marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś gdzieś wpadł mi w oko przepis, pomyślałam , podumałam i odnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które
Smaczne Zdrowełyżki kakao - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) Składniki mas serowych: - 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty) - 65g masła - 5 jajek - 100ml mleka - 100-120g ksylitolu - 260g kajmaku - 1 budyń waniliowy bez cukru + dodatkowo: 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego kilka kropli olejku kilka łyżeczek kremówki 2 krówki Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem
Smaczne Zdrowebrzoskwiń. masy serowej : - 1 kg sera (najlepiej w kostce i zmielić go)- u mnie z wiadra Juliko- idealny, b.gęsty - 6 jajek - 100g masła stopionego i przestudzonego - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki ksylitolu waniliowego ( lub cukru) - 1 szkl ksylitolu - 1,5- 2 łyżeczek cynamonu Jajka ubić z ksylitolem i ksylitolem waniliowym na puch.Dodać proszek budyniowy oraz cynamon
Smaczne Zdrowemielonego ( dałam z wiaderka) - 1 jajko - 1 op.budyniu śmietankowego bez cukru - 1/2 szkl mielonego ksylitolu - 125g miękkiego masła W misie malaksera utrzeć masło z ksylitolem, dodać ser, jajko i budyń. dokładnie wymieszać. Składniki masy makowo-kokosowej: - 4/5 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru - 1 szklanka maku - 5 białek - 100g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Na kruchy spód wyłożyć odsączone
Smaczne Zdroweczas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej: - 1kg gęstego sera z wiaderka - 1szkl ksylitolu (lub cukru) - 170g miękkiego masła - 6 jaj - 1 budyń śmietankowy bez cukru - kilka kropli olejku śmietankowego Miękkie masło utrzeć z ksylitolem w misie malaksera lub ubić mikserem. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy partiami biały ser. Na końcu
Smaczne Zdrowepuder. Ciasteczka wyszły baaardzo smaczne. Gorąco polecam ! Składniki: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.230g mąki pszennej - 50g mielonej kaszy jaglanej - 200g zimnego masła - 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) - 50g ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 60g ksylitolu lub cukru - 1/2 szklanki maku (całego) - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru
Smaczne Zdroweproszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu
Smaczne Zdrowejogurtowej: - 1200g jogurtu greckiego (u mnie część była z niższą zawartością tłuszczu) w temp.pokojowej - 280-300g erytrytolu - szczypta soli - 5 białek, w temp.pokojowej - 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g) Dodatkowo: - 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców) - mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli
Smaczne Zdrowebiałej (u mnie typ750) - 120g mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 50g ksylitolu (lub cukru) - 50g zimnego masła - 1 jajko Masa serowa: - 500g zmielonego twarogu (u mnie gęsty z wiaderka) - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 100g ksylitolu lub cukru - 2 jajka - 100ml zimnej kremówki Kruszonka: -170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 60g mąki ryżowej - 50g ksylitolu
Smaczne Zdroweobjętość. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt o wym. 38x23cm. Masa serowa: 500g białego sera, 2 jajka, łyżka budyniu waniliowego, łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru. Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową. Masa porzeczkowa: 2 szklanki czerwonych porzeczek, 1/2 szklanki wody
Z miłości do słodkościzagotować całą masę cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić , co jakiś czas mieszając , aby nie powstał kożuch. Masło o temp. pokojowej utrzeć samo a następnie dodawać partiami budyń. Torcik : Babkę przekrajamy dwa razy w poprzek . Dolny blat posmarować dżemem , ułożyć drugi blat, lekko docisnąć i posmarować kremem. Położyć trzeci blat i również posmarować kremem i ostatni blat
Słodkości i nie tylkoprzygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty 7 szt jajka 80 g masło 1,5 szk cukier 2 łyżeczki esencja waniliowa 1 szt budyń waniliowy 1 szt brzoskwinie w puszce cukier puder Przygotowanie: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka
Ala piecze i gotujemąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek 1 szk cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie waniliowe 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso 300 g borówki amerykańskiej 100 g malin cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść
Ala piecze i gotujepodana. Zrobiłam ją w foremkach firmy Tescoma . które otrzymałam z sklepu internetowego Mykitchen . W opakowaniu są 4 foremki. Sprawdziły się idealnie. Mam w planach zrobić w foremkach jeszcze budyń i panna cotta. Z pewnością wyjdą pyszne i efektowne deserki. A Was zapraszam do sklepu znajdziecie tam dużo fajnych gadżetów a o nowościach i promocji dowiecie się jeśli polubicie
Ala piecze i gotujemleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko i energicznie mieszając zagotować. Nakryć z góry folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka i nadal ubijać aż powstanie sztywna masa. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami
Ala piecze i gotuje