powiedział, że suflety powinny być na słodko?? U mnie suflet jest zielony, ma delikatny posmak muszkatu i nutkę parmezanu. Jego bazą jest brokuł i ubite na sztywną pianę białka jajek. Idealnie nadaje się na lekką kolację dla diabetyków, bo przecież nikt nie lubi chodzić spać głodny. Słowo „suflet” pochodzi od francuskiego słowa „souffler”, oznaczającego dmuchanie i nadymanie. Jak sama nazwa
Dietologmięsnych kotletów. Składniki na około 10-12 kotletów: 1/2 szkl kaszy kuskus 1 szkl wrzącej wody lub bulionu 3-4 garście mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, kalafior, marchewka, fasolka zielona,por ) 1 jajko ewent. 1/4 startej cebuli (jeśli w mieszance był por to cebulę możemy pominąć) szczypta ostrej papryki sól, pieprz do smaku ewent. 2-3 łyżki startego wyrazistego sera
Gotowanie...to proste !łyżki mąki żytniej (u mnie typ 2000) -pół kulki mozzarelli -łyżeczka masła extra do smażenia -przyprawy wedle uznania (u mnie pieprz, sól, mieszanka do jajek) +50 g pomidorków koktajlowych +50 g brokułów Przygotowanie: 1. Jaja doprawiamy wedle uznania, dodajemy mąkę i roztrzepujemy. 2. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażymy. 3. Po przewróceniu
Zdrowie i pysznie na talerzunatki pietruszki oraz soku z 2 limonek. Stopniowo dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Salsa powinna być jednolita i nie za gę sta. Brokuły, szparagi, seler i ugotowane na twardo jajka układamy na talerzu. Warzywa dekorujemy przygotowaną salsą . **** PREPARAZIONE Cucinate i broccoletti e gli asparagi a vapore. Tagliate il sedano a pezzi piccoli. A questo
La grande e la piccola cuocaobiadu lub przygotować z nich pyszną i pożywną sałatkę. Sałatka z brokułem sprawdza się zarówno na kolację, jak i na drugie śniadanie. Składniki: 1 brokuł ( lub 2 małe ) 1 pomidor 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej średniej 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sos jogurtowo-czosnkowy
kolorowotorcikowozdrową zapiekankę z kaszy gryczanej z brokułami i fetą. Nieźle brzmi...i nieźle smakuje ;-) Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej (200 g) 1 cebula 1 mały brokuł 200 g sera feta 4 duże jajka natka pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotuje w osolonej wodzie
Kuchnia MagdaLenyzdrową zapiekankę z kaszy gryczanej z brokułami i fetą. Nieźle brzmi...i nieźle smakuje ;-) Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej (200 g) 1 cebula 1 mały brokuł 200 g sera feta 4 duże jajka natka pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotuje w osolonej wodzie
Kuchnia MagdaLenywieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej
Zasmakuj Kuchnisera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty warzyw z rosołu lub z innymi warzywami, np. z brokułami czy kalafiorem. Można też dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry (tuż po ser). Smacznego! Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 5 ugotowanych klusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża marchewka
Anioszek w kuchniPierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki. Składniki: Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody Farsz: 1 brokuł 1 serek topiony ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej 2 plastry sera żółtego 2 łyżki mleka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły
Na Ciasteczkowych Papierachugotowanych na półmiękko -400 g kiełbasy -300 g sera mozzarella -1 cebula -ok. 700 g różnych warzyw (np. gotowej mrożonej mieszanki: fasolki szparagowej, kukurydzy, marchewki, papryki, brokułów) -400 ml gęstej śmietany 18% -1 jajko -2 ząbki czosnku -przyprawa do ziemniaków -bazylia, oregano -sól, pieprz -olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zezłoci. Następnie dorzucamy do niej
KasiekGotujeskropiłam sosem winegret i posypałam czarnuszką. Pycha! Składniki: 60 gram mąki z quinoy 60 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram mąki kasztanowej 2 duże jajka 80 gram gęsiego tłuszczu (można zastąpić smalcem, lub masłem) 1/3 opakowania brokułów Hortex garść mrożonego zielonego groszku Hortex garść kukurydzy z puszki kilka zielonych szparagów kawałek pora (kilkanaście plasterków) 5 niedużych fioletowych ziemniaków 50 gram sera(...)oliwek 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego czarnuszka kolorowy pieprz sól Wykonanie: Fioletowe ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Brokuł i szparagi gotujemy na parze 10 minut i studzimy. Groszek rozmrażamy. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko, szczyptę soli i tłuszcz gęsi. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i odstawiamy na pół godziny. Ser trzemy na tarce
Quinoa Raz!łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu naturalnego – tarty parmezan – 100 g czerwonej fasolki – 1/2 główki sałaty rzymskiej – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuł myjemy i gotujemy w osolonej wodzie – odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki.Sałatę myjemy, osuszamy i poszarpaną wykładamy na talerz. Dodać pokrojone w ćwiartki jajka oraz pokrojonego
I LOVE LIFEplus mięsne pulpeciki i ziemniaczane kluseczki, po prostu fantastyczne! Zupa brokułowa z kulkami mięsnymi i kluseczkami kładzionymi brokuł podzielony na różyczki kostka rosołowa (mięsna lub warzywna) 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 żółtko mięso mielone 1 cebula jajko 1 łyżka śmietany bułka tarta sól, pieprz(...)garnku zagotowałam różyczki brokuła z dodatkiem kostki rosołowej i marchewką (ok. 30 min.). W tym czasie przygotowałam kulki mięsne- mielone połączyłam z jajkiem, startą cebulą, bułką tartą, przyprawami, śmietaną. Uformowane kulki mięsne przełożyłam do wywaru brokułowego (brokuły na czas gotowania mięsa wyjęłam z wywaru) i podgotowałam ok. 10 min. Miękkie brokuły nieco rozdrobniłam i dodałam ponownie do rosołu, zagotowałam wszystko
bastalenarobię frittatę. Szybko się ją robi a na taką szybką jajeczną zapiekankę zawsze znajdą się chętni bo jest bardzo smaczna i pożywna. składniki: 8-10 jajek ( moje były małe więc dałam 10) 1 brokuł 100 g fety 30 pomidorków koktajlowych pieprz 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 2 łyżki mleka Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente(...)średnicy 22 cm we dnie. W naczyniu rozłożyć ugotowane różyczki brokuła. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Pokrojony ser i pomidorki koktajlowe ułożyć pomiędzy różyczkami brokuła. Do miski wbić jajka. Dodać mleko, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pieprz do smaku, soli nie dajemy bo ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Jajeczną masą zalać składniki w naczyniu. Wstawić
Monia miesza i gotujeSkładniki 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju gorąca woda farsz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 opakowanie mrożonych brokułów (mogą być świeże) 1 duża … Czytaj dalej Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym
czarrna od kuchni