obiad w kilka minut mieć będziemy i ze smakiem go zjemy. Składniki: 200 g makaronu chińskiego instant, 30 g chipsów z salami, 4 łyżki soczewicy konserwowej, 8 ugotowanych brukselek, ¼ ugotowanego brokułu, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę oleju rzepakowego, pieprz do smaku. Przygotowanie: Makaron zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy kilka min. żeby spęczniał i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej(...)podgrzewamy na nim salami. Dolewamy sos sojowy, dodajemy przekrojone na połowę brukselki, różyczki brokułu, soczewicę i całość podgrzewamy. Pod koniec dodajemy makaron, mieszamy i gotowe. Doprawiamy pieprzem i ozdabiamy listkami świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykimnie też żadna Martha Stewart. Potrzebujesz: porcję łososia ze skórą cukinię paprykę groszek zielony (np. mrożony) kilka ziemniaków fasolkę szparagową lub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł Co robić? 1. Ziemniaki obrać i podgotować razem z fasolką w osolonej wodzie (to samo z brokułem, brukselką) 2. Paprykę pokroić i podsmażyć na oliwie (to samo z cebulą
Matka ŻywicielkaWarzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie. Skład naszej sałatki jest taki: -1 kg brukselki -1/2 kg fasolki szparagowej -czerwona i żółta papryka -30 dkg pieczarek -5-6 ogórków -3-4 marchewki -3 cebule Zalewa: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -3 łyżki soli -15 łyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików(...)wrzącą zalewą wrzucamy cebulę. Do warzyw dodajemy pieczarki i gotujemy 7 minut. W tym czasie przygotowujemy słoiki. Do garnka z warzywami dorzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 3 minuty. Warzywa przekładamy łyżką cedzakową do garnka z zalewą, dorzucamy paprykę i ogórki, doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do słoików. Słoiki uzupełniamy zalewą i zakręcamy
Maminek kulinarnySkładniki: 2 litry wywar z kurczaka, 30 dag brukselka, 1/2 główki kalafior, 2 sztuki marchew, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - ile potrzeba śmietana gęsta wywar z kurczaka zagotować i dodać umyte brukselki - większe podzielić na połowę a małe w całości dodać umyte różyczki kalafiora i pokrojoną marchew gotować do miękkości warzyw na średnim ogniu do smaku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: duża kość schabowa 2 małe cebule 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1/4 kalafiora kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy(...)osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie
Moja smaczna kuchniajednak do warsztatów. Sebastian, jak kazał się nazywać po i mieniu, podzielił uczestników na małe zespoły, gdzie każdy zajmował się jednym z trzech dań. Mnie trafiła się sałatka z brukselki, którą ładnie obierałam. Sałatka ta składała się ze ublanszowanych warzyw: rzodkiewki, pasków marchwi jak i właśnie blanszowanej brukselki. DO tego trochę ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były
W kuchni Karmel-itkiziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela angielskie Liść laurowy
Fabryka pomysłówZupa kapuściana dr Dąbrowskiej Zupa kapuśniak z fasolą Zupa grochowa Zupa brokułowa ze szpinakiem Zupa ogórkowa z ziemniakami Zupa kartoflana z majerankiem Zupa ziemniaczana z kukurydzą Zupa ziemniaczana z brukselką Zupa kartoflanka na kefirze Zupa ziemniaczana po bułgarsku Zupa kartoflanka z groszkiem Zupa ziemniaczana po meksykańsku Zupa kalafiorowa z botwinką Zupa szparagowa Zupa jarzynowa z cukinią Zupa jogurtowa z cukinią
Dorota SmakujePodobno aby brukselka nie była gorzka możemy ją trochę posłodzić, trochę posolić, krótko gotować albo naciąć na krzyżyk końcówki. Nie wiem czy to działa bo raz mi wychodzi gorzka raz słodka :) Chyba to jak się trafi :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPodobno aby brukselka nie była gorzka możemy ją trochę posłodzić, trochę posolić, krótko gotować albo naciąć na krzyżyk końcówki. Nie wiem czy to działa bo raz mi wychodzi gorzka raz słodka :) Chyba to jak się trafi :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSkładniki: 1 filet z kurczaka 1/2 brokuła 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli 25 dkg brukselki 1 słoik domowego przecieru pomidorowego lub słoiczek koncentratu 1 cebula sól, pieprz słodka papryka, … Czytaj dalej Potrawka drobiowo-warzywna
czarrna od kuchniSkładniki: 150 g makaronu 1 opakowanie kotletów sojowych 300 g brukselki 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 300 g pieczarek sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie sos sojowy Przygotowanie: … Czytaj dalej Makaron z kotletami sojowymi i warzywami
czarrna od kuchniJesień zawsze kojarzyła mi się z nudą w kuchni, na rynku tylko ziemniaki i jabłka, brak świeżych, kolorowych warzyw, dopóki nie odkryłam jarmużu, dyni i znielubionej brukselki 😀 Warzywa te … Czytaj dalej Ziemniaki zapiekane z jarmużem
czarrna od kuchniugotowanych ziemniaków 1 jajko 60 g mąki sól, pieprz, gałak muszkatałowa sos: 200 g burkselki 2 papryczki słodkie bezpestkowe lub kawałek czerwonej papryki … Czytaj dalej Leniwe z brukselką
czarrna od kuchniTatiany i Michała, którzy prowadzą bloga Więcej Niż Zdrowe Odżywianie… Przy okazji serdecznie dziękuję za tę możliwość, miłą atmosferę i przekazaną wiedzę 🙂 Inspirowana przepisem na sałatkę z brukselek, stworzyłam własną wariację 😀 Tym bardziej mnie to cieszy, bo to świetny sposób na przemycenie do menu
Fit Wyspa