Fasolka szparagowa z płatkami kukurydzianymi 261podaje się na wiele sposobów. Gotowaną w wodzie lub na parze. Okraszoną masłem ( różne smaki) , wędzonką , prażonymi pestkami ( dyni, migdałów ) lub najprościej ,, po polsku ,, czyli z masłem i zrumienioną bułeczką tartą .Okazuje się, że wcale nie musi to być bułka tarta. Awaryjnie zastępują ją doskonale kukurydziane płatki śniadaniowe. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Cynamonki- Cinnamon rolls 227podczas pieczenia, bezcenny. Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego cynamonka, jak nakazuje tradycja... J Cynamonki- Cinnamon rolls Składniki na 2 duże blachy bułeczek. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej luksusowej typ 550. 250 g mąki Manitoba( można zastąpić chlebową) 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 60g cukru
Mia Cucina Sofieta
Pasta z wędzonego pstrąga 225świeżej bułeczki, przepysznej kajzereczki - proponuję pastę :) Wspaniały, z wędzonego pstrąga, dodatek - do porannych kanapek :) Składniki: 3 jaja 150 g wędzonego pstrąga 1 łyżeczka koperku 1 łyżeczka szczypiorku 1 łyżeczka pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu Pstrąga obrać z ości. Niezbyt to przyjemny etap robienia tej pasty :( Następnie pstrąga rozcieramy widelcem. Koperek, pietruszkę i szczypiorek siekamy, jajka
Delicious Titbits
486. Scones. 201oczekiwaniu na tatę i potem jak co roku pójdziemy do cioci. Możliwe, że jutro mnie tu nie będzie. Może, sama jeszcze nie wiem. Zobaczymy :P Przepis: (2-3 bułeczki) 80g mąki pełnoziarnistej 20g mąki pszennej 15g masła sok z 1/2 pomarańczy(ok.30ml) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.30-40ml mleka szczypta soli skórka z pomarańczy cynamon ew. aromat pomarańczowy Suche
More food, love and dreams
495. Potrójnie kokosowe scones. 240ok.35-40ml mleczka kokosowego* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli coś do posłodzenia Suche składniki łączymy i zagniatamy z masłem. Dodajemy jajko roztrzepane z mleczkiem/lub samo mleczko.. Formujemy bułeczki dowolnego kształtu, spłaszczamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 min. *jeżeli macie w lodówce jakieś roztrzepane jajko które wam po czymś zostało możecie dać pół
More food, love and dreams
522. Marchewkowo-kokosowe scones. 198łyżeczki proszku do pieczenia coś do osłodzenia szczypta soli, cynamonu wiórki do obsypania. Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy masło i chwilę "zagniatamy". Dodajemy resztę składników i formujemy bułeczki dowolnego kształtu, obsypujemy je wiórkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok.15min(w termoobiegu) + kilka min(ok.3-5min) z górną grzałką
More food, love and dreams
548. Bananowy 201maśle Tak jakoś mi się dzisiaj nic nie chce, nie chciało mi się wstać, ale spać też mi się nie chciało, jeść też jakoś mi się nie chce, upiekłam bułeczki z żurawiną, ale mi się omleta zachciało którego przypaliłam i jak na złość musiał opaść na talerzu, a nawet mama lekko się zdziwiła jego wielkością gdy był na patelni
More food, love and dreams
732. Dyniowe bułki na drogę. 201Drożdżowe bułeczki dyniowe z rodzynkami; maliny i melon Jak co niedziele, wieczór przesiedziałam w kuchni przy ciepłym piekarniku. Rano śniadanie pakuje tylko do plecaka, i ruszam(wybiegam?) do szkoły, o dziwno, szybko mi ten dzień mija, mimo moich wcześniejszych obaw
More food, love and dreams
759. Dyniowe skones. 197soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej kilka daktyli pestki dyni cukier trzcinowy Mąkę przesiewam. Rozcieram z zimnym masłem. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie zagniatam. Formuje bułeczki, smaruje je mlekiem, posypuje pestkami i cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok.20-25min
More food, love and dreams
Pasta z awokado, jajka i suszonych pomidorów, podana w zielonych łódeczkach. 278razem. Zrobić sos z serka wiejskiego musztardy, suszonych pomidorów, dodać odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać z jajkiem i awokado. Nakładać do zielonych łódeczek, udekorować. podawać z chlebem lub bułeczką. Gotowe SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewy
MAKOWE ŚLIMACZKI 247Mięciutkie bułeczki z makiem, idealne na drugie śniadanie, można je zapakować dzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny. Składniki: pól kg mąki 1 szkl.mleka niepełna szkl.cukru kostka margaryny 30 dag gotowej masy makowej z bakaliami pól łyżeczki cukru waniliowego ćwiartka kostki drożdzy szczypta soli Wykonanie: Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru, połowę
Z Majeczką w kuchni
BUDYNIOWE OCZKA DROŻDŻOWE 255zeby podroslo. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,rozwałkowujemy,szklanką wycinamy koła. W garnuszku gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.Studzimy.Na każde koło na środek wykładamy ok.łyżeczkę budyniu. Bułeczki odstawiamy na 15 minut zeby podrosły,po czym wstawiamy do piekarnika na 15 minutw temperaturze
Z Majeczką w kuchni
Przegląd tygodnia na moim blogu-2 244PIECZARKAMI OWSIANE PLACKI SAŁATKA BROKUŁOWA BISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE SZYBKIE DANIE OBIADOWE OTRĘBY OWSIANE BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ KOPYTKA KOKTAJL BŁONNIKOWY SOS MARCHEWKOWO -PAPRYKOWY ŁOSOŚ Z TAKIM SOSEM? BUŁECZKI DOMOWE MAKARON Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ CHLEB Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ SZYNKA DROBIOWA ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewy
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 274powinno zmienić swoją konsystencje i lekko wyrosnąć. Ponownie wyjmij, rozciągnij na blacie, podziel na 8 kawałków. Przykryj ściereczką, pozostawi na blacie na 30 minut. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Natnij, posmaruj jajkiem, posyp ziarnami maku, sezamu lub otrębami. Piecz w lekko naparowanym piekarniku
Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong (Water Roux) 227delikatność. Tang Zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wyrabia się go w ciągu kilku minut, nie ma większych wymagań i może być używany natychmiast. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku
Grahamka, weka i kajzerka