bułki - 33426 przepisów (strona:1065/2229)

Bułki owsiane z czarnuszką 172

Takie bułki jak dziś przedstawiam nadają się do hod dogów, sandwiczy czy innych gigantycznych kanapek. Moje znalazły zastosowanie do pulled pork ale o nim w następnym poście. Tym czasem zapraszam na Bułki owsiane z czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
mini szarlotka w kokilce w 15min 193

Dzisiaj z okazji dnia kobiet zrobiłam bardzo szybki  deserek jest to mini szarlotka zrobiona w 15minut! składniki na 4 kokilki: - 12 herbatników - 2 duże jabłka - 1 łyżeczka bułki tartej - 1 łyżeczka cukru - optymalnie śmietana kremówka Wykonanie: Kruszymy 2 herbatniki na dno każdej kokilki. Obieramy  ucieramy jabłka na grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i bułkę tartą i mieszamy

Tanio szybko zdrowo
Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką. 880

Składniki - 0,5 kg filet z karpia ze skórką ( lub bez jak wolicie ) - 1 duża cebula - sól morska gruboziarnista,  domowa wegeta , lub ulubiona przyprawa do ryb - jajko, mąka, bułka tarta, prażona cebulka - masło klarowne   Wykonanie Filety płukam w zimnej wodzie, dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków, usuwam ewentualne łuski i kroję na kawałki. Cebulę kroje w plastry. Osuszone(...)przekładam kawałkiem cebuli i odstawiam do lodówki co najmniej na dwie godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie rybę panieruję. Najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej w stosunku 3-1 z prażoną cebulką. Tak przygotowane karpie smażę na patelni na rozgrzanym maśle klarownym ok. 8 minut z obu stron, na średnim ogniu. Kiedy rybka

Kuchnia z widokiem na ogród
BABKA MARMURKOWA 213

masła 20 dag cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek(...)Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy  do 175 st, pieczemy babkę ok 50 minut

Z Majeczką w kuchni
Zupa grochowa z karmelizowaną cebulą. 162

kościach wędzonych ok 1,5l; jak go zrobić tutaj -350 gram grochu łuskanego żółtego -cebula -łyżeczka sosu sojowego -mała garść cukru -sól, pieprz, majeranek -ząbek czosnku -kawałek czerstwej bułki pszennej Groch bez soli gotujemy do miękkości, przecedzamy. Bulion z marchewką i pietruszką, które zostały po jego ugotowaniu doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przecedzony groch. Gotujemy kilka minut. Miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy(...)miksujemy. Cebulę kroimy w krążki, wrzucamy na olej rzepakowy z łyżeczką masła, pieprzymy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i garść cukru. Podsmażamy kilka minut. Zupę wlewamy do miseczki, dodajemy pokrojoną bułkę, i na górze układamy krążki cebuli

BaRepas
Krokiety ziemniaczane z tuńczykiem 154

tradycja Składniki (ok 10 krokietów): 5 średniej wielkości ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleka łyżka masła 2 żółtka sól i pieprz bułka tarta i białka do obtaczania suszona cebula i pietruszka (przyprawy) olej Sos: kubeczek jogurtu, 2 ząbki czosnku, koper, sól, pieprz, łyżeczka musztardy (można dodać majonez, wtedy sos będzie bardziej gęsty(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy małe krokiety i obtaczamy w rozbełtanych białkach i bułce tartej. Krokiety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z białej fasoli 235

Chcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych(...)pokroić i zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet jest upieczony

Anioły w kuchni
Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym 162

sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu 1 łyżka soku(...)myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 2.       W misce mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej do momentu zarumienienia. 3.       Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek

VioletoweKucharzenie
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 237

przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić

Grunt to przepis!
Mięsiste kotlety z Selera 182

próbowaliście kotlecików selerowych to serdecznie polecam :) Składniki: 1 duży seler (w zależności od ilości osób, na 1 osobę liczymy około 2-3 plastrów selera) 1 łyżeczka soli 1 jajko Bułka tarta Olej lub tłuszcz do smażenia Seler obieramy i kroimy w plastry grubości około 1cm.Następnie plastry selera zalewamy gorącą wodą i od momentu zawrzenia gotujemy około 5 minut. Jeśli(...)ciężko będzie zrobić z niego kotlety. Obgotowane selery wyciągamy z garnka i zostawiamy na chwile, aby przestygły. Następnie solimy i pieprzymy, po czym panierujemy w jajku i w bułce. Pieczemy jak kotlety na złoty kolor.  Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google

Smakowy Raj
Paszteto - burger, czyli burger z pasztetem i ekstra dodatkami :) 115

Przepis jest prosty i na pewno bez niego każdy spokojnie dałby radę... Ale postanowiłam dodać go jako nową inspirację :) Składniki: 1 bułka (ulubiona) 1 pomidor kawałek ogórka 1 plaster sera kawałek czerwonej cebuli liść sałaty 1-2 plastry pasztetu Wszystko wkładamy do przekrojonej bułki i gotowe :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video

Smakowy Raj
Pekińskie furgoły, czyli gołąbki z kapusty pekińskiej i mięcha! 143

zęby” :) A przepis podchwyciłam od mojej teściowej, która nie robi tradycyjnych gołąbków. Polecam :) Składniki: Ok. 15 liści kapusty pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania Olej lub tłuszcz do smażenia Sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy sól Listki kapusty pekińskiej rozdzielamy, po czym gotujemy(...)uważać, gdyż listki są bardzo delikatne i mogą się zbyt rozgotować. Ugotowane liście wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, namoczoną czerstwą bułkę, jajko, sól, vegetę i pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony

Smakowy Raj
Kotlet z wodorostem, czyli kieszonki schabowe faszerowane serem gouda i szpinakiem, w towarzystwie „tajnego składnika” :) 153

głowie alternatywy i tak się to zakończyło :) Polecam szpinakożercą i nie tylko :) Składniki: ½ kg schabu bez kości 200g szpinaku 100g sera gouda sól, pieprz Zioła prowansalskie 1 jajko bułka tarta tłuszcz lub olej do smażenia Jeśli mamy świeży szpinak, gotujemy go około 5 minut, odcedzamy i pozostawiamy na chwilę by ostygł. Ja użyłam szpinaku ze słoika. Schab kroimy na kawałki(...)mocno w ręku, po czym rozkładamy na plasterku sera, znajdującym się na kotlecie i przykrywamy go kolejnym plastrem. Kotlet składamy na pół, a następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy na gorącym tłuszczu. Kieszonki schabowe można podawać z frytkami, gotowanymi ziemniakami, pilawem, lub z czym kto lubi :) R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Kotlet z piersi kurczaka z dipem ziołowo-czosnkowym 128

szklanki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Olej do smażenia Bułka tarta Pierś kurczaka kroimy na kotleciki, delikatnie prószymy pieprzem. Czosnek przeciskamy lub kroimy bardzo drobniutko. Wszystkie składniku dipu dokładnie mieszamy. Kotleciki panierujemy najpierw w dipie, po czym w bułce tartej

Smakowy Raj
Przysmak Samuraja, czyli sajgonko - krokieciki z mięskiem i sezamową nutką :) 163

naleśników, a smakuje pysznie :) Farsz: 30-40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie dodajemy jajko, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Zamaczamy pojedynczo płatki ryżowe w talerzu(...)pozostawiamy na kilka sekund by zmiękły. Miękkie listki ryżowe nadziewamy mięsem i zwijamy w ruloniki, pomiatając o tym by założyć boki do środka. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy obustronnie na oleju. Sajgonko - krokieciki podajemy jako dodatek do bulionu, barszczu, sałatek, ziemniaków, ale są też pysznym daniem samym w sobie

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania