Kolejny mój eksperyment, paszteciki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika były chrupiące, natomiast dziś rano już miękkie, mojemu "recenzentowi kulinarnemu" (mamie;)) ciasto smakowało natomiast
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćidealnie komponuje się z bułkami własnej roboty. Ktoś ma na nią smaka? U nas zawsze gości na stole we Wszystkich Świętych, taka tradycja się przyjęła. Zapraszam i życzę smacznego :). Składniki: 400 g mięsa na gulasz 1 cebula - w kostkę 3 ząbki ząbku przeciśnięte przez praskę 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 8-10 pieczarek pokrojonych w paski 2 czerwone
Trufelkowododać wody lub bułki tartej. Właściwa konsystencja jest wtedy, kiedy masa nie przykleja się do rąk. Aby uformowac pieczeń najłatwiej jest wziąć kawałek papieru do pieczenia szerokości formy w jakiej będziecie piec pieczeń. Na papierze rozprowadzacie około 1 cm warstwę masy mięsnej. 5 – 7 cm od brzegu układacie „nadzienie” do pieczeni (jajka, ogórki, pieczarki, kiełbasę
Kulinarna Patilogiawrzucić , marchewkę, cebulę i pieczarki dusić dalej pod przykryciem , pod koniec wrzucić cukinię . Cukinia ma być lekko twardawa musimy uważać żeby nam się nie rozgotowała. Gdy mięso będzie już miękkie , dodać sos słodko kwaśny , przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem , ja oczywiście używam vegetę :) Podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub po prostu z bułką . Danie pyszne i proste
Sama słodycz i szczypta chiliPomysł na nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikZazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki: ciasto: 1 szklanka letniego mleka 110g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 roztrzepane jajka 3/4 łyżeczki soli 4 szklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek farsz: ok. 400g kapusty
Tagebuch po polskubył suchy. Pieczarki myjemy, kroimy w ósemki i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekaną natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą. Pycha
ChilliJemyDziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na roladki z mięsa mielonego!W domach często robimy takie z pieczarkami … wędliną … serem … papryką czy też ogórkiem.Ja mam dziś dla Was jeszcze inną wersję – równie smaczną!Roladki robi się błyskawicznie … są niesamowicie sycące … a taka wersja mięsa mielonego na pewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI(...)mięso mielone wołowe – 500 g- jajko – 1 szt- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- bułka tarta – ok. 4 łyżki- wędlina ( plastry ) – 4 szt- ser żółty ( plastry ) – 4 szt- jabłko – 1 szt- sól- pieprz- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i posiekaną drobno cebulą , czosnkiem.Dodajemy sól , pieprz oraz bułkę tartą
Ostra na Słodkorozdrabniamy, dodajemy wystudzone pieczarki, ser żółty trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach, dodajemy przyprawy, łączmy wszystko dokładnie, odstawiamy. Na naleśnik kładziemy porcję nadzienia rozsmarowujemy. Boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części. Krokiety panieruję w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem otaczam w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
kgwjanczewozbyt mocno podgrzanej bułki. W środku nie było lepiej. Samo mięso zostało przygotowane jak trzeba, ale dodatki już nieszczególnie - widać było braki w zapasach, chyba że za każdym razem do burgera podają ścinki sałaty (głównie okolice głąba) czy zbyt mocno spieczony boczek. Do tego w burgerze znalazło się coś jeszcze bliżej nieokreślonego: za mocno podsmażone pieczarki? Z ilością sosu
Pasja Smakubułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukinia czy pieczarka nadaje się do faszerowania i jest ciekawa Nasze ziemniaki również możemy ożywić Składniki: 8 dużych ziemniaków 0.5 kg wołowiny 1/2 natki pietruszki posiekanej drobno 1/2 koperku posiekanego drobno 1/2 startej cebuli 4 ząbki czosnku kilka plastrów Proscuitto kilka garstek żółtego sera zioła suche: bazylia ,tymianek cząber, rozmaryn , oregano 2 jajka 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
Viola cooks with passionmiękkości. Następnie dorzucamy pieczarki i lekko je solimy, by puściły wodę. Przykrywamy na chwilę pokrywką i dajemy im zmięknąć. Po chwili zdejmujemy pokrywkę, dodajemy zioła, sól i pieprz. Smażymy całość do całkowitego odparowania płynu. Krokiety: 4-5 parówek ok. 200 g mozzarelli w wiórkach marynowane papryczki jalapeño 250 g pasty z suszonych pomidorów (ok. 1 słoiczek) bułka tarta do panierowania
Cooking Monsterdodatkami np, z pieczarkami albo porem to z chęcią pałaszuje. Te klopsiki choć proste, to bardzo nam smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)! FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI. Składniki na 2 - 3 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki
Zakątek rozkoszy kulinarnychbułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię