Składniki: 2-3 łyżki olej kokosowy 1 kawałek imbiru - 1/2 szt. papryki czerwonej 1-2 łyżeczka curry 800 ml mleko kokosowe 2 szt .cukinia 1/2 szt. brokuł 1 szt. limonki-sok i skórka 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanej kolendry zileonej ,lub natki - 1 - 2 łyżki cukru brzozowego-ksylitol Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir
w mojej kuchnipasek mozzarelli. Przykrywamy i dusimy przez ok 5 kolejnych minut, zmniejszając nieco ogień. Mamy teraz czas na przygotowanie pesto. Przepis znajdziecie TUTAJ . Nasza propozycja to mięsko w towarzystwie zielonych brokułów. Danie, jak z włoskiej restauracji, do tego szybkie i nieco wykwintne. Palce lizać
Ania i Marcin gotująpołączysz z innymi składnikami. Co powinno się wśród nich znaleźć? Na pewno jajko – niezbędne spoiwo dla wszystkich składników. Do tego dodaj ulubione warzywo – świetnie sprawdzi się kilka zgniecionych różyczek brokułów albo kalafiora, kukurydza, posiekana nać pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Do masy dodaj jedną lub dwie
Tradycyjna Kuchniapyszności przygotujesz w krótszym czasie niż długość szkolnej lekcji :). Na zdjęciu: ziemniaki (gotowane na parze), brokuły (też na parze) z prażonymi orzechami włoskimi (mogą być również prażone płatki migdałowe) i polane olejem lnianym, smażone pomidory, sałata zielona z naturalnym jogurtem i surówka z czerwonej papryki i cebuli. Palce lizać! The Engagement (season 7, episode 1) What’s the deal with
Qlinarnie i Qlinarnieprzepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami. Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny
Maminek kulinarnysię repety jeśli chodzi o zupę. Ale co ja się dziwię, jak czytam przedszkolne menu, a tam takie potrawy, że sama chętnie usiadłabym z dziećmi i zadła! Krem z brokułów z pestkami dyni, ryba po grecku, kotleciki w sezamie… Jak przedszkole czy szkoła mają własną stołówkę, to jednak jest to zupełnie inna bajka niż catering… to akurat widzę po obiadach
bistro mama250g. - pieczarki 150 - 200g. - średnia cebula ( ok. 100g.) - papryka czerwona (mała, lub pół dużej ok. 120g.) - fenkuł ok. 50g - pierś kurczaka - brokuł ( kilka różyczek) - sól, cukier, bazylia, czosnek świeży, rozmaryn, papryka słodka, pieprz. Drożdże rozkruszyć np. do kubka, zasypać cukrem, wlać mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut. Mąkę wsypać do jakiegoś większego naczynia
Lubię to gotujękiełki fasoli mung marchew ogórek brokuł papryka czerwona Wszystkie składniki przygotowujemy w dowolnych proporcjach... wg. uznania. Warzywa pokroić w plasterki/paski, z ogórka wydrążyć gniazda nasienne, marchewki natomiast zanurzyć w wodzie z kostkami lodu, dzięki temu staną się bardziej kruche i chrupiące. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki, przed podaniem polać sosem Wafu
Lubię to gotujęKuchnia włoska znana jest głównie z makaronów, ale nie sposób nie docenić także przepysznych zup rodem z Półwyspu Apenińskiego. Dzisiaj zapraszam na zupę typowo romańską, niezwykle
WiszniówkaOrzeźwiające smoothies są zdrowe i pyszne- idealne na upalne lato. Czego chcieć więcej? Czy wiesz, że obok brokułu jarmuż jest najprawdopodobniej najzdrowszym warzywem na całej naszej planecie!? Składniki: 2 garści jarmużu Banan Jabłko 1/2 małej cytryny Woda Lód Wykonanie: Do blendera wrzucić jabłko, banan i jarmuż, zmiksować dodając odrobinę wody. Wcisnąć cytrynę. W osobnym naczyniu roztłuc
Tradycyjna Kuchniazdrowo. Polecam na obiad, jest to potrawa jednogarnkowa, więc robi się ją szybko i sprawnie;) Zasmakuje każdemu :) 1 pierś z kurczaka 1 cebula 4 ząbki czosnku mrożonka ( brokuł, marchew, kalafior) w sezonie warzywa świeże mieszanka przypraw Deluxe z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól) kupicie w sieci sklepów
Takie tam pichcenieoraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej mieszanki przypraw
Zasmakuj Kuchniwitamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam w foli aluminiowej z papryką i marchewką, jednak mogą to również być inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki
Kuchcik gotujemakaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki kroimy na pół i układamy na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypujemy resztą sera żółtego startego na dużych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziedziś wiadomo, że zielone warzywa zalicza się do grupy warzyw o największej ilości witamin. Dlatego dziś polecam pyszną i odżywczą sałatkę :) Sałatka z zielonych warzyw Składniki: 1 brokuł 200 g brukselki 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa. 3 jajka 1 łyżka majonezu(można zastąpić śmietaną 12%) 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz koperek Sposób wykonania
Smaki Natalii