bułeczki z - 500 przepisów (strona:10/34)

56. Bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem 168

Słoneczko pięknie opala, wiaterek przyjemnie wieje, tylko położyć się na piaseczku z kubkiem mrożonej kawy w jednej ręce, a w drugiej z ulubioną książką..  Dzisiaj chciałabym zaprezentować przepyszne bułeczki żytnio-pszenne, które otwierają nową kategorię na moim blogu "Pieczywo". Świetnie nadają się do schrupania na śniadanko, czy do burgerów na obiadek. Proste w wykonaniu, że każdy niedoświadczony piekarz będzie(...)stanie je zrobić. Tym bardziej, że zachęci Was to do przygotowywania domowego, własnego pieczywa. Na ich plus przemawia to, że wiemy z czego tak naprawdę bułeczki czy chlebek są zrobione i możemy do nich wrzucić multum ziarenek, nasion czy ziół by urozmaicić ich smak i wartości odżywcze. Przepis na 6-8 bułeczek. Składniki na zaczyn: - 25g świeżych drożdży - 1/4 szklanki

Be Fit Be Strong
Scones orkiszowe 139

jest nie do zdobycia, a nie odważyłam się jeszcze zrobić ją sama.  Muszę jednak przyznać, że gęsty jogurt spełnij swoją rolę.     Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek) 225 g mąki orkiszowej typ 630 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g masła w temperaturze pokojowej ok. 150 ml mleka 1 1/2 łyżki cukru szczypta soli dżem truskawkowy(...)wyrobić palcami.    Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem.  Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.  Wykroić bułeczki.  Pozostałe ciasto zagnieść, ponownie rozwałkować i i wyciąć bułeczki.  Wycięte bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Można posmarować je z góry mlekiem.  Wstawić do piekarnika

Sto kolorów kuchni
Nieźle nadziane jagodzianki z waniliową kruszonką. 147

mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :)  Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI ( ok. 20 niedużych jagodzianek) 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania 250 ml mleka 1 jajko 50 gram masła 50 gram cukru(...)pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożónej papierem do pieczenia blaszcze. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształ. 8. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. 9. Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni.  10. Na bułeczkach rozłożyć kruszonkę.  11. Piec ok 20 minut do momentu, aż bułeczki delikatnie

DefinicjaSmaku
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 110

Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to też nic nie szkodzi. Jest to moja wersja na świeże, bez spulchniaczy pieczywo. Przepis jest elastyczny. Do upieczenia własnych bułeczek potrzebujemy- 3 szklanki mąki ( ja mam 2 x pełnoziarnista i 1 x tortowa(...)czym ponownie zagniatamy ok.5-10 min. Przekładamy do miski naoliwionej delikatnie olejem i pozostawiamy na 1 godz. podprzykryciem.Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy bułeczki.Nakrywamy i czekamy30 minut.W między czasie włączamy piekarnik na 220 °.Po 30 minutach lekko smarujemy bułki wodą (nie jest to obowiązkowe) i robimy znaki na cieście jakie nam się podobają:))Wkładamy

Pasje Jolki
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami 59

Wspólne październikowe wypiekanie, nocne drożdżowe bułeczki na maślance z makiem, sezamem i pestkami dyni W październikowej piekarni Amber przepis na bułeczki których nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki w misce, przykryć i zostawić na kuchennym blacie do rana. Drożdże, których co ciekawe jest bardzo mało przez noc wykonają za nas prawie całą robotę. Rano podzielimy ciasto na porcje(...)wrzucimy do nagrzanego piekarnika. Na śniadanie będziemy mieli ciepłe i świeże bułeczki. P rzepis z drobnymi zmianami podaję za Zorrą – zamiast siemienia lnianego dodałam niebieski mak . Składniki 1,5 g świeżych drożdży 240 g zimnej maślanki 60 g mąki żytniej razowej 2000 240 g mąki pszennej typ 500 20 g pestek dyni 10 g nasion sezamu 10 g maku

Tajemnice Smaku
Mięciutkie bułeczki na maślance 119

już włączyłam piekarnik by upiec ciasto, to pomyślałam, że przy okazji mogłabym jakieś bułeczki zrobić. W pierwszym odruchu pomyślałam o poznańskich, bo bardzo je lubię i chodziły za mną już od jakiegoś czasu, ale maślanka która została po upieczeniu ciasta, niemal błagalnie na mnie patrzyła i mówiła zużyj mnie, tak więc poczyniłam bułki na maślance. Pięknie wyrośnięte i bardzo miękkie(...)dokładkę na drugi dzień pozostają świeże. Składniki (na 9-10 bułeczek): 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 40 g masła (roztopionego i ostudzonego) 2 jaja 500 g mąki pszennej Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Czekamy chwilkę aż się rozpuszczą, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy elastyczne ciasto (możecie to zrobić ręcznie

Cynamonowe szczęście
Słodkie bułeczki z chałwą 112

drożdżowe, pyszne chałwowe nadzienie i rewelacyjna polewa to trio doskonałe. Rzadko się zdarza abym w tak krótkim czasie powtarzała ten sam wypiek, ale tak było w przypadku tych słodkich bułeczek. I nawet Ci, którzy zawsze twierdzili, że chałwy nie lubią, zajadali się, że aż miło było popatrzeć. Przepis pochodzi ze strony Moje Bistro . Składniki (24 cm x 36 cm): Ciasto(...)Posypać rodzynkami i całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Roladę pokroić na 12 części. Pokrojone kawałki rolady ułożyć w formie, rozcięciami ku górze, zachowując odstępy- bułeczki urosną jeszcze przed pieczeniem oraz w trakcie pieczenia. Formę nakryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min. Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i piec

Kocham..lubię..gotuję..
Semlor – szedzkie bułeczki 110

Odkąd wypatrzyłam te szwedzkie bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semlor to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału – tłusty wtorek. Oryginalnie semlor podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam […] Artykuł Semlor – szedzkie(...)bułeczki pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. 196

Dziś upiekłam po raz pierwszy Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki o zapachu kardamonu, nadziane pachnącym cynamonem. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazały się tak cudownie delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne. Od razu skradły nasze serca, dlatego przepis publikuję od razu. Idealne na jesienno-zimowe popołudnia. Bardzo polecam!!! Składniki na Kanelbullar: na około 12 sztuk CIASTO: 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)równomiernie smarujemy nadzienie i składamy na pół lub trzy części. Teraz tniemy na równe paski (u mnie 12 sztuk) i zwijamy według instrukcji zamieszczonej na  tym filmie . Gotowe bułeczki układamy na blasze i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. DODATKI: żółtko biała, cukrowa posypka      Wyrośnięte bułeczki

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe kołacze z serem 78

Tradycyjne drożdżowe słodkie bułeczki z serowym nadzieniem, idealne na rozpoczęcie roku szkolnego. Robi się je bezproblemowo, są puszyste i długo zachowują świeżość. Sprawdzą się na każdy słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Czy może być coś lepszego niż kubek gorącego kakao i własnoręcznie upieczona bułeczka ? Bardzo Wam polecam ten przepis. Mniam!   Składniki na 16 sztuk bułeczek: 1 kg mąki

Wanilia i Kardamon
Jagodzianki z kruszonką - odrywane bułeczki drożdżowe 72

Łyżeczka cukru Łyżka mąki Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto: Mąka pszenna 500 g Masło 100 g Cukier 1/2 szklanki Mleko letnie 1/2 szklanki Jajka 2 + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Sól szczypta Nadzienie Jagody świeże lub mrożone 300g Mąka łyżeczka Cukier łyżka Kruszonka: Masło 25 g Cukier 25 g Masło 50 g Przygotowanie: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier(...)mnie mrożone posypać cukrem, mąką i wymieszać. ( nie rozmrażam). Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć jagody. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 10 minut.  Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Pieczemy

Kulinarne przygody
Bułki rustykalne wg Aleex 88

upiec na tygodniu, ponieważ ich przygotowania rozciąga się na dwa dni. Za to weekend to wymarzony czas na ich zrobienie. Sobotnie lub niedzielne śniadanie będzie smakowało wyjątkowo z pysznymi bułeczkami na zaczynie polish. Polecam Wam te bułeczki. Są puszyste, a dzięki swoim oryginalnym kształtom, smakują znakomicie. Jeszcze zdążycie dziś nastawić zaczyn, by jutro zrobić je na śniadanie. Naprawdę warto(...)blaszką w środku) w opcji góra -dół i zaparować go. W tym celu można spryskać wnętrze nagrzanego piekarnika wodą lub wstawić blaszkę z wodą na dno piekarnika. 16. Wyrośnięte bułeczki ostrożnie przenieść na blaszkę wyjętą z piekarnika i wyłożoną papierem do pieczenia. 17. Piec je około 15 minut do złotego koloru. 18. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego

W mojej kuchni
Bułeczki na śniadanie 96

Dzisiaj polecam bułeczki na śniadanie. Składniki 500g mąki 250 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć 250 ml =250 gramów ) 50 g świeżych drożdży jedno jajko 1 ½ łyżeczki soli łyżeczka cukru mak do posypania plus jedno jajko do posmarowania Wykonanie Odlać niewielką ilość mleka. Pozostałe mleko podgrzać (do ciepłego ale nie gorącego ) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki(...)stopni na ok 30 minut). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane. Artykuł Bułeczki na śniadanie pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Jagodzianki – Parowce z jagodami 115

Jagodzianki – Parowce z jagodami Parowańce, parowce, pampuchy, bułeczki na parze, kluski na parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem(...)będzie gładkie i będzie odchodzić od reki. Potem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę jagód i łyżeczkę cukru, składamy w bułeczki i układamy w parowarze lub w naczyniu do gotowania na parze. Następnie parujemy ok 10-15 min (w zależności od wielkości pampuchów). Podajemy w towarzystwie miseczki śmietanki lub jogurtu

Dorota Smakuje