Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka 164W lutowej Piekarni Amber zapachniało chlebem pieczonym w garnku żeliwnym. Chleb dość nietypowo przyrządzony jest z użyciem kuskusu i dzięki niemu jest bardzo sprężysty, pulchny i
Moje Małe Czarowanie
Proziaki podkarpackie pieczone 167Uwielbiam takie szybkie pieczywo a do tego pyszne i pulchniutkie. Idealnie smakują jako dodatek do sosów, na śniadanie do dipów, past i czego tak uważacie. Z
Moje Małe Czarowanie
Sałatka Cezar - inna wersja 150Dziś historie powstania sałatki Cezar możecie przeczytać u Amber a ja powiem tylko że ilu kucharzy tyle jej wersji. Jedna prześciga drugą i każda pyszna. Sami
Moje Małe Czarowanie
Ślimaki cynamonowe z powidłami 146Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale
Słodki sentyment
Drożdżówki z powidłami 139Pyszne, łatwe i zakręcone drożdżówki z powidłami idealnie nadają się do kawy, herbaty, albo jako drugie śniadanie Ciasto jest delikatne i smaczne również na drugi dzień
Słodki sentyment
Pączki afrykańskie 194Pyszna alternatywa dla nadziewanych pączków, to ciekawie wyglądające zakręcone pączki afrykańskie, przygotowane z dodatkiem niesłodzonego mleka skondensowanego. Z domowymi pączkami zawsze miałam ten problem, że na
Smaki Na Talerzu
Chleb na zakwasie z rozmarynem 175Dziś chleb prosty i bardzo smakowity, pachnący rozmarynem. Rozmaryn to zioło które uwielbiam, wystarczy dodać kilka igiełek i danie pachnie świeżością i latem. Tym razem rozmaryn
Moje Małe Czarowanie
Kanapki śniadaniowe z tuńczykiem 147Kanapki, mnóstwo wariantów i dużo możliwości. Układamy nasze ulubione produkty na pełnoziarnistym chlebie najlepiej i potem zajadamy ze smakiem. Dziś proponuję tuńczyka, szynkę i ogórki, połączenie
Moje Małe Czarowanie
Pizza z tureckiego chleba Fladen 183Zakupiłam turecki chleb zwany Fladen. Fladenbrot to najpopularniejszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego
Moje Małe Czarowanie
Babeczki cytrynowo-jogurtowe z owocami 238Babeczki cytrynowe z owocami Szybkie, proste i przepyszne babeczki. Bardzo wilgotne, mięciutkie, obłędnie cytrynowe i rozpływające się w ustach. Palce lizać! Składniki: 120g masła
Blog z Apetytem
Francuska bagietka Pain D’epi – kłos pszenicy 129Pain d’epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po
Tajemnice Smaku
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 142Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą . Pieczemy je wspólnie* we wrześniowej piekarni Amber . Co to jest woda drożdżowa? To
Tajemnice Smaku
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 172Dziś przedstawiam mało pracochłonny chlebek, potrzeba tylko nocy aby urósł. Jak macie silny zakwas to wystarczą 3 - 4 godziny aby chleb wyrósł i wtedy można go
Moje Małe Czarowanie
Orkiszowy chleb bez wyrabiania 158Ten bochen jest bardzo prosty w wykonaniu, bo właściwie to niewiele trzeba przy nim robić. Ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miąższ. Trzeba go jednak wypiekać
Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki z powidłami 333Pyszne, łatwe i zakręcone drożdżówki z powidłami idealnie nadają się do kawy, herbaty, albo jako drugie śniadanie Ciasto jest delikatne i smaczne również na drugi dzień
Słodki sentyment