brokuły - 6998 przepisów (strona:378/467)

Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 281

smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy na kilka minut, aby wchłonęły soki. Tuńczyka w papirusie, w marynacie grejpfrutowej podałam z pieczonymi ziemniakami z dymką oraz brokułem, ugotowanym na parze i zapieczonym z migdałami. Mięso było bardzo aromatyczne, soczyste, z delikatną nutą grejpfruta. Do walorów smakowych i zdrowotnych ryb, nie trzeba nikogo przekonywać. Jedzmy więc ryby

mojewypiekiinietylko
Zupa brokułowa z kulkami ryżowymi i kurczakiem 185

Jest do pożywna i zdrowa zupa, idealna na zimowe po południa.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 duży brokuł 2 woreczki białego ryżu bułka tarta - do panierki 2 jajka - do panierki 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz łyżeczka curry natka pietruszki koperek świeża bazylia do dekoracji olej do smażenia łyżka masła do smażenia Zupa: w rondlu

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy ser feta 219

jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie nie przeszkadzało:) Użyłam go do sałatki z brokułem - była pyszna! Składniki: 250 dag tłustego twarogu 2 płaskie łyżki soli morskiej 1 litr ostudzonej przegotowanej wody Sposób wykonania: 1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie. 2. Do roztworu dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 148

chowamy do portfela luski z karpia.Niemcy natomiast w Nowy Rok przygotowuja potrawy z jarmuzu,jedzenie ktorego ma zapewnic dostatek na caly nadchodzacy rok. Jarmuz wywodzi sie z kapustnych,jak brokuly,rukiew czy brukselka.Jest prawdziwym krolem wsrod kapustnych. JARMUZ uwazany jest za najzdrowsze warzywo na swiecie. To prawdziwa kopalnia wartosci odzywczych.Znajdziesz tu:blonnik,wapn,potas,zelazo ,fosfor,mangan,chlor,miedz,beta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 174

prawidlowe widzenie.Luteina i zeaksantyna dzialaja jak tarcza ochronna przed szkodliwym prowieniowaniem UV.Zapobiegaja degeneracji plamki zoltej,sa rowniez antyoksydantami..Do dobrych zrodel tych skladnikow zaliczamy:jarmuz,szpinak,brukiew i brokuly.   kwercetyna- zabojcza dla bakterii.Pomaga zwalczyc przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne znajdziesz w cebuli,szalotce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 210

Jesienne warzywa są równie dobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je  zapiekane w piecu i podane z sosem

Z butelką mleczka w tle
Puree z selera 205

przecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania".  D obrze się komponuje również z: -masłem i przeciśniętym czosnkiem, -drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką, -świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu. Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo - kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi brokułowo- fasolowe 172

Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką. Pierogi brokułowo- fasolowe  SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto.  Przykryć ciasto aby nie obsychało.  FARSZ  Fasolę

Kuchnia Danusi
Kuskus z warzywami i mozzarellą 203

przepisu: Przygotowując kuskus warto stale mieszać go widelcem, co zapobiega sklajaniu i zbrylaniu się kaszy. Użyta cebula może być w jednym kolorze. Warzywa można zastąpić innymi np. kukurydzą, brokułem, marchewką. Przyprawy również można zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi

Gospodyni Miejska
Frittata 137

pasji...?" Zapraszam do stołu. Składniki: 1 papryka żółta 1 papryka czerwona  1 duży pomidor  1/2 pęczek szczypiorku  1/2 pęczek natki pietruszki  1/2 cukinii kilka różyczek brokułu  3 jajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki mleka  1 łyżka mąki  dużo pieprzu  sos sojowy  3 łyżki oliwy  opcjonalnie starty ser garść czarnych oliwek

pieprzny smaczek
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 199

sosie pomidorowym coś takiego  muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem  tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem   udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior  pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą

More food, love and dreams
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 353

TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX: Mieszanka bardzo mi się spodobała, ponieważ warzywa pakowane są w bardzo fajne, poręczne, w sam raz na jeden obiad porcje- 450g. Świetny zestaw warzyw: brokuł, papryka, fasolka szparagowa, cukinia, marchew, kukurydza. Wszystkie warzywa po upieczeniu pozostają jędrne nie rozpadają się,z wielką przyjemnością sięgają po nie również dzieciaki. Dużym plusem jest dodatkowy zestaw włoskich przypraw

Z Majeczką w kuchni
UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 246

Udka inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha! Składniki: 4 podudzia kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag makaronu rurki 4 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie Wykonanie: Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki

Z Majeczką w kuchni
KASZA Z WARZYWAMI 160

babcinego sposobu na kaszę (i ryż)  czyli zawijam garnek w koc i odstawiam na ok 1h, aby kasza "doszła". W tym czasie obieramy i kroimy marchewki, kalafior, brokuł - zalewamy niedużą ilością wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dorzucamy pokrojone pieczarki oraz czerwoną paprykę. Podsmażamy całość mieszając

Walijskie Pichcenie
KLOPSY JAJECZNO-WARZYWNE 183

różyczek ugotowanego kalafiora sól pieprz koperek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior i brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe

Walijskie Pichcenie