budyń waniliowy na mleku ryżowym z dodatkiem zielonej herbaty matcha, podany z figą i wegańskim sosem czekoladowym ~ Zielony to kolor nadziei...A ja mam nadzieję, że następne 4 dni będą dobre, bo w szkole zapowiada się ciężko, kolejny tydzień w którym codziennie mamy sprawdzian/kartkówkę czy inną formą "sprawdzenia naszej wiedzy"... :( ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zapraszam na nowego wegańskiego bloga JEDZ ROŚLINY Jeśli jeszcze
breakfast of dreamsmąki pszennej 250 g masła (zimnego) łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki oleju ok. 500 g truskawek cukier puder do oprószenia Kruche Ciasto z Truskawkami i Delikatną Budyniową Pianką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo
Słodka Stronamąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g margaryny lub masła 100 g cukru duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia Masa sernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka 50 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie Składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce
e-PrzepisyKulinarneMuffinki budyniowe Muffinki to dla mnie coś na szybko do kawy, robi się je szybciutko i są bardzo smaczne... Składniki: 100 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego (w proszku) 100 ml oleju 2 jajka 4 łyżki mleka 140 g cukru 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Lukier: pół szklanki cukru pudru 3 łyżki wody Proszek
Pelusiowa KuchniaZapiekany budyń dyniowy; z figami i malinami, oraz miodem i pestkami dyni Bo miałam wstawić do lodówki przed zapieczeniem by stężał, ale Natalia gapa przypomniała sobie o tym dopiero w połowie pieczenia więc nie wyszedł taki do końca jak chciałam, ale nie ma co płakać i rozpaczać, tak czasami jest, nie wszystko wychodzi, pewnie kiedyś bym już
More food, love and dreamsPączki Pączki zazwyczaj jemy w tłusty czwartek i wtedy też je robimy. Myślę, że czasami nie zaszkodzi zrobić na niedzielę. Możemy je zrobić z czym tylko lubimy, z marmoladą, budyniem, nutellą czy innymi kremami. Składniki: 600 g mąki 3 jajka 100 g roztopionego masła 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki octu, spirytusu bądź wódki 250 ml letniego
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 8małych ,lub 6 dużych jajek 1 czubata łyżka mąki 3 budynie na 0,5l mleka ,śmietankowe ,lub czekoladowe(zależy jaki kolor biszkoptu chcemy) 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. .Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do piecenia i octem.Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, ubijając do momentu, gdy piana
w mojej kuchnitakie spontaniczne dania często okazują się najsmaczniejsze! Łamiemy też stereotyp, że dzieci BLW nie jadają papek. Jadają, jadają, tylko gęstsze i zawsze przy pomocy rąk lub samodzielnie łyżeczką :D Budyń jaglano-orzechowy 30g płatków jaglanych 1 szkl. mleka (u nas ryżowe) lub wody 1/2 banana 1 łyżka masła orzechowego Mleko zagotować, po czym wsypać płatki. Gotować na malutkim ogniu przez
Przepysznik - BLW i nie tylkopełnoziarnistą) 180 g masła szczypta soli 1,5 łyżki zimnej wody 20 g ksylitolu lub cukru Składniki na nałożenia: 350 g serka śmietankowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 op. budyniu waniliowego 2 małe jajka 45 g ksylitolu lub cukru 700-800 g jeżyn Wykonanie: składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Marchewkowy budyń kukurydziany; z malinami i dom. sosem karmelowym Miło jest Ci na sercu kiedy wiesz, że ludzie Ci ufają. Mimo, że nie umiesz pomóc inaczej jak tylko słuchając i dać ramię do oparcia. Ale to też pomaga, mimo wszystko. Ps. Uzupełniłam ostatnie wpisy o przepisy o które prosiliście, oraz zakładkę przepisy :) Przepis: 2 ugotowane marchewki (ok.150g
More food, love and dreamszimnego masła 50 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g masła 120 g budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka cukru waniliowego sok z 1 limonki dodatkowo: 500 g borówek amerykańskich Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać, a następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięcej/mniej do smaku) ~20g cukru z wanilią lub ziarenka z laski wanilii ~50ml soku z cytryny (ok. 3 średnie cytryny) ~300g jagód ~150ml mleka roślinnego ~opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a następnie wraz z mlekiem, ugotowaną kaszą jaglaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę
chili & sugarmasła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny (u mnie 600 g) 3 białka + szczypta soli 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę
Passions hobbies lifeskładnikiem. Dla tych, których zależy na wyeliminowaniu go z diety przygotowałam dzisiejszy deser. Mąka kukurydziana z natury jest gluten free, ale polecam ją również ze względu na ciekawy smak :) Budyń najlepiej smakuje z domowym sokiem malinowym lub owocami :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 kropelki aromatu waniliowego 1 żółtko 4 łyżeczki miodu lub więcej do smaku 1/3 szklanki mąki
Chocolate Muffin Blogdrożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru truskawki 1 budyni np.malinowy cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn
Moje domowe kucharzenie