muszkatowa Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół. W tym czasie gotujemy również szpinak w osolonej wodzie do zwiędnięcia. Jeśli nie mamy szpinaku można go zastąpić brokułami lub szczawiem. Wyciągamy żółtko z jajek i wrzucamy je do miseczki. Dodajemy do niego ugotowany i pokrojony szpinak, orzechy włoskie i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem
Kolizje Smakówwiększości. Jednak tak to już jest, że nieraz poszukuje się najbardziej oczywistych przepisów- dlatego zdecydowałam się go umieścić na blogu. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 pomidory 6 jajek sól pieprz Sos: 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 2 małe ząbki czosnku suszona natka pietruszki Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy
Wrzosowa Polanakasz. Słowo pochodzi od prasłowiańskiego "jagla"-czyli proso i jest to absolutnie żywieniowe dobrodziejstwo. Brokuły-skarbnica zdrowia, dodatkowo posiadają właściwości antynowotworowe. SKŁADNIKI: ok..300 g. ugotowanej kaszy jaglanej ok. 300 g. brokuła 1/4 niewielkiej, czerwonej papryki 1 cebula 1 jajko natka pietruszki oliwa 1 łyżka musztardy (np. dijon) mąka do panierowania Sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę gotuję (wg. zaleceń), brokuły dzielę na małe różyczki, blanszuję 1-2 minuty,całość wystudzę. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam cebulę. Mieszam kaszę,brokuły, cebulę,posiekaną natkę oraz paprykę, dodaję musztardę i jajko. Doprawiam solą, pieprzem. Masę formuję w klopsiki, oprószam mąką i smażę, na niewielkiej ilości oleju. DO PODANIA: U mnie podano z sosem pomidorowym (przepis znajdziecie
Kopystką po garachjaja, 3 łyżki musztardy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 słoiczek majonezu (250ml), 1 łyżka octu winnego sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Majonez wymieszać z musztardą, dodać posiekane jajka, ocet, szczypiorek i przyprawy do smaku. Rozłożyć sałatkę na półmisku, obłożyć różyczkami brokuł i polać
Tradycyjna KuchniaNa śniadanie lub kolację polecam omlet na bogato. Z kawałkami brokuła, fetą i pomidorkami. Same pyszności :) składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 200 g różyczek brokuła
Monia miesza i gotujebatata: 1 średni batat 1 jajko 2 łyżki mąki (użyłam orkiszowej) szczypta soli i pieprzu 1 łyżka jogurtu naturalnego olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo: 3 jajka 1 łyżka octu kiełki rzodkiewki lub brokuł 3-4 łyżki ricotty świeżo zmielony pieprz Batat ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z jajkiem, mąką, jogurtem i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu. Na patelni
Mango Papajapół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję przyprawy(...)nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Polecam też ciasto z farszem cebulowym i mięsem w przepisie na. cebularz
prawdziwe jedzenieDiety cd. ;) Na obiad proponuje Kotlety z kalafiora i brokuł z lekkim sosem pieczarkowym... Składniki: pół główki kalafiora 1 szklanka różyczek brokułów 3 garści otrębów ( około 1 szklanka 200ml.) 2 jajka przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka slodka, papryka chilli czosnek 200 g. pieczarek 2 łyżki gęstego jogurtu Na gotująca się posoloną wodę wrzucamy różyczki kalafiora i brokułów...Gotujemy około
NaKońcuJęzykaWarstwowa sałatka brokułowa Bardzo smaczna i kolorowa sałatka z sosem czosnkowym. Ciekawy, szybki i niezawodny pomysł na kolację lub na przyjęcie. Polecam! Składniki: 1 brokuł 15 dkg szynki 5 jajek 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier *** Brokuła dzielimy
Blog z Apetytempiękną, słoneczną środę polecam przepis na pyszną sałatkę z zielonych warzyw. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy zadowoli każdego. SKŁADNIKI: 1 por 1 brokuł, ½ puszki groszku konserwowego, 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku. Parzę 10 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku i studzę. 2. Brokuła
Tradycyjna kuchnia Kasiziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia. Ziemniaki obieramy i kroimy
Smaki EwySałatka z orzechami i pieczoną dynią Azjatycka sałatka z cieciorką Sałatka z sardynkami Sałatka z brzoskwiniami! Pomidory z mozzarellą Sałatka z ośmiornicą! Sałatka z makaronem i brokułem Sałatka z grzankami i jajkiem
SMYKWKUCHNIczarną kawę. Dodajemy do naszej diety ryż: basmanti, jaśminiowy, sushi, itp. i inne bezglutenowe pseudozboża np. kasze (gryczana, jaglana), komosę ryżową. Jemy : ryby, drób, chude mięso i jajka, owoce morza. Bez ograniczeń: brokuł, sałatę, kalafior, itp. Nie liczymy kalorii z warzyw, które nie zawierają skrobi. Ograniczamy spożycie alkoholu. Nate radzi spożywać cheat meal 1-2 razy w tygodniu, dla lepszego
PaleoLifeNajlepsze są placki takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie łyżki mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Brokuła ugotować w lekko osolonej
O kuchni z uczuciemSałatka migdałowa jest świetną alternatywą sałatki warzywnej (popularnie na Śląsku nazywanej "szałotem"). Sałatka z typu sytych z ciekawym aromatem prażonych migdałów. Do wykonania tej sałatki używam : brokułu ziemniaków kukurydzy płatków migdałowych jajek
SPS Catering