bulion - 9142 przepisów (strona:240/610)

Płacz, ale jedz! Zupa cebulowa... 111

błonnika, który sprawia, że szybciej czujemy sytość. Czego chcieć więcej? Oto zupa dnia: CEBULOWA! Propozycja dla 4 osób Składniki: 1 kg cebuli 150 ml białego wina wytrawnego 600 ml bulionu wołowego do posypania ser comte (opcjonalnie gouda, ementaler) 3 łyżki masła świeży tymianek Przygotowanie: 1. Obierz cebulę i pokrój w piórka. 2.  W rondlu rozpuść masło, wrzuć cebulę, mieszając(...)cebuli dodaj świeży tymianek i smaż dalej aż cebula się skarmelizuje. 4. Dodaj wino do cebuli, gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. 5. Do cebuli dodaj bulion, sól Falksalt , czarny pieprz Prymat i gotuj na małym ogniu około 12 minut. 6. Zupę przelej do bulionówki, posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku aż ser się roztopi. SMACZNEGO

Bike By Life
Aromatyczna i sycąca zupa na ostro ! 113

cieciorki 1 duża marchewka 1 duża biała cebula papryczka chilli 3 ząbki czosnku 3 połówki papryk (żółta, czerwona, zielona) świeży imbir oliwa z oliwek szczypta cynamonu 1,5 litra bulionu warzywnego garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka ziaren kolendry, suszonego cząbru sól, pieprz Kurczak 200 g piersi z kurczaka ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki startego świeżego imbiru sól, pieprz Przygotowanie(...)rozgrzanego garnka wlać oliwę, podsmażamy około 60 sek przyprawy. Dorzucamy cebulę, czosnek, imbir, cilli. Smażymy około 2 minuty. Po tym czasie wrzucamy resztę warzyw.  Po paru minutach wlewamy bulion, gotujemy pod przykryciem około 25 min, w  tym czasie kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy oliwę, przyprawy i podsmażamy na małym ogniu.  Po tym czasie dodajemy odcedzoną cieciorkę

Bike By Life
Zupa z kaszą bulgur 140

Szybka, zdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam. Składniki: 100 g kaszy bulgur ok 1,5 L bulionu drobiowego 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 cebula olej do podsmażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście(...)odłożyć. Rozgrzać olej, wrzucić warzywa i dusić 5-6 minut. Włożyć pomidory, wlać bulion, doprawić do smaku, zagotować. Gotować 15 minut na małym ogniu. W tym czasie ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi

magiczna kuchnia Kasi
Grochówka w szwedzkim stylu 174

zastanawiania się.   Składniki : łyżka oleju cebula 2 łodygi selera naciowego łodyga selera z liśćmi szczypta suszonego tymianku szczypta suszonego oregano 200 g suchego grochu połówkowego 0,7 litra bulionu drobiowego sól czarny pieprz musztarda ewentualnie ok. 100 gotowanej szynki Groch dobrze wypłukać w kilku wodach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Łodygi selera obrać z włókien i pokroić(...)drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, seler do garnka i suszone zioła. Zeszklić.  Do garnka dodać groch oraz seler z liśćmi i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, by groch zmiękł. Wyrzucić gałązkę selera. Ewentualnie wyjąć szynkę i pokroić na kawałki . Rozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Forszmak 166

pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang. olej do smażenia 2 szkl bulionu drobiowego W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć(...)razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie (ok godzinę). Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy

Smakołyki Asi
Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami 121

Polecam :) duży por 1kg cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. sól, pieprz, tymianek do smaku 1l bulionu warzywnego 10-15 dag sera żółtego 2 bagietki Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić(...)przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie (ok 30 minut). W połowie duszenia dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą. Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu

Smakołyki Asi
Spaghetti z cukinią 121

ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1-2 szkl bulionu ew. gorącej wody Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym(...)koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym

Smakołyki Asi
Cukiniowa zupa krem 139

rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia 1l bulionu warzywnego sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej 1 szkl śmietanki 30% 1/2 szkl oliwy z oliwek kilka listków bazylii garść prażonych pestek dyni Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać(...)zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzić, dodać 1/2 szkl śmietanki i zmiksować na gładki krem. Oliwę i bazylię zmiksować. Zupę przed podaniem podgrzać, po nałożeniu polać łyżką

Smakołyki Asi
Krem z ziemniaków z chrzanem 103

łyżki chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy(...)rozpadać. Po tym czasie wyławiamy liść i ziele angielskie. Warzywa miksujemy na gładko. Podczas gotowania odparowała nam woda i krem może wyjść za gęsty, w takim przypadku rozcieńczamy go bulionem. Dodajemy chrzan, sok z cytryny i śmietankę. Jeśli używamy mleka kokosowego, wtedy musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo delikatne. Doprawiamy solą, pieprzem

ladykitchen
Łopatka z jelenia pieczona z grzybami 375

łopatki z jelenia, 200 ml bulionu (u mnie domowy z gęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około(...)minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać bulion, włożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy. Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut. Mięso pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą. Dziczyznę można kupić

królestwo garów
Gulasz z wołowiny podlewany winem 170

zamieszać. Jedynym minusem jest czas, takie mięsko musi ok. 2 godzin się dusić, żeby było mięciutkie. Składniki:  1 kg wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 szklanki bulionu wołowego, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, kilka łyżek oleju rzepakowego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pieprz,  1 łyżka sosu sojowego, 1 szklanka kaszy jaglanej Naturalnie Zdrowe . Przygotowanie(...)cebulkę pokrojoną w piórka. Zdejmujemy warzywa i podsmażamy wołowinę- przyprawioną pieprzem. Gdy wołowina będzie zarumieniona dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, co najmniej 2 godziny. Na końcu dodajemy sos sojowy. Podajemy z kaszą jaglaną

Aga w kuchni
Zupa serowa z serkami topionymi 201

Pyszna zupka o fajnym posmaku, który nadają serki topione. Zupka najlepiej smakuje z grzankami, ja często po prostu dodaję do niej kawałki czerstwego chleba. składniki: 1 l bulionu drobiowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła 200 g serka topionego śmietankowego 100 g startego sera żółtego, u mnie gouda 2 łyżki posiekanej natki pietruszki biały pieprz mielony Cebulę(...)pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć chwilkę, aż warzywa zaczną intensywnie pachnieć. Następnie wlac bulion i zagotować. Serki topione pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Gotować az serki się rozpuszcza od czasu do czasu mieszając. Gdy serki topione się rozpuszczą dodać starty ser żółty

Monia miesza i gotuje
Wołowina po burgundzku 159

wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek suszonego tymianku, 3 łyżeczek suszonego rozmarynu, 150 gram(...)delikatnie posoliłem i smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną. Do garnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe plasterki marchewki oraz litr bulionu wołowego. Całość zagotowałem na dużym ogniu, który następnie zmniejszyłem. Gotowałem na małym ogniu przez 3 godziny bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W razie, gdyby ilość płynu w garnku

Wyprawy kulinarne
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 291

pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy 500 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki ostrej musztardy ½ łyżeczki prażonej i zgniecionej w moździerzu musztardy szczypiorek do posypania Rozkrój pierś, posól, przypraw pieprzem(...)Wyjmij mięso z piekarnika owiń w aluminiową folię i odczekaj 10 minut. Pokrój na plastry. W między czasie ugotuj sos. W rondelku zrumień mąkę, dodaj masło a następnie gorący bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj indyka z musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i brukselką

codojedzenia
Żurek na wędzące 111

żuru...mmmm! pycha!   Składniki 250 g wędzonych żeberek 1 pieruszka 1 mały seler 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku 330 ml żuru 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżka majeranku 4 jajka ugotowane na twardo 100 ml kwaśnej śmietany     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny(...)ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła, dodajemy żeberka, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą półtwarde. Wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości warzyw, zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen