Brukselka to taka mała kapusta, nigdy jej nie lubiłam bo była za gorzka. Ostatnio zrobiłam ją na słodko i wyobraźcie sobie tak mi zasmakowała, że brałam dokładkę :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldJeżeli znudziły się Wam tradycyjne klopsiki w sosie pomidorowym to mamy dla Was nowy przepis. Na pewno posmakują Wam w nowej odsłonie klopsiki w pomidorach z brukselką i batatami :) Składniki na klopsiki: – 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej – 1 jajko – 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala – sól Składniki dodatkowe
Kuchenne WariacjeSkładniki: 3/4 szklanki ryżu 1/2 kg dyni, waga po obraniu 20 dkg brukselki kilka liści jarmużu sól, pieprz słodka papryka curry Przygotowanie: Dynię pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać 2 … Czytaj dalej Jesienne risotto
czarrna od kuchniugotowane na parze, ugniecione z olejem konopnym, kurkuma, zielona cebulką i natka pietruszki #ogorek #kiszony #jajko ugotowane na parze z tymiankiem i oregano #brukselka ugotowana na parze
Szkrab Je Samprzecisnietego przez praske #kiszone buraki #dziki łosoś ugotowany na parze #kasza #gryczana nie palona - ugotowana i podana z odrobiną oleju rzepakowego #brukselka ugotowana na parze
Szkrab Je SamBrukselka to trochę zaniedbywane przeze mnie warzywo. Nie wiem czemu, bo uważam, że pieczona i surowa jest przepyszna. Dziś proponuję ją w wersji sałatkowej: Czytaj więcej
Kasia Sarnamargaryny 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki zimnej wody farsz: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 25 dkg brukselski 3 jajka … Czytaj dalej Tarta z brukselką
czarrna od kuchnibazie indyka i samych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci. Składniki 1 szyja indycza 1 szkl zielonego groszku 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 brokuł kilka brukselek kawałek pora ( zielona część) 1 czubata łyżka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie … Czytaj dalej Pulpeciki w sosie z brukselką
czarrna od kuchniroku stawiajcie na jaglaną. Tę kaszę długo traktowałem po macoszemu, ale od jakiegoś czasu chętnie i często po nią sięgam. Oto kolejna wariacja – zapiekanka z porami i brukselką. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno… Pora posiłku w tym przypadku... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuobiad, zawsze mam pochowane resztki, a to ryżu, a to ugotowałam za dużo marchewki, został jakiś sos, krem itd. Składniki: Przygotowany spód to quiche ( przepis tu ) 300 g ugotowanej brukselki (teoretycznie, bo Misiek wyżarł) ugotowana 1- 2 marchewki (gotowałam, przygotowując zupę) 100 g kremu marchewkowego (użyłam do faszerowania rurek, przepis tu, ale można pominąć w tym przepisie
greenscarfbrukselki 1 puszka groszku 1,5 l wywaru wołowego 2 ziemniaki 10 cm pora 1 mała cebula 1 marchewka sól pieprz kminek szczypta papryki szczypta chili chleb i kiełbasa dobrej jakości Warzywa oczyścić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy, uzupełnić wodą tak by warzywa były zakryte, Ugotować do miękkości, Wszystko zmiksować na krem, doprawić i dolać wody w razie potrzeby, zagotować
Gotowanie jest łatweHmmm brukselka powiecie... warzywo to nie gości na naszych stołach zbyt często. A szkoda-ponieważ jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym i jest nisko kaloryczna. Podczas jej gotowania można dodać szczyptę cynamonu, który zniweluje zbyt intensywny smak i zapach. Proponuję dziś zapiekankę z tą małą kapustką. Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam
potrawyregionalnekromką chleba posmarowaną masłem. Składniki: 2,5 litra wody 3 skrzydełka z kurczaka 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 garście fasoli szparagowej mały bukiet kalafiora 3 marchewki pół selera garść brukselek kalarepa Przyprawy do smaku: sól pieprz vegeta liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy 2,5 litra wody, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka i gotujemy. Warzywa obieramy i myjemy
Smaczne Potrawy