 Zapiekanki damskie i męskie :) 344
Zapiekanki damskie i męskie :) 344pieprzem.Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni, również doprawiając do smaku.Bułki kroimy wzdłuż na pół, na część z nich kładziemy pieczarki, resztę pieczarek mieszamy z mięsem i układamy na pozostałych bułkach. Posypujemy startym serem.Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 st C do czasu, aż ser się stopi, a bułki podpieką.Podajemy z ulubionym sosem.Smacznego
chwile dla mnie Paszteciki naleśnikowe z pieczarkami 164
Paszteciki naleśnikowe z pieczarkami 164wersji wegetariańskiej z farszem pieczarkowym. Składniki na ciasto naleśnikowe: 10 dag mąki 1 jajko 1/8 litra mleka 1/8 litra wody gazowanej sól Składniki na nadzienie: 25 dag pieczarek 1 bułka 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka tłuszczu Składniki na panierkę: 1 jajko ½ szklanki bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składnik na ciasto naleśnikowe razem połączyć(...)przygotować ciasto. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Pieczarki opłukać, pokroić razem z cebulą i przysmażyć a następnie zmielić. Dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Gotowe naleśniki smarować cienko nadzieniem, zawijać w rulon i kroić na trzy części. Następnie obtaczać w jaju i bułce tartej. Smażyć lekko złociście i podawać z barszczem
Tradycyjna Kuchnia Smażone nadziewane bułeczki 280
Smażone nadziewane bułeczki 280innych niedużych bułeczek ok. 700 g pieczarek 3 cebule 5-6 jajek ok. 300 g wędliny 2-3 łyżki masła sól, pieprz bułka tarta mleko do namoczenia bułek. Wykonanie: FARSZ: Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Wędlinę również kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pieczarkami i cebulą (cebula
IMPRESJA SMAKU Kotlety mielone z pieczarkami 228
Kotlety mielone z pieczarkami 228Kolejny pomysł na pyszne mielone kotlety. Tym razem z dodatkiem pieczarek. Składniki : * pół kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej * cebula * około 10 sztuk większych pieczarek * jajko * bułka tarta * sól , pieprz , ząbek czosnku Przygotowanie :Przesmażyć cebulę z pieczarkami. Połączyć z mięsem , przyprawić. Smażyć kotlety na złoty kolor. Tutaj podane z ziemniakami oraz gotowaną cukinią. Szybki , prosty przepis na smaczny obiad
Magiczne Życie Marty Barszcz czerwony z uszkami 185
Barszcz czerwony z uszkami 185ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli Składniki na farsz do uszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - 1 białko - sól, pieprz Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki (można też zetrzeć(...)rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości. Po ostudzeniu pieczarek dodajemy bułkę tartą i białko jajka i dokładnie mieszamy. Teraz robimy ciasto na uszka. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i wodę i zarabiamy
Kuchenne Wariacje KURCZAK  BEZ  KOŚCI,  NADZIEWANY  MIĘSEM  + FILMIK 286
KURCZAK  BEZ  KOŚCI,  NADZIEWANY  MIĘSEM  + FILMIK 286FARSZ : 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku(...)sola i przyprawą do kurczaka. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podpiekamy na leju aż płyny odparują. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą i pieczarki. Dokładnie mieszamy. Na wytrybowanego kurczaka rozkładamy całe mięso mielone, upychamy je również w udka. Mięso w miejscu przecięcia ( na grzbiecie) spinamy wykałaczkami, następnie całego kurczaka owijamy dratwą
Kulinarne Fantazje Marioli Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 553
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 553Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie(...)ząbki czosnku wyciskamy, a cebule drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy także obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd
Poezja smaku Placek do barszczu 214
Placek do barszczu 214białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Dzielimy(...)Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, wkruszamy kostki rosołowe i smażymy aż pieczarki odparują. Surowe mięso mielone mieszamy z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i jajkami startymi na grubych oczkach. Całość dokładnie wyrabiamy rękami jak na mielone. Wykonanie: Połowę ciasta wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki (25x36) z małymi zakładkami. Wstawiamy do piekarnika
Kolorowy Przepisownik BUŁKA NADZIEWANA PIECZARKAMI 195
BUŁKA NADZIEWANA PIECZARKAMI 195weekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie. Od lat sprzedawane są tam bułki nadziewane farszem z pieczarek . Często na spacerach z koleżankami z dawnych lat kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi. I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze, moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki. Postanowiłam jej ją zrobić... i spytać o porównanie,czy smak(...)Składniki: pieczarki cebula masło śmietana sól,pieprz bułka Pokrojoną cebulę podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojone w miarę drobno pieczarki. Posoliłam,dodałam pieprz i dusiłam je. Pod koniec smażenia dodałam około 3 łyżek śmietany. Bagietki przekroiłam na pół. Wydrążyłam w nich otwór. Włożyłam bułki do piekarnika. Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące. Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym. I pysznie gorące
potrawyregionalne Schabowe po gruzińsku 249
Schabowe po gruzińsku 249zawodzie (nawet jeśli będę się musiała nauczyć organizacji czasu na bardzo wysokim poziomie trudności). Składniki na schabowe po gruzińsku (3 porcje): 3 kawałki schabu 2 jajka sól bułka tarta pieczarki 200 - 250 g ząbek czosnku 3 garście posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki orzechów włoskich masło ser żółty 3 - 4 plasterki Kotlety rozbić, posolić i zamoczyć na około 20 minut(...)rozbełtanym jajku. Po tym czasie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki i uprażyć, ściągnąć z patelni. Oczyścić pieczarki i pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na maśle na patelni razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Smażyć tak, aby pietruszka zachowała swój kolor po czym dorzucić orzechy i dokładnie wymieszać. Nakładać porcjami
Karola gotuje Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią 191
Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią 191wyjdzie. Dzisiaj danie z papryką w roli głównej. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: 500 mięsa mielonego z szynki 4 czerwone papryki 300 g pieczarek 1 jajko 1 spora łyżka bułki tartej 1 młoda świeża cukinia Sól Pieprz Niewielka ilość oleju Wykonanie: Pieczarki drobno kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)Solimy. Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, wykładamy na sito, posypujemy solą i pozostawiamy aż cukinia puści sok. Na koniec odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem i bułką tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Z papryk odcinamy górną część i usuwamy nasionka. Do papryk wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy w piekarniku
Smaki Ewy Pieczarki faszerowane 238
Pieczarki faszerowane 238dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Można je też upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-) Zapraszam!!! Składniki: 15 szt. większych pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przekładamy(...)miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki tartej. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego. Przykrywamy go mięsem mielonym. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy
Passion of Cooking Oponki z mięsa mielonego 197
Oponki z mięsa mielonego 197smaku 9/10: oponki trzeba potraktować delikatnie żeby się nie rozwaliły podczas formowania, trochę z nimi zabawy ale zaskoczenie innych gwarantowane;) SKŁADNIKI: 300g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 szklanka otrębów pszennych, 2 jajka, Bułka tarta Sól, Pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia (plus dodaje 1 łyżkę smalcu) PRZYGOTOWANIE(...)podsmażamy. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy. Do miski wkładamy mięso mielone. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach do mięsa i dodajemy :1 łyżkę bułki tartej, otręby, pieczarki i jajka. Masę mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną, ręką przyklepujemy na grubość około 1-1,5cm. Szklanką
Kubki smaku Kapuśniaczki 236
Kapuśniaczki 236delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso, zmielić je, dorzucić bułki tartej
Przepysznik - BLW i nie tylko Dworcowe zapiekanki 425
Dworcowe zapiekanki 425Dzisiejszy przepis powstał za sprawą specjalnego gościa, którym jest mój luby, może i nieszczególnie utalentowany kulinarnie, ale za to robiący najlepsze dworcowe zapiekanki na świecie ;)Składniki:- dwie długie bułki- ok. 5 pieczarek- 200 g żółtego sera- margaryna- sól, pieprz- ketchup- opcjonalnie 3-4 plasterki szynki Przygotowania zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki pieczarek i sera. Szynkę kroimy w paseczki(...)niech ten punkt pominie) nie musi być ich dużo, w sumie im mniej, tym bardziej dworcowo ;)Następnie na wierzchu lądują pieczarki. Nam na idealną proporcję wystarczyło 5 sztuk, ale ostateczna ilość zależy przede wszystkim od długości użytych przez Was bułek. Na tym etapie przyprawiamy całość dość obficie solą i pieprzem. Na samej górze rozkładamy starty żółty ser i nasza robota
Kulinarne zapędy Kokosa