bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:50/587)

Bułki z ziarnami 557

Bułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość smacznych i zdrowych nasion(...)bułki bardzo sycące i choć ładnie wyrastają, nie można ich zaliczyć do kategorii lekkiego pieczywa drożdżowego.Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami Składniki:400g mąki pszennej typ 650300g mąki pełnoziarnistej300ml letniej wody200ml mleka120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika)25g drożdży świeżych2 łyżki roztopionego masła2 płaskie łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 białko

Smakołyki Bereniki
Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym 143

Kolejny mój eksperyment w kuchni. Takie placki robiłam pierwszy raz, są smaczne i sycące. Składniki na placki: Ziemniaki 1 kg Jajko 2 szt. Mąka pszenna 1 łyżka Bułka tarta 1 łyżka Sól i pierz do smaku Szynka konserwowa kilka plastrów Olej do smażenia Składniki na sos pieczarkowy: Pieczarki świeże 20 dag Masło 2 łyżki Mąka pszenna 1 łyżka

Tradycyjna Kuchnia
Bułki hamburgerowe 147

Bułki z dodatkiem lnu złocistego (można też użyć sezamu), do hamburgerów. Mają piękny złocisty kolor i nie są bardzo trudne w przygotowaniu. Składniki: (na 4 średniej wielkości bułki) 250g maki pszennej + łyżka, 40g Kasi, 2 żółtka, 120 ml ciepłego mleka, 12 g świeżych drożdży, szczypta soli, szczypta cukru, duża łyżka lnu złocistego lub sezamu, jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania

Lena Gotuje
Bułki Kentish Huffkins 185

zrezygnowałam dzisiaj ze słodkich wypieków ;).     Składniki: (na 8 sztuk) 7 g drożdży suchych 150 ml ciepłego mleka 100-150 ml ciepłej wody 500 g mąki pszennej chlebowej+ mąka do obtoczenia bułek 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 50 g masła, stopionego i przestudzonego Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, cukier, sól oraz stopniowo wlewać wodę (może

Nastoletnie Wypiekanie
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 249

maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 250 ml (1 szklanka) letniego mleka 4 żółtka (moje ważyły 80 g) 60 g cukru kryształ (3,5 – 4 łyżki) 30 g drożdży świeżych(...)masła roztopionego i przestudzonego szczypta soli mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem na kruszonkę: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem Link do filmu z przygotowania: Bułki maślane https://www.youtube.com/watch?v=FWDdYL6W1GY Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mintaj w panierce z sokiem z cytryny 151

oczywiście ryba. U nas bardzo lubiany jest mintaj w panierce . Składniki: - 5 filetów z mintaja - cytryna panierka: - 1 jajko - 1 łyżka mleka - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta - mąka pszenna dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Filety z mintaja skrapiam sokiem z cytryny. Jajko roztrzepuję. Do jajka dodaję mleko oraz przyprawy do smaku.  Na jednym talerzu rozsypuję mąkę(...)drugim bułkę tartą. Rybę najpierw obtaczam w mące, następnie maczam w jajku, a na końcu znów obtaczam, ale tym razem w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni (u mnie  Ambition ) i smażę rybę na rumiano z dwóch stron. Wykładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podaję na ciepło

Kuchnia co dnia
Smażone świeże śledzie. 211

Składniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta  mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i  moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Podajemy

Malinowe Pocałunki
Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia 432

niej nieprzyjemny, charakterystyczny dla ryb rzecznych zapach. Składniki 1 kg amura 2 duże cebule Olej do smażenia Przyprawa do ryb 0,5 szklanki mleka 2 jaja, sól pieprz Bułka tarta Mąka pszenna Wykonanie Amura dokładnie wyczyścić i pokroić w dzwonki. Do mleka dodać jaja, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Następnie zalać dzwonki z amura i pozostawić na 1 godz

Tradycyjna Kuchnia
Klopsy w Sosie Pomidorowym 98

łyżka natki pietruszki 1 jajko sól pieprz 1l. wody 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazyli 180g koncentratu pomidorowego odrobina cukru (około 1-2 łyżeczki) olej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej WYKONANIE: 1. Kajzerkę rozmoczyć w mleku. 2. Do miski włożyć mięso, rozmoczoną bułkę, natkę pietruszki, jajko, doprawić solą i pieprzem. 3. Z mięsa kulać małe pulpety, oprószać

Dziś Ja gotuje
Bułki z marchewką i nasionami 152

kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek . Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły. Bułki z marchewką i nasionami odrywane Składniki: na 24 bułki 700 g pszennej mąki 200 g mąki grahamki 50 g drożdży 550 – 600 ml zimnej wody 1 łyżka melasy lub miodu 250 g utartej marchewki 1 łyżka soli rozmącone jajko

codojedzenia
Najlepsza babka piaskowa 199

łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła (lub 200 g masła i 50 g oliwy)   1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać do miski. 2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym. 3. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku

UgotujmyTo.pl
Kotleciki z patisona smażone w panierce z bułką tartą 185

panierce z bułką tartą 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Główne Trudność: Łatwe Porcje 20 sztuk Przygotowanie 10 min. Smażenie 20 min. Kalorie 130 kcal Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz kotleciki z plasterków patisona. Wyśmienite wegetariańskie danie z rzadko spotykanego warzywa. Składniki: 4 jasnozielone patisony młode okazy 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka(...)szczęśliwych kur 1/2 bu bułki tartej sól i świeżo mielony pieprz olej do smażenia OPCJONALNIE DO SERWOWANIA domowe tzatziki Sposób przygotowania: Przygotuj 2 talerzyki: z mąką pszenną, z roztrzepanymi jajkami oraz z bułką tartą. Patisona pokrój na cienkie plastry o maksymalnej grubość 1 cm. Nie krój grubszych, ponieważ ciężko będzie doprowadzić środek do miękkości podczas smażenia. Na patelni rozgrzej mocno

ProstePesto.pl
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM, SEREM I SZYNKĄ 231

złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki, ale pszenne też oczywiście rewelacyjnie smakują. Możecie pominąć dodatek wędliny, użyć zamiast tego boczku, albo zrobić bułki tylko z jajkiem i warzywami. Możecie dodać mozzarellę, fetę, parmezan lub inny ulubiony ser, możliwości jest nieskończenie wiele:) I co ważne, nawet(...)wyrzucajcie go. Przerzućcie go na talerz lub do miseczki i zostawcie na kilka dni, by się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne)plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska)ser żółtyjajkakolorowa papryka (lub pomidorki koktajlowe, cebula, itp.)masłosólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Blach

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych 175

owsianych. Przepis zaczerpnęłam od Pascala. Naprawdę polecam. Porcja dla dwóch osób: Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych Składniki 2 grube plastry schabu 1 jajko ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki bułki tartej sól, pieprz mielona ostra papryka czosnek granulowany łyżka sosu sojowego łyżka masła olej Zawijamy mięso w folię, lub woreczek jednorazowy. Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Przygotowujemy panierkę(...)Mieszamy płatki owsiane z bułką tartą. Do miski wbijamy jajo, roztrzepujemy widelcem. Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz. Każdy kawałek, obtaczamy najpierw w  mące, potem jajku i mieszance płatków z bułką tarta. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z każdej strony aż się zarumienią. Na usmażone plastry schabu  nakładamy odrobinę masła. Podgrzewamy do momentu roztopienia masła. SmacznegoJ

Mania Gotowania
BAGIETKI ORKISZOWE NA KEFIRZE 150

środku mięciutkie i lekko wilgotne. Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość i nie zsychają się tak szybko jak te kupne. Użycie mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej sprawiło, że bułki stały się bardziej wartościowe odżywczo. Pszenica orkisz obok dużej zawartości białka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz  jest doskonałym źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych(...)Posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i jest naturalnym środkiem poprawiającym nastrój. Poza tym, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia motorykę przewodu pokarmowego. Warto zamienić w naszej diecie pieczywo pszenne na orkiszowe! Składniki: 2,5 - 3 szklanki mąki orkiszowej Radix-Bis 20 g drożdży 1 szklanka kefiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła płatki owsiane Wykonanie: Drożdże

Kuchnia MagdaLeny