bulion - 9142 przepisów (strona:233/610)

Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami 143

risotto z kurkami i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI : 200 g kurek 1 cebula biała 4 pomidory suszone 2 łyżki masła 1 szklanka ryżu risotto  500-550 ml ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Kurki oczyszczamy, wraz z suszonymi pomidorami i obraną cebulą kroimy w kosteczkę. W szerokim wyższym rondlu na maśle szklimy cebulę, dodajemy(...)smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurki, solimy i podduszamy 5 minut.  Następnie dodajemy ryż, całość podsmażamy 3-4 minuty.  Kiedy ryż stanie się perłowy zalewamy bulionem i gotujemy do całkowitego  jego odparowania.  Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy oprószając posiekaną natką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z kukurydzy konserwowej 97

Naszła nas nagła chęć na zupę z kukurydzy...a, że o tej porze roku nie ma świeżej, użyliśmy konserwowej.   Składniki 2 puszki (duże) kukurydzy konserwowej 600 ml bulionu warzywnego 4 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule(...)obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, dodajemy bulion, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gotujemy 15 min, po czym zestawiamy z ognia, lekko studzimy i dodajemy śmietanę. Miksujemy na gładko. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa węgierska 207

więc najlepiej rozgrzać się pyszną zupą węgierską. Zupą lekko ostro i delikatnie słodko-kwaśną z dodatkiem mięciutkiej wołowinki i pieczarek :) Składniki: 500 g wołowiny, 2 czerwone papryki, 2 szklanki bulionu, 2 cebule, 300 g pieczarek, 200 g marynowanych pieczarek, 50 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu, 0,5 łyżeczki chilli. Przygotowanie(...)pokrojoną drobno w kostkę wołowinę. Podsmażamy, aż do zarumienienia się. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cebulkę w drobną kostkę. Dusimy pod przykryciem. Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę do miękkości i przekładamy do zupy. Na końcu przyprawiamy pieprzem i chilli oraz dodajemy pieczarki marynowane wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Zupkę podałam

Aga w kuchni
Risotto z drobiem, z perliczką 127

ryżu, masło, 400 g mięsa z drobiu (u mnie perliczka), 250 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 7 jagód jałowca, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 200 ml bulionu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 18%, 2 żółtka, 100 g tartego parmezanu Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem(...)masła i solą. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 4 łyżkach masła ze szczyptą soli, posiekanym czosnkiem, rozgniecionym i posiekanym jałowcem, rozmarynem. Następnie dodać pokrojone niezbyt drobno mięso, wlać bulion i dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Śmietanę wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Polać śmietaną

królestwo garów
Zupa serowa z mięsnymi kuleczkami 128

mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.   Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy je przez 10 min w gorącej wodzie. W drugim garnku gotujemy bulion ( ok. 4 litrów) z startą na grubych oczkach marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu przekładamy mięsne kuleczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy

Passion of Cooking
Kluski śląskie z mięsem 198

lubimy je jeść z dodatkiem maślanki lub kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego  4-5 łyżek  bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy ale-raj Do okraszenia: 2 cebule smalec lub olej Przygotowanie: Farsz:  Mięso zmiksować w blenderze(...)wlać bulion i doprawić do smaku. Doprawiamy dosyć pikantnie by z kluskami nie było za mdłe w smaku. Kluski śląskie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie

Ala piecze i gotuje
Zupa cebulowa 113

Potrzebne składniki:   6 dużych cebul   2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego  oliwa z oliwek sól, pieprz 1/2 gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek aż zmięknie. Następnie d odajemy pokrojony w kostkę czosnek, i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie  dolewamy bulion warzywny, dodajemy przyprawy

Łycha smaków
Chłodnik z jajkiem 163

chłodnik nie smakuje jak właśnie na łonie natury w Mikołajowie, gdzie koty na polanie łapią myszy....              Potrzebne składniki: pęczek świeżej botwinki   bulion warzywny  1/2 pęczku koperku 1/2  pęczku szczypiorku 2 ogórki zielone 1  pęczek rzodkiewki 1/2 maślanki 1/2 kefiru 1/2 jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 cytryna pieprz(...)sól jajo od szczęśliwej kurki Przygotowanie:   Obraną i pokrojoną w kostkę botwinkę zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min).  Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy  sprasowany  czosnek oraz pokrojone warzywa:  rzodkiewki, ogórki zielone,  koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli

Łycha smaków
Zupa dyniowa na ostro 145

zupy dyniowej :). Przepis jest  wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką.  Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 papryczki chili 1 łyżka płatków pomidorów parmezan(...)piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 2 ząbkami czosnku.  Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy  wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą  i gotujemy przez

Łycha smaków
Paella 144

moja wersja, która odbiega od oryginalnego przepisu, ograniczyłam się do krewetek, dlatego że nie potrafię się odważyć na inne mrożone owoce morza. Potrzebne składniki:  1 litr bulionu warzywnego 150 g Chorizo 300 g ryżu najlepiej Arborio 200 g krewetek 1 papryka czerwona 0,5 papryki żółtej  0,5 papryki zielonej 3 ząbki czosnku(...)dodajemy papryki pokrojone w kostkę, jak będą na wpół miękkie dodajemy  ryż i całość smażymy przez ok. 8 min. Jak ryż zrobi się przeźroczysty paellę zalewamy bulionem warzywnym oraz przyprawiamy solą, pieprzem, i papryczką chilli (pokrojoną w drobną kosteczkę). Paellę dusimy przez ok.20 minut.  Na drugiej patelni przygotowujemy krewetki: o brane i rozmrożone krewetki myjemy

Łycha smaków
Zupa cebulowa z grzankami 118

pewno swoich gości. Przepis na 2 osoby. Drukuj Zupa cebulowa z grzankami Składniki 4 duże cebule 2 listki laurowe 1 kajzerka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml bulionu 4 ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera oliwa 2 łyżki tymianek, estragon Sól, pieprz do smaku Wykonanie Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy i kroimy na talarki. Cebulę posypujemy(...)mąką. Pokrojone krążki cebuli wrzucamy na masło. Szklimy lub rumienimy (patrz wpis ->kolor zupy) Posypujemy tymiankiem i estragonem. Po osiągnięciu odpowiedniego koloru cebuli, dodajemy bulion. Dusimy ok 20 min (do miękkości cebuli). Doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki Kajzerkę kroimy na kromeczki. Każdą kromkę nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą. Na koniec posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach

Mieszam w Garnku
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 173

soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą 2 pomidory, pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 1 szklanka posiekanego jarmużu 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego i drobiowego 1 łyżka masła orzechowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany 1 łyżeczka mielonego kminu(...)średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe i śmietanę wraz z jarmużem i gotuj przez

karmelowy
Zupa szpinakowa 118

zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150 ml śmietany 18% 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 l bulionu drobiowego sól wykonanie: Myjemy szpinak i pozostawiamy by obsechł. Gotujemy 2 litry bulionu (tym razem użyliśmy 4 drobiowych kostek rosołowych Winniary), a następnie wrzucamy do niego zielone liście. Na patelni

Ania i Marcin gotują
Zupa pomidorowa z dynią 248

robić ;) A do tego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo sycąca! ;)   Składniki: 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 łyżka oleju kokosowego 3 szklanki bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól(...)żeby nie brudzić innych garów ;) Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę przesmażamy. Gdy wszystko jest już ładnie podsmażone dodajemy przecier pomidorowy i dyniowy. Chwilę podgrzewamy i dolewamy bulion. Tutaj można też dodać kostkę rosołową, ale nie jest to konieczne. Smakować i tak będzie pysznie i bez tego. Dodajemy jogurt do zupki i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chce się

Jak gotować i nie zwariować
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 291

500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę ;)   Przygotowanie: Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy ją na bok w sicie, żeby woda mogła sobie z niej(...)tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo ;) Tu każdy doprawia do swojego gustu. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować bardziej jako gulasz i podać z ryżem bądź kaszą, wtedy być

Jak gotować i nie zwariować