bułki - 33426 przepisów (strona:1057/2229)

WEGEBURGERY 175

dodatków. Szybkie do przygotowania. W sieci panuje ogólny zachwyt nad nimi i koniecznie chciałam się przekonać jak smakują. Piecze się je w piekarniku, wiec nie ociekają tłuszczem:) Z pełnoziarnistą bułką, warzywami i jogurtowym sosem smakują wybornie:) Przepis zaczerpnęłam i - lekko zmodyfikowałam - z Jadłonomii .  SKŁADNIKI: 2 szklanki kaszy jaglanej 3,5 szklanki wody 1 cebula 2 szklanki startej marchwi(...)szklanki prażonego słonecznika 0,5 szklanki maki ziemniaczanej lub bułki tartej 1/4 oleju rzepakowego 4 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki chili 2 łyżki siekanej pietruszki sol pieprz WYKONANIE: Kaszę jaglaną sparz na sitku wrzątkiem i przelej gorącą wodą z kranu.  W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej kaszę. Gotuj ją pod przykryciem do miękkości, od czasu

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryba z ananasem 225

przynajmniej dwa razy w tygodniu. Składniki: 1 kg filetów z ryby  4 cebule 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów  pieprz cytrynowy sól, pieprz świeżo zmielony Ponadto mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy kroimy na niewielkie kawałki, kładziemy na ręcznik kuchenny obsuszamy z nadmiaru wody. Oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym zostawiamy na 10 minut. Rybę obtaczamy(...)bułce wymieszanej z mąką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną rybę kładziemy na ręcznik kuchenny aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Cebulę obieramy przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło dodajemy cebulę smażymy, następnie dokładamy pokrojonego w kostkę ananasa, dusimy razem ok 10 minut. Pomidory oraz sok z ananasa miksujemy razem, wlewamy do rondla. Gotujemy na wolnym ogniu

kgwjanczewo
Czarny pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami laskowymi 230

grubo posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo potrzebne będą: 2 miseczki miska z wysokimi ściankami mikser forma do ciasta 12 na 36 cm odrobina oliwy do wysmarowania blachy mała garstka tartej bułki do posypania blachy Przygotowanie: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce (opcjonalnie masło siekać nożem z mąką) 2. Dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier(...)puder. 3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka. 4. Podzielić powstałą kruszonkę na 3 w miarę równe części. 5. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 6. Jedną z części kruszonki zagnieść odrobinę mocniej i wyłożyć/wylepić spód blachy. Jeśli kruszonka jest zbyt krucha dodać odrobinkę oleju, jeśli jest zbyt miękka dodać odrobinę mąki i wsadzić

KreatywnePiny
Kurczak z marchewką. 122

słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozkłócamy(...)jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb.  Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut.  Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie do miękkości

MamaOskarka
domowe bułki do hamburgerów 198

składniki: 8 g drożdży 180 ml ciepłej wody 2 łyżki masła roztopionego (ostudzonego) 40 g mleka w proszku 1 i 1/2 łyżki cukru 1 jajko 350

Domowy Smak Jedzenia
Kotlet z piersi kurczaka z pieczarkami i serem 679

pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem pospolitego kotleta ;) Składniki: połówka piersi z kurczaka ( około 400g) 200g pieczarek 100g żółtego sera cebula jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz Mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Czerwona Porzeczka
Pasztet fasolowo-gruszkowy z orzechami włoskimi i rozmarynem 154

mielonego siemienia lnianego* 100 g orzechów włoskich, podprażonych na patelni olej roślinny, polecam z orzechów włoskich 2 listki laurowe rozmaryn, świeży lub suszony czarny pieprz i sól do smaku bułka tarta Przygotowanie: Fasolę namocz przez noc, wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości . Następnie odstaw do wystudzenia . W tym czasie posiekaj drobno cebulę i lekko podsmaż na patelni(...)minut. Następnie dodaj do fasolowej masy i zmiksuj wszystko razem. Pasztet przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą. Możesz również dodać więcej rozmarynu. Małą keksówkę posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wlej fasolową pastę i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez około 90 minut , aż pasztet się zetnie, a wierzch będzie rumiany. Odstaw do całkowitego wystudzenia

Food Square
Kotlet schabowy 214

Pyszny schaboszczak.. 50 dag schabu  3-4 łyżki majonezu  2 łyżki chrzanu  1,5 łyżki maggi  przyprawa arabska Rafex 2-3 jajka  bułka tarta  Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Majonez wymieszać z chrzanem, maggi i przyprawami, posmarować plastry mięsa i odstawić na około 20-30 minut.Następnie maczać w roztrzepanych jajku(...)bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano

Moje domowe kucharzenie
pyszny tort lodowy 1471

składniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich zmielonych 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo żółtka i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z orzechami oraz bułką tartą

Domowy Smak Jedzenia
Sznycle w płatkach owsianych 149

piersi z kurczaka i było super. Jako dodatek sałatka ziemniaczana, pycha... Dla 4 osób Potrzebujemy: Kotlety: 4 filety z piersi kurczaka 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki 2 jajka pół pęczka natki pietruszki S&P 1 woreczek śniadaniowy Sałatka: 6 ziemniaków 1/2 cebuli 2-3 ogórki kiszone 7 plastrów boczku 1/2 pęczka(...)Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Upieczony boczek osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki. Do głębokiego talerza wsypujemy płatki owsiane, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Kotlety obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i mieszance z płatków. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Oryginalny przepis pochodzi ze strony sklepu Lidl. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kotlety mielone z pokrzywami i cukinią 194

lubię ją wykorzystywać w kuchni dodając do różnych potraw.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 20 sztuk świeżych liści pokrzyw, 1/2 cebuli 1/2 cukinii, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego z hurtowni Rafex, sól, pieprz, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Pokrzywy drobno siekam nożem. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję(...)drobną kostkę. 2. Do mięsa mielonego dodaję pokrzywy, cebulę, cukinię, jajko, bułkę oraz przyprawy. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. 3. Mielone smażę na rozgrzanej oliwie na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania kotletów mielonych użyłam przyprawy do mięsa wieprzowego, którą otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw Rafex . W skład

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling 188

małą kostkę 2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone w drobną kostkę 1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę sól, pieprz 1 łyżka masła Składniki na panierkę: 1/2 szklanki tartej bułki 1 jajko roztrzepane Przygotowanie: W celu przygotowania farszu, rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła na średnim ogniu i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym przełóż z patelni do miski(...)ciasta wałek o średnicy ok. 6-7 cm i podziel go na 16 plastrów. Każdy z nich rozpłaszcz, wyłóż nadzienie i uformuj zgrabne placuszki. Obtocz każdy w jajku i bułce obsmaż na oleju do ładnego zarumienienia. Podawaj gorące! Smacznego! English version Potato cakes with duck filling (4 servings, 16 cakes) Ingredients for the dough: 1 kg potatoes, cooked until tender

karmelowy
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 153

miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie(...)migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozwałkować większą część ciasta i wyłożyć nim dno formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiec przez 25 minut. Podpieczony spód wyjąć

Bullio
Ciabatta 162

domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko

Bullio
Babka kajmakowa 230

szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła i bułka tarta (do wysmarowania i posypania formy) Masę kajmakową rozpuścić z masłem na małym ogniu. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać(...)proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec wlać przestudzoną masę kajmakową i dokładnie wymieszać przez chwilę (tylko do momentu połączenia się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać

Bullio