razem. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane kapary. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 7-8 minut, co jakiś czas sos mieszając(...)pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła
Karo in the Kitchensmarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy
Moja Książka KucharskaGołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy gołąbki 200ml bulionu, na wierzchu kładziemy plasterki surowego masła i wstawiamy, z przykryciem, na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Pieczemy przez 2 godziny. Pozostały bulion posłuży jako baza do pomidorowego sosu. Wlewamy do niego pomidorową passatę, wsypujemy drobniutko usiekany koper i zagotowujemy, uważając(...)płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego 700g passaty pomidorowej 3 pełne łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 4 łyżki zimnej wody średni pęczek kopru sól pieprz
Karo in the Kitchenpodgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi, gałązki pietruszki, obierki z cebuli i oliwę z oliwek – dzięki temu uzyskamy smak podobny do bulionu rybnego, który wyjątkowo dobrze pasuje do chorizo. Gotujemy wszystko pod przykryciem około 8-10 minut, zmniejszamy płomień i podtrzymujemy temperaturę – bulion cały czas powinien być gorący. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Przeciskamy(...)czarnych oliwek, bez pestek 50g startego drobno parmezanu lub Pecorino Romano 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz mielony cząstki cytryny do skropienia 1 łyżka oliwy SKŁADNIKI BULIONU 1,3 litra rosołu jarzynowego 2 łyżki sosu rybnego lub 1 łyżeczka granulowanego dashi 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 gałązki pietruszki obierki z cebuli wykorzystanej do risotto
Karo in the KitchenZupa jarzynowa z kalafiorem to szybka i prosta propozycja na zupę warzywną na bulionie warzywnym. Bez dodatku(...)mięsa, zabielona śmietaną lub śmietanką 30 %. To zupa, którą lubią dzieci i dorośli, przygotujesz ją przez cały rok ze świeżych lub mrożonych warzyw. Polecam przepis Zupa jarzynowa z kalafiorem SKŁADNIKI: 6 szklanek bulionu 2 marchewki 1 duża pietruszka 1/3 selera 1 mała cebulka 6 niedużych różyczek kalafiora garść fasolki szparagowej zielonej (lub żółtej – jak wolisz) 2 lekko czubate łyżeczki
Zasmakuj Kuchniboczku wędzonego sól, pieprz, szczypta cukru olej kluseczki: 1 jajko 1/3 szklanki mąki pszennej sól szczypta Marchewkę, seler obieram. Marchew kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam bulion, dodaję warzywa i gotuję około 10 minut. Szczaw myję, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo. Boczek przesmażam na patelni na chipsy
wesoła kuchniapotrzebujemy dwóch. Plasterki łączymy w pary według kolejności krojenia. Odkładamy na deskę. W sporym garnku, najlepiej takim, żeby wszystkie plastry selera zmieściły się na pionowo, grzejemy tyle bulionu lub rosołu (drobiowego, jarzynowego) żeby po włożeniu selera prawie go przykrywał. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wkładamy sparowane plastry selera na pionowo, blokując je w tej pozycji kolejną parą – na sztorc
Karo in the Kitchenjest godna polecenia nie tylko ze względu na jej walory smakowe. Składniki :- 60 dag boczniaków- 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, biała część pora, cebula- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być jarzynowy)- 2,5 łyżki masła- 1 łyżka oleju- łyżka mąki pszennej- pół szklanki śmietany 18%- przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, sól(...)masło z dodatkiem oleju, wrzuciłam pokrojone boczniaki. Smażyłam ok. 10 minut, stale mieszając. Dodałam pokrojone warzywa oraz przyprawy. Na przesmażone warzywa z boczniakami wsypałam mąkę, podrumieniłam. W międzyczasie, zagrzałam bulion. Całość z patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz tymianek. Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama
mojewypiekiinietylkokomosy ryżowej, a nawet makaronu ryżowego. Dzięki sporej dawce węglowodanów jest naprawdę sycąca. W zupie curry sprawdzi się większość Waszych ulubionych warzyw. Tak naprawdę można by traktować ją jak jarzynową po indyjsku:) Zupa curry z ryżem i warzywami świetnie smakuje w wersji wegetariańskiej, ale możecie do niej dorzucić kawałeczki podsmażonego kurczaka. Aby nabrała egzotycznego charakteru, można dolać do niej odrobinę(...)więcej przepisów na dania kuchni indyjskiej:) Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, polecam również mojego orientalnego kurczaka : Zupa curry z ryżem i warzywami, składniki: ok. 2-2.5 l bulionu / wywaru drobiowego lub jarzynowego, 5 łyżek ryżu (surowego), 3 ziemniaki, pół czerwonej papryki, cebula (lub por), 2 ząbki czosnku, 3 małe marchewki, 2 małe pietruszki, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, mleka
Lekcje w kuchnialbo świeże tortellini. Używając świeżego tortellini, czas gotowania zupy należy odpowiednio skrócić. Ta domowa zupa pomidorowa jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Zupa jest ugotowana na lekkim bulionie, nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników. Latem doskonała będzie zupa na świeżych pomidorach, natomiast w zimie zupę(...)oliwek 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, starte na tarce 6-7 dużych, dojrzałych pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 1,5 litra bulionu z kurczaka lub jarzynowego 800ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonych ziół : oregano, bazylia, tymianek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka śmietany kremówki 30% około 150-200g tortellini (z dowolnym nadzieniem) sól
Moja Książka Kucharskaprzerobić na farsz a część podać jako bigos na Wigilijny stół. Z suszonych owoców, które trafiły do kompotu z suszu można zrobić pyszny deser, z warzyw na bulion na barszcz – sałatkę jarzynową a ze śledzi, które zostały po wieczerzy pyszne kanapki na śniadanie dnia następnego. Zrób imprezę w 2. dzień Świąt Wtedy wszyscy znajomi wracają już z rozjazdów, więc
Ugotowane pozamiatanedwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych. Żeberka kroimy na kawałki z jedną kostką, mocno pieprzymy i lekko solimy. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju i mocno rumienimy żeberka z każdej strony. Przekładamy zrumienioną wieprzowinę do garnka z bulionem. Mięso wołowe oczyszczamy z tłuszczu i błonek(...)duże ziemniaki 200g 1 cebula 150-200g 2 duże ząbki czosnku 5g grzybów suszonych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 litry bulionu wołowego, drobiowego lub jarzynowego 1 czubata łyżka mąki pszennej 150-200g kaszy pęczak olej rzepakowy do smażenia 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól pieprz
Karo in the KitchenDawno nie było przepisu na zupkę, ta co prawda była robiona jakiś czas temu..Pyszna zupka jarzynowa z dodatkiem pulpecików. bulion 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 10 -20 dkg fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 3 kopiaste łyżki kaszy manny + 1/2 szkl.zimnej wody 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek
Moje domowe kucharzenie