jest na słodko ( click ), uwielbiam tosty lub sucharki z dżemem lub słodkim serkiem, do tego obowiązkowo caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka ( click ), jogurt albo budyń. Staram się , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około
Mia Cucina Sofietadodajemy gorące mleko, dobrze mieszamy. Stawiamy na palnik (średnia moc), zagotowujemy, pamiętając, aby cały czas mieszać. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 min, mieszamy, aż krem zgęstnieje. Garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i studzimy w zimnej wodzie. Wyjmujemy skórkę z cytryny. Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego kremu budyniowego, dodajemy łyżkami ubitą śmietanę
Mia Cucina Sofietaelkaa13 | blog: ChochElka Ryż na słodko zapiekany w śmietance, z jabłkiem autorka: zufik | blog: zufikowo Ryż z bananami i jagodami goji autorka: quchniawege | blog: quchniawege Ryż z truskawkami i budyniem :) autorka: beti27 | blog: kruche babeczki 219. autorka: Ashtray | blog: Ashtray's breakfast Dzikie placki ryżowe z dzikim miodem od Pasieki A.K. Piwowar autorka: justtryeat | blog: justtryeat Owsianka z ryżem, jabłkiem
Mia Cucina Sofietalekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniowa pianka: 60g proszku budyniowego śmietankowego ( u mnie cały budyń śmietankowy z cukrem 60 g) 4 białka 1/2 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) Dodatkowo: 250g malin cukier puder do oprószenia
Mia Cucina Sofietawiększym ogniu nie przerywając energicznego mieszania. Zestawiamy z ognia. Masa nie powinna mieć grudek, powinna byc gładka. Jeśli masa zbyt mocno nam się zestali i osiągnie konsystencję zbitego budyniu możemy dodawać po odrobinie wody i ciągle mieszając podrzewać na małym ogniu aż do dokładnego połączenia. Ostudzonym kremem przekładamy każdą parę biszkoptów, posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy startą skórką z cytryny
Symfonia Smakówwyjdą idealne;) Inspiracja Składniki: 12 plasterków murzynka lub babki (ewentualnie biszkopty), jajko, 400g śmietany 18%, 1/4 szklanki cukru, 1/2 laski wanilii, budyń waniliowy. Przygotowanie Z ciasta wycinać kółka o średnicy dna foremek na muffinki - najlepiej szklanką i ułożyć je w foremkach. Cukier utrzeć z żółtkiem. Dodać śmietanę, nasiona z laski
Z miłości do słodkościJesień zdecydowanie królują u nas jabłeczniki i szarlotki:) Zaraz po jabłeczniku z budyniem najbardziej lubimy szarlotkę z dużą ilością kruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto: 5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościszklanki mąki pszennej. 1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje jak budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę budyniową. Dodatkowo: 1/2 l śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fiksy, 50 g gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkościSezon na rabarbar w pełni, a na moim blogu znajduje się dość sporo przepisów z jego wykorzystaniem. Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:) Placek z budyniem i rabarbarem Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką
Z miłości do słodkościUwielbiam rabarbar i w trakcie sezonu nie może u nas zabraknąć ciasta z rabarbarem:) Najbardziej lubimy Placek z budyniem i rabarbarem , ale musiałam wymyślić też coś innego. Upiekłam więc ciasto konsystencją bardzo przypominające biszkopt, jednak o wiele bardziej puszyste i wilgotne. Ciasto jest naprawdę niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale chyba jeszcze szybciej znika ze stołu;)) Ogromnym plusem
Z miłości do słodkościbylo warto, bo po babce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia. 4 jajka - bialka ubijamy osobno 1 szklanka cukru do szklanki wsypujemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 budyn smietankowy 0.5 szklanki maki pszennej 0.5 szklanki maki ziemniaczanej majonez 250 ml olejek smietankowy lub pomaranczowy ubijamy zoltka z cukrem, dodajemy osobno ubite bialka i caly czas miksujemy dodajac
Przysmaki Karolkiciasto wykladamy jablka, starte na duzych oczkach i wymieszane w odrobina cynamonu. Dwa budynie gotujemy w 3/4 litra mleka z dodatkiem 0,5 szklanki cukru. Jeszcze cieply budyn wykladamy na jablka. Na budyniu rozprowadzamy reszte ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 50 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkirabarbarem wyladowalo w piekarniku. Okazalo sie tak pyszne, ze dzis robie powtorke :) Ciasto z rabarbarem skladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki mleka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki brazowego cukru 500 g rabarbaru wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka i mleko, ucieramy. Nastepnie
Przysmaki Karolki