naszego credo – czyli twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Jeśli do tej pory Wasze warzywa trafiały do sałatki jarzynowej (która jest z kolei polskim klasykiem, choć o rosyjskich korzeniach) to może pora na małą odmianę? Stara, dobra, ale czy jedyna? Sałatka jarzynowa to temat rzeka – wdzięczny przedmiot przekomarzań o prawdziwy skład i potrawa “must have” w święta(...)rozbawiła nas relacja z jednej z rewolucji Magdy Gessler, która sałatkę jarzynową dodała do zrewolucjonizowanego menu.: „ Wszyscy ją znają, ale sałatka jarzynowa dzięki Gessler zyskała od teraz nowe życie. Próbujący jej goście przyznali, że taka sałatka, choć znają ją od lat, ma jeszcze lepszy smak. Sekretem sałatki jarzynowej Gessler są bowiem warzywa gotowane w rosole ”. Brzmi to jak fragment kroniki
Niedzielny kucharzsmaczna i prosta w wykonaniu. Przygotowana jest z suszonych grzybów oraz warzyw, z dodatkiem niedużej ilości słodkiej śmietanki Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 20 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka korzeń(...)pietruszkę i seler. Podsmaż przez chwilę. Grzyby wyjmij, pokrój w paski i przełóż do warzyw. Dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę po grzybach, 1,5 litra wody lub bulionu, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw do smaku przyprawami i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Pamiętaj
Kulinarny S.O.S.zupę ogórkową z ziemniakami. Składniki na zupę ogórkową z ziemniakami: 5 ziemniaków 1 marchew biała część pora 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1,5 -2 litry rosołu (jarzynowego albo z kurczaka) 3 łyżki ryżu listek laurowy i po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 6 ogórków kiszonych 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz(...)Czosnek obrać. Krok 2. W garnku rozpuścić masło, dodać pora, ziemniaki, marchew, czosnek oraz ryż - smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Krok 3. Do garnka z jarzynami wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele i pieprz, zamieszać i zagotować - gotować do miękkości warzyw przez około 15-20 minut. Krok 3. Do zupy dodać starte ogórki kiszone, koperek i doprawić
Moja Książka KucharskaPyszna, delikatna, lekka, niskokaloryczna zupa jarzynowa ugotowana z moim ukochanym kuskusem perłowym 😍 Aromatyczna od mnogości warzyw, z dodatkiem chudej piersi z kurczaka skradła nasze serce i ... żołądki 😉 Taka zdrowa zupa będzie też wspaniałym daniem dla naszych milusińskich. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 2 małe dymki kawałek pora 1 mały(...)zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, szalotki oraz por. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zawartość garnka na talerz, a do bulionu dodajemy pokrojone pozostałe warzywa: marchew, pietruszkę, selera i łodygi selera naciowego oraz przepłukaną na sicie kaszę. Gotujemy 10 minut i dorzucamy różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dorzucamy
Walijskie PichcenieZupa jarzynowa , niejedno ma imię :) ale każda ma mnóstwo warzyw i przecudowny aromat i smak. Dlatego w domu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak pierwszych nowalijek, na które czekamy po długiej zimie, i chociaż przyrządzam ją z warzyw ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis(...)dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka przełożyć na talerz. Pokroić ziemniaki, pietruszkę i marchew w kosteczkę, dodać do bulionu kurczakowego. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i papryki. Warzywa gotujemy około 10-15 min. W międzyczasie płuczemy i kroimy na mniejsze części brokuły i kalafior. Dodajemy
Smaki EdytyProsta, zdrowa i przyjemna. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bulionu, pewnie będzie jeszcze smaczniejsza. Co do rodzaju ryżu, polecam parboiled, ciężko go rozgotować. Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego pół białej części pora pół szklanki ryżu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki(...)gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Artykuł Zupa jarzynowa z ryżem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyząbki czosnku. Smażymy do czasu gdy czosnek straci mocny, surowy zapach. Do rondla wrzucamy skórkę startą z cytryny, kapary. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją po składnikach, dokładnie. Wlewamy bulion wymieszany z pesto, całość szybko i dokładnie mieszamy – sos od razu zacznie gęstnieć! Dodajemy pokrojone karczochy, gotujemy całość razem na małym ogniu , mieszając, około 3 minut. Dopieprzamy mocno i sprawdzamy(...)średnie porcje 200g makaronu Capellini d’angelo (angel hair – anielskie włosy –cienkie długie nitki) 150-200g karczochów marynowanych 8-10 koktajlowych pomidorków 200ml bulionu/rosołu jarzynowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 82% tłuszczu 2 szalotki 2 łyżki zielonego pesto 2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 1 łyżka skórki startej z cytryny 1 łyżka
Karo in the Kitchenodgrzaniu. Składniki na fasolkę szparagową z mięsem mielonym: około 700 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki bulionu (dałam z kurczaka) niewielka cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy(...)łyżką oleju przekładamy drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Po tym czasie wlewamy bulion i passatę pomidorową. Mieszając, dodajemy cukier, zioła i przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Fasolkę można
e-PrzepisyKulinarneZupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą...Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa.Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli.Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów.Z
Gospodyni MiejskaTęczowe papryki nadziewane lekkim farszem z mięsem mielonym, ryżem i suszonymi pomidorami. Oblane jak gołąbki, pikantnym sosem pomidorowym z pomidorów z puszki i bulionu. Efektowne i lekkostrawne danie obiadowe, które chętnie przygotowujemy. Bardzo lubię kiedy papryki użyte do przepisu są w różnorodnych kolorach, to zapewnia jeszcze bardziej apetyczny wygląd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczone papryki z mięsem, ryżem i suszonymi(...)ryżu długiego pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju 50 ml oleju rzepakowego sól i mielony pieprz SOS POMIDOROWY 330 g pomidorów z puszki 2 chochelki rosołu jarzynowego lub warzywno – mięsnego sól i zmielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ryż długi ugotuj w lekko osolonym wrzątku przez 10 – 12 minut. Papryki umyj chłodną wodą, odetnij kapelusze
ProstePesto.plbulionie z tegoż właśnie rosołu. Dzień bez zupy, to u nas dzień stracony, dosłownie, jesteśmy bowiem bardzo zupowi, wystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu w domu nie ma) taki bulion jest(...)niesamowity aromat jak i również smak. Odkąd kilka lat temu usunęłam z mojej kuchni dodatki w postaci jarzynek typu Vegeta, Kucharek, itp. delektujemy się cudownym naturalnym smakiem wywaru mięsno-jarzynowego, choć z początku wydawało się to troszkę jałowe, teraz inny nam już nie smakuje. Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Mój rosół różni się od rosołów podawanych w niektórych domach, ale taki
Smaczne ZdroweSAŁATKA JARZYNOWA n/z: na okazjonalne stoły można przygotować sałatkę w takich ładnych porcjach, przyozdobionych Obecna wersja mojej sałatki jest inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych(...)lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku
Tradycyjna kuchnia inaczejodpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny. I przeglądając ostatnio posty zorientowałam się, że nie mam przepisu na niego! Toż to karygodne i wymaga naprawienia. Stąd dziś będzie zwięźle i na temat. Bulionowo-warzywny. BULION WARZYWNY IDEALNY /własny;/ 1,2 litra wody 2 dorodne marchewki 1 spora pietruszka 200g(...)Wlewam wodę, wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję sól. Stawiam na gazie i gotuję około godziny do półtorej. Następnie przelewam przez sito. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej bądź innych potraw. Odcedzony wywar przelewam dodatkowo przez gazę, aby pozbyć się wszelkich szumowin. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJeśli chodzi o sałatki świąteczne, to u mnie niezmiennie musi być sałatka jarzynowa oraz moja ulubiona – cebulowa. Czasami też robię trzecią sałatkę – i wówczas wyszukuję jakąś nowość. Tak też było (w poprzednie Święta) i z tą sałatką. Pomyślałam, że świetnie sprawdzi się z tej okazji, bo jest to sałatka z dodatkiem ryby w cieście. Sam smak trudno(...)pieprz Sos: 1 puszka ananasa 1 słoik papryki konserwowej 2-3 marchewki 2 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 7 łyżeczek octu winnego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szkl. bulionu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Obraną marchew trzemy na dużych oczkach tarki. Paprykę konserwową kroimy w paski. Ananasa kroimy w kostkę (zalewę zachowujemy). Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy niewielką
Smaki Na Talerzu