozłożyć na stole a na nim ułożyć skórę ryby, nałożyć mięso formując walec. Skóra ryby nie musi się stykać na końcach. Ciasno zawinąć

Jadło i czytadło
Pasztet z wątróbki z żurawiną na słodką nutę 195

pasztet z suszonymi śliwkami i jabłkami.   1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 1 szklanka żurawiny sól, pieprz, majeranek olej do smażenia   Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna(...)minutach odcedzić. Wątróbkę umyć, pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem i żurawiną. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy

Jadło i czytadło
Zapiekanka francuska z brukselką 134

Dziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-) brukselka 200 g szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną(...)każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut

Jadło i czytadło
Kapusta z piekarnika 128

kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .     Składniki Kapusta surowa - 1 mała główka Smakowita pajda o smaku ziół - 1 opakowanie bułka tarta sól, pieprz, kminek Kapustę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. rozkładamy je na blasze. Na każdym plastrze układamy kawałki Smakowitej Pajdy, ok. 1 łyżki na jeden kawałek(...)Jeżeli lubimy dobrze doprawione potrawy to możemy posolić, popieprzyć i dodać kminek. Na samym końcu kapustę posypujemy bułką tartą Na blachę wylewamy trochę wody tak aby kapustki były zanurzone na ok 0,5 cm, sprawi to, że nie wyschną nam za bardzo przy pieczeniu. Pieczemy w 170 s. do uzyskania miękkości kapusty, a czas ten jest bardzo różny

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania