budyń - 12640 przepisów (strona:237/843)

Tarta z kremem bydyniowo marcepanowym i truskawkami 189

obłędny krem. Idealne ciasto do kawy! Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Szczypta soli Krem: 1 budyń o smaku czekoladowym (40 g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 100 g marcepana Dodatkowo: 250 g truskawek Ciasto: Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę, cukier(...)mnie do formy o śr. 26 cm). Z pozostałości ciasta możemy wylepić małe babeczki.  Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200*C przez 15 minut.  Studzimy. Krem: Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jednakże w mniejszej ilości mleka. Przykrywamy folią (zapobiegnie to powstaniu kożuszka), studzimy. Masło wraz z marcepanem ucieramy na puch. Stopniowo po łyżce dodajemy budyniu

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka z budyniem i owocami 180

wtedy w zanadrzu ciasto francuskie. Ja- przyznaję bez bicia- używam kupnego i takie też zawsze, no prawie zawsze, mam w zamrażarce.  Tym razem wykorzystałam je na słodko, z budyniem i owocami.  Mam nadzieję, że ten prosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 op. budyniu waniliowego 350ml(...)chcemy. Każdy kwadrat nacinamy tak jak na zdjęciu, a następnie składamy rogi do środka. 2. 300ml mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy na środek przygotowanych kwadratów i układamy świeże owoce lub konfiturę. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w temp. 200st C.  Przestudzone posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Karpatka 284

karpatka- Zapraszam! Karpatka Składniki: ciasto: 1 szklanka wody  125g masła 1 szklanka mąki 5 jajek  krem: 3 szklanki mleka   6 łyżek cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g masła aromat waniliowy + blaszka 20x25 Przygotowanie: Ciasto: Masło i wodę powoli podgrzać, aż masło się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia(...)minut. Pilnując, aby ciasto ładnie się zrumieniło, ale nie przypiekło. Drugi blat tak samo pieczemy w identycznej foremce. Krem: Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance wymieszać dokładnie budyń, mąkę i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.  Po tym czasie do budyniu dodawać stopniowo, partiami masło (musi mieć temperaturę

Tagebuch po polsku
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 180

szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy(...)odsączenia, po czym oczyść z szypułek. Pianka waniliowa - białka ubić z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy cały czas miksując. (Najlepiej wsypać jedno opakowanie budyniu wymieszać robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. Na przestudzony  podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch

Ciastka - domowe słodkości
CZERWCOWA KLASYKA CZYLI BISZKOPT Z GALARETKĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI 220

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do  wystygnięcia. Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy (u mnie z cukrem 40g) 1 szklanka mleka 150 g masła (o temp. pokojowej) 120g cukru pudru Ugotować budyń w szklance mleka. Wystudzić (najlepiej pod przykryciem, aby nie powstał(...)korzuch"). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach. Ponadto: truskawki 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu Wykonanie ciasta:  Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia w lodówce

Walijskie Pichcenie
Madam Walewska 136

waniliwego (lub migdałowego) = zagotować. 1 szklanka mleka + 2 żółtka + 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej = zmiksować,  dodać do gotującego się mleka. Z całości powstanie a la budyń, który należy po ugotowaniu ostudzić.  100 g masła 100 g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kilka "kropel" amaretto Kiedy ciasta i budyń są już schłodzone, robimy krem. Ubić mikserem(...)masło z margaryną, dodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać.  Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować. Placki przełożyć masą i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto można polać delikanie polewą z czekolady, wywijając na wierzchu czekoladowe esy - floresy. Najlepiej smakuje na drugi dzień i później, kiedy amaretto i migdały uwolnią swe nuty zapachowo - smakowe.  Smacznego! fot. Izabela

Kuchnia smaków
Maziak z truskawkami 407

oleju, Ciasto jasne: 6 białek, 1 kopiasta szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu 10%, 100 ml oleju, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 500g świeżych truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram(...)mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto. 5. Truskawki obieram z szypułek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem 174

łyżka oleju Szczypta soli Nadzienie: 35 dag twarożku 2 łyżki śmietanki 30% 3 łyżki cukru ½ laski wanilii lub cukier waniliowy 1 szklanka świeżych truskawek ½ pęczka listków mięty 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady Sos waniliowy: 330 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 łyżka budyniu śmietankowego Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Składniki(...)minut  aby odpoczęło. Usmaż na niewielkiej ilości oleju cienkie naleśniki. Nadzienie: Twarożek rozetrzyj ze śmietanką oraz cukrem, dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki, oraz posiekane listki mięty, wsyp budyń, tartą czekoladę  i dokładnie wymieszaj. Nadzieniem smaruj naleśniki zawiń jego boki do środka a potem zwiń w rulon. Ułóż w wysmarowanej masłem formie ceramicznej. Sos: Śmietankę zmiksuj z cukrem

Wanilia i Kardamon
tartaletki z budyniem i dżemami Stovit... 198

Składniki: CIASTO: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier puder 5 dag, żółtka 1 sztuka "L", woda zimna 2 łyżki, sól - szczypta NADZIENIE: budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, mleko 400 ml, masło 1/2 łyżeczki dżem wiśniowy Stovit, dżem brzoskwinia z marakują Stovit, mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii(...)delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszają, wystudzić na letni, lekko ciepły budyń przełożyć do upieczonych, ostygniętych babeczek do lodówki, przed podaniem nałożyć dżem wiśniowy i brzoskwinia z marakują - tartaletki

W Mojej Kuchni Lubię
LODOWIEC OWOCOWA AMBROZJA 180

spędzić ten weekend, a Wam zostawiam przepis na mega prosty lodowiec  z owocami. Idealnie chłodzi !   Składniki: 180 g masła 1 duża butelka soku marchwiowo bananowego 4 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru 1 opakowanie kakaowych herbatników 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru maliny, winogrona, borówka amerykańska- do dekoracji Wykonanie: Na dno tortownicy układamy(...)herbatniki.Odlewamy szklankę soku, rozpuszczamy w niej budynie, resztę soku zagotowujemy z cukrem, kiedy zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony proszek. Kiedy budyń jest gotowy studzimy go a następnie dodajemy łyżkami masło i miksujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na herbatniki. Kremówki ubijamy na sztywno z pudrem, wykładamy na masę budyniową, na wierzch wykładamy owoce. odstawiamy do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Pani Walewska 209

Czas przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka gotujemy z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.  W pozostałym mleku przygotowujemy budyń: dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Całość miksujemy na gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i cały czas energicznie mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Placki oraz masę budyniową studzimy. Masło ucieramy(...)cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Placek z bakaliami smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego

paapilotkaa
Tarta z brzoskwiniami na orzechowym spodzie. 174

masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18%   Nadzienie; 3- 4 brzoskwinie 300 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy     Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy, także dodajemy do mąki razem z  pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli(...)wykładamy obciążniki ( fasola czy inne specjalne kulki). Pieczemy około 20 min w 180C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze 5 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń, mleko, żółtka, jajko i cukier miksujemy razem. (jeśli budyń jest słodzony to zmniejszamy ilość cukru z przepisu) Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy  brzoskwinie

Radość kipiąca uśmiechem.
Budyń jaglany z karmelizowanym rabarbarem 125

Bardzo lubię budynie jaglane, tym razem w połączeniu z rabarbarem. Prosty i smaczny posiłek, uważam, że najlepszy na pożywne śniadanie. Składniki (na 2-3 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka roślinnego mleka + 3 łyżki 1 banan 3 łodygi rabarbaru 2 łyżki miodu 1 łyżka masła szczypta cynamonu garść orzechów nerkowca Rabarbar myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki(...)cynamonu. Dodaję miód i karmelizuję warzywo jeszcze 3 minuty. Ściągam z ognia by nie było rozgotowane. Kaszę gotuję w mleku, następnie miksuję z bananem i pozostałym mlekiem na gładki budyń. Dodaję połowę karmelizowanego banana i miksuję krem ponownie otrzymując gładki mus. Porcję budyniu jaglanego podaję z pozostałym, karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tarta z creme patissiere i truskawkami 182

wlewać mieszankę z żółtek, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania, gotować jedną minutę aż krem zgęstnieje, wolno mieszając. Krem zestawić z palnika, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu, całkowicie ostudzić. Na zimny spód, wyłożyć zimny budyń, poukładać truskawki, schłodzić. Najlepsza następnego dnia, jak ciasto trochę nasiąknie budyniem. Smacznego! Tarta z creme patissiere i truskawkami Tarta z creme patissiere

moj przepis na
Chałwowiec 273

łyżki mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 proszku do pieczenia  masa: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka 100g chałwy 100g nutelli 150 g margaryny/masła 60 g małych bezików polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną(...)sprawdzamy patykiem czy ciasto jest gotowe). Powtarzamy te czynności przy biszkopcie ciemnym.  Masa: Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować a następnie wlać budyń, mieszać i wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej kruszymy chałwę a do drugiej dodajemy nutellę.  Jasny biszkopt smarujemy masą chałwową

Tagebuch po polsku