bułeczki - 9699 przepisów (strona:481/647)

Łososiowa przekąska 170

pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam). Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone  z czosnkiem  na patelni bułeczki.  Na szybko, bez zbędnych ceregieli, ale....pysznie :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 254

obiad taką kapustką ;) Możemy do niej jednak podać kilka ugotowanych młodych ziemniaczków i jajko sadzone, a wtedy mamy wspaniały letni obiadek :) Na kolację jednak wystarczy kapustka i troszkę bułeczki zrumienionej na maśle :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów 163

kolejno do gotującego się na wolnym ogniu sosu. Gotować przez kilka minut. Przyprawić ostrą papryką do smaku. Potrawę można podawać jako danie jednogarnkowe z chrupiąca bułeczką lub jako drugie danie na przykład z ziemniakami. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 185

rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :) Masę serową przełożyłam do kociołka z podgrzewaczem i podałam na stół wraz z bułeczką i - oczywiście - lampką białego wina. zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, masa serowa zaczęła zastygać na widelczyku ;) Firmie  EMAKO  dziękuję za przesłanie  ceramicznego kompletu do fondue . Jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe powidła śliwkowe 147

pasteryzować w tradycyjny sposób. Tymi powidłami poczęstowałam kilka osób i wszyscy twierdzili, że są bardzo smaczne :) Pasuje do nich świeża, chrupiąca bułeczka lub naleśniki. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opieńki w zalewie octowej 231

paszteciki lub kotlety grzybowe.  Na koniec propozycja: na takie grzybobranie warto zabrać coś smacznego do zjedzenia, bo mimo wszystko jest to zajęcie energochłonne. Świetnie nadają się do tego bułeczki drożdżowe ,  ale o tym w następnym poście

Maminek kulinarny
Bułki pszenne 221

wrażenia (także kulinarne) i miłe spotkania po latach:) I choć walizki jeszcze nie do końca rozpakowane, myśli uciekają  jeszcze gdzieś daleko, a moja kuchnia pachnie już świeżo pieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności. Składniki: 60 g masła 300 g mąki pszennej 10 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka miodu 1 roztrzepane jajko 1/2 łyżeczki soli

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 185

Mama robi ją bardzo często, a my z wielkim apetytem pochłaniamy ją w kilka chwil. Jest to rzecz bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. idealnie smakuje ze świeżą bułeczką lub z pumperniklem.  Potrzebujemy: - 8 jajek - pęczek szczypiorku - 4 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie:  Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorup i studzimy. Zimne kroimy w drobną kostkę

W poszukiwaniu inspiracji
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 186

pozostałych składników. Brzmi prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf ... Jako, że żyłka ryzykanta jest na swoim miejscu, zabrałam się za pieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 182

dodawać do masy, dokłądnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. 40-50 minut. Ostudzić. Smacznego! A jutro pokażę Wam przepis na bułeczki w kolorze tak radośnie i intensywnie pomarańczowym, że zakochacie się w nich od pierwszego wejrzenia. Gwarantuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Takie łatwe, takie dobre... 184

doszłam do wniosku, że niezbędną część stanowią bezy. Nie lubię tych suchych kupnych, a przygotowanie ich w domu to chwila zaledwie. Raz dwa ukręciłam białka, które zostały mi po bułeczkach. Trochę czasu w piekarniku, i efekt idealny - chrupkie z zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Słodziutkie. Niewielkie.  Idealne. Bezy piekę zawsze opierając się na podstawowej zasadzie: 125 gram cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna w nowej odsłonie 173

wtorek zachciało mi się słodkiego. Tarty już dawno nie było (zjedliśmy ją w poprzedni weekend), cebulowe bułeczki jednak deseru nie przypominają. Problem tkwił w fakcie, że do sklepu to mi się iść nie chciało... Przypomniałam sobie o kremówce kryjącej się w zakamarkach lodówki. Niemal zdecydowana zrobić pannę cottę, wyciągnęłam z lodówki, co potrzebne. I w tym momencie  Wiera

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1403

kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny oboje mieliśmy być w domu. Zastanawiałam się, co by tu przygotować... Najpierw pomyślałam o bułeczkach, później przeszłam do rolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka inna niż wszystkie 163

wiosennie, jakbym chciała). Tak naprawdę jest to zaprzeczenie definicji chałki: zamiast masła - oliwa, zamiast kruszonki - sól. Hmpf... Moi drodzy - upiekłam chałkę wytrawną!  Zagniatając ciasto, planowałam bułeczki. Ale później przypomniałam sobie, jak bardzo podoba mi się kształt chałki, całe to zaplatanie, a później krojenie równiutkich kromek. Nie zastanawiając się wiele, wcieliłam swoją zachciankę w życie. I wiecie co? Wyszła pierwszorzędna

Pożeraczka, czyli raz adobrze